Gospodarstvo

Rekordne cijene aluminija u svijetu značajno utječu i na domaće tržište

Rast cijena sirovina poput metala, goriva ili poljoprivrednih proizvoda ne usporava.

Cijene aluminija na svjetskom tržištu su na najvišem nivou u posljednjih 13 godina, a ovaj rast već se odrazio i na domaće tržište .

Do povećanih cijena aluminija je, kako prenose svjetski mediji, najviše došlo zbog političkih previranja u Gvineji, koja je najveći kineski dobavljač boksita, rude koja se koristi za proizvodnju aluminija. Ali tu su i drugi razlozi…

Sa stanovišta potražnje sigurno da neće jedno duže vrijeme doći do pojeftinjenja aluminija, ali ni drugih sirovina. Manja je proizvodnja aluminijuma u zadnje vrijeme, cijena energije raste, a glavni utjecaj na proizvodnju aluminija ima struja. Ako poskupljuje struja, onda možemo očekivati i još veći rast cijena proizvoda od aluminija.

Na svjetskom tržištu je došlo do poskupljenja i ne možemo očekivati da će brzo doći do pada cijena aluminija u narednom periodu.

Bazni repromaterijali iz uvoza su poskupjeli i nemoguće je iskontrolirati cijene ovih sirovina. Posebno je opasno i neizvjesno u kojoj mjeri će domaće tržište moći pratiti nekontrolirani rast cijena, jer privreda se može susresti s otežanim plasmanom proizvoda u kojima je učešće repromaterijala puno veće u odnosu na trenutak formiranja cijena.

Kako rastu cijene sirovina tako linearno rastu i cijene gotovih proizvoda.

Trenutno je takva situacija da je veća potražnja u odnosu na ponudu, a s druge strane prisutna je inflacija, gdje je već vidljivo da je odštampano dolara i eura više nego ikad i da to sve ima utjecaj na poskupljenja.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button