Svijet

Orban: Primjedbe predsjednice EK o LGBT pravima u Mađarskoj su sramotne

U srijedu je mađarski premijer Viktor Orban komentirao primjedbe predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen na mađarski zakon kojim se planiraju nova ograničenja LGBT prava, primjedbe su po njemu “sramotne” i temelje se na lažnim izjavama.

“Nedavno prihvaćeni mađarski zakon štiti prava djece, jamči prava roditelja i ne odnosi se na prava seksualne orijentacije starijih od 18 godina, tako da ne sadrži nikakve diskriminacijske elemente”, rekao je Orban u izjavi.

Orban je dao izjavu za Mađarsku agenciju MTI

Orban je dao izjavu za Mađarsku agenciju MTI

Mađarska agencija MTI prenosi Orbanovu izjavu da je izjava predsjednice EK sramotna jer se “mađarski prijedlog zakona temelji na članku 14. stavku 3. Povelje o temeljnim pravima Europske unije”.

Predsjednica EK “objavljuje pristrano političko mišljenje bez prethodno provedenog, nepristranog ispitivanja”, smatra Orban.

Mađarski parlament nedavno je izglasao amandmane na više zakona kojima se zabranjuje “prikazivanje i promicanje rodnog identiteta različitog od spola po rođenju, promjene spola i homoseksualnosti” osobama mlađim od 18 godina.

Trinaest država članica EU-a, mahom zapadnih i bez Hrvatske, osudilo je u utorak Mađarsku zbog tih izmjena, pa je pozvalo Europsku komisiju da iskoristi sva sredstva koja ima na raspolaganju kako bi se osiguralo poštivanje europskog zakonodavstva.

Novi zakon u srijedu je kritizirala i njemačka kancelarka Angela Merkel.

„Mislim da je taj zakon pogrešan te da nije kompatibilan s mojim idejama“, rekla je kancelarka u donjem domu njemačkog parlamenta. (Hina)

www.crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST
Izvor
kamenjar

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button