Svijet

Ursula von der Leyen: Brisel će procijeniti da li nova zabrana mađarske zajednice za dijeljenje LGBT sadržaja mlađim od 18 godina krši zakon EU

Predsjednica Evropske komisije von der Leyen najavila je da ovo tijelo ispituje da li je Mađarska zabrana dijeljenja homoseksualnog i transrodnog sadržaja onima mlađim od 18 godina kršenje zakona EU.

Zabrana je uključena kao dio novog zakona koji za cilj ima suzbijanje pedofilije, a koji je u utorak mađarska nacionalna skupština usvojila većinom od 157 glasova za i jednim protiv. Vladajuća stranka Fidesz premijera Viktora Orbana rekla je da zakon kaže da oglasi i školski časovi seksualnog obrazovanja „ne smiju biti usmjereni na promjenu spola ili promociju homoseksualnosti“.

U srijedu je predsjednica Komisije Ursula von der Leyen rekla da je „veoma zabrinuta zbog novog zakona u Mađarskoj“.

„Procjenjujemo krši li relevantno zakonodavstvo EU“, rekao je šef izvršne vlasti EU u tvitu.

Zastupnik FIDESZ-a Mate Koczis: Zakon je neophodan

Koczis o Ursula von der Leyen

Parlamentarni zastupnik Fidesz Mate Kocsis rekao je da je novi zakon protiv pedofilije neophodan kako bi se osiguralo da počinioci dobiju strože kazne i da djeca ne budu izložena neprimjerenom sadržaju.

Ali političari i predizborne grupe osudili su zakon zbog uključivanja LGBT pitanja u nacrt zakona koji cilja na pedofiliju, tvrdeći da je to represija Orbanove vlade protiv LGBT zajednice.

U izjavi od utorka, Mađarski Amnesty International rekao je da će zakon „dodatno stigmatizovati“ LGBT osobe i pozvao EU da poduzme mjere po tom pitanju.

www.crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST
Izvor
logicno

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button