SvijetVideoZanimljivosti

Ursulu von der Leyen se optužuje zbog razmjene SMS poruka sa izvršnim direktorom Pfizera

Službeni nadzornik EU-a osudio je Ursulu von der Leyen zbog držanja u tajnosti tekstualnih poruka koje je razmjenjivala s izvršnim direktorom Pfizera o kupnji doza cjepiva protiv Covida, rekavši da to ‘predstavlja loše upravljanje’.

Ombudsman EU-a, Emily O’Reilly, izdala je službenu preporuku u kojoj je von der Leyenovom uredu rekla da potraži i preda tekstove na temelju zahtjeva za slobodu informacija koji je podnio novinar, piše daily mail.

U travnju prošle godine New York Times je otkrio da su predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen i izvršni direktor Pfizera Albert Bourla razmijenili SMS poruke i pozive o nabavi cjepiva za zemlje EU.

Šefica Europske komisije upotrijebila je ‘osobnu diplomaciju’ kako bi osigurala dogovor između Pfizera i EU. Radilo se o 1,8 milijardi doza cjepiva.

Novinar Alexander Fanta s news stranice netzpolitik.org tada je od Komisije zatražio pristup tekstualnim porukama i drugim dokumentima, ali ih izvršna vlast nije dala.

Ursulu von der Leyen se optužuje zbog razmjene SMS poruka sa izvršnim direktorom Pfizera
www.crodex.net

Komisija je odbila zahtjev za slobodom informiranja, odbivši reći postoje li tekstovi – iako ih je von der Leyen sama spomenula u intervjuu za medije.

Prema upitu ombudsmana, Komisija nije jasno tražila od von der Leyenine vlade da traži SMS poruke.

Umjesto toga, Komisija je rekla da je jedina informacija koju imaju bila e-mail, pismo i priopćenje za javnost.

‘Ovo je ispod razumnih očekivanja o transparentnosti i administrativnim standardima u Komisiji’, rekla je O’Reilly.

‘Kada je riječ o pravu javnosti na pristup dokumentima EU-a, važan je sadržaj dokumenta, a ne uređaj ili oblik. Ako se tekstualne poruke tiču politika i odluka EU-a, treba ih tretirati kao dokumente EU-a.

O’Reilly je rekla da bi Komisija trebala zatražiti od von der Leyenova ureda da ponovno potraži tekstove, a ako ih pronađe, ‘Komisija bi trebala procijeniti može li im se omogućiti javni pristup’ u skladu s pravilima EU-a.

‘Uprava EU-a treba ažurirati svoju praksu snimanja dokumenata kako bi odražavala tu stvarnost.’

Ursulu von der Leyen se optužuje zbog razmjene SMS poruka sa izvršnim direktorom Pfizera
www.crodex.net

Komisija je tvrdila da je „tekstualna poruka ili druga vrsta izravnih poruka po svojoj prirodi kratkotrajan dokument koji u načelu ne sadrži važne informacije o pitanjima koja se odnose na politike, aktivnosti i odluke Komisije”.

Pučkoj pravobraniteljici su također rekli da ‘do danas nije zabilježila nijednu SMS poruku u svom sustavu za upravljanje dokumentima’.

No O’Reilly je odbacila ovaj argument, rekavši da tekstovi potpadaju pod definiciju dokumenta Komisije.

Von der Leyenova komisija predvodila je pretkupnju cjepiva protiv Covida za 27 zemalja EU.

Više od polovice doza koje je komisija kupila je od od BioNTech-Pfizera, što ga čini daleko najvećim dobavljačem EU bloka za cijepljenje.

Komisija odbija otkriti ključne aspekte svojih ugovora s dobavljačima cjepiva protiv Covida, posebice o cijenama, pozivajući se na komercijalnu povjerljivost.

Moramo priznati da bi svakako voljeli vidjeti što sadrže poruke koje su razmjenjivali von der Leyen i Bourla!

www.crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button