Svijet

Nevjerojatno: Pfizer financira Facebookovog partnera za provjeru činjenica

Farmaceutski div Pfizer sponzorira programe obuke novinara koje Facebook koristi za obuku svojih partnera za “provjeru činjenica” i cenzuriranje priča i postova koji kritiziraju cjepiva protiv COVID-19.

Otkrilo se kako Pfizer daje financijsku potporu Facebookovu partneru za provjeru činjenica naziva ICFJ. RADI SE o nedavno najavljenom stipendijom Arthur F. Burns za 2022.

Međunarodni centar za novinare (ICFJ) – koji i sam financira Zaklada otvorenog društva između ostalih – u partnerstvu je s Metom. Meta je Facebookova matična tvrtka, na inicijativi “Novinarski projekt”. S druge strane, Facebook se oslanja na novinare koje financira i obučava ICFJ. Oni se “bore protiv dezinformacija” na svojoj platformi kroz svoju kontroverznu operaciju provjere činjenica.

Facebook i ICFJ zajedno su financirali novinske kuće sa sjedištem u Africi, Latinskoj Americi i na Bliskom istoku s fokusom na izvještavanje o COVID-19.

Međutim, Facebookov partner za provjeru činjenica ICFJ također dobiva financijsku potporu od Pfizera, s nedavno najavljenom stipendijom Arthur F. Burns za 2022. – nazvanom po bivšem predsjedniku Federalnih rezervi – navodi farmaceutskog diva kao jednog od sponzora programa.

“Najdugovječniji program ICFJ-a, Arthur F. Burns Fellowship, pruža talentiranim mladim američkim, njemačkim i kanadskim novinarima priliku da žive i rade u zemlji drugih”, objašnjava se u sažetku programa.

Program je proizveo desetke bivših studenata. Oni “sada rade kao strani dopisnici u 20 zemalja za poznate novinske kuće. Između ostalih rade za The Washington Post, Reuters, CNN, ARD, Deutsche Welle i Süddeutsche Zeitung”, navodi ICFJ.

Možemo samo zaključiti ovaj članak riječima kako je ovo jako zanimljivo saznanje i postaviti pitanje “ministarstvu istine” u RH:

Faktograf.hr, financira li i vas Pfizer?

Izvor: Investment Watch

www.crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button