Izbor uredništva

Zašto je Faktograf opasan za hrvatsko društvo, pa i za njemu prijateljske medije?

Matematičar i poduzetnik Nenad Bakić u svojoj objavi se dotakao tzv. ministarstva istine i u potpunosti je raskrinkao Faktograf, tzv. ”ministarstvo istine” u Hrvatskoj.

Njegovu objavu u cijelosti donosimo u nastavku .:

”Faktograf je jedna od najtoksičnijih i najopasnijih pojava u hrvatskom društvu. Ne samo da su se u najvećoj krizi u Hrvatskoj otvoreno i agresivno svrstali na stranu protunarodnih i protuvladinih fanatika oštromjeraša, nego je lako moguće da budu i prevaga na sljedećim izborima.

U pandemiji su promovirali (odnosno spriječavali kritiku) zastrašivanja, čime su razvijali anksioznost što je velik komorbiditet za ovaj virus, sulude tvrdnje oštromjeraških znanstvenika (‘necijepljena djeca će napuniti odjele intenzivne’) koje su narušavale povjerenje u cjepivo itd. čime su vjerojatno doveli do povećanja broja smrti. Jako opasno!

1. Facebook je uvjerljivo najvažnija komunikacijska platforma u Hrvatskoj, važnija od medija. Faktograf ugovorom s FB ima praktički monopol na filtriranje i ograničavanje sadržaja, normalni ljudi to nazivaju cenzurom, no ako to napišete, Faktograf bi vam mogao označiti post kao lažan. Ako napišete da smatrate da krše neki članak zakona, također (to se dogodilo meni).

2. Za razliku od Twittera koji je otvoreno visoko ideologiziran i brutalno gasi račune, FB to radi samo za one koji krše ‘standarde zajednice’, a pravu regulaciju sadržaja ostavlja mreži factcheckera kako bi od sebe otklonio neugodnosti.

Za privatne račune oznake ‘lažno’, ‘nedostaje kontekst’ i slično dovode do smanjenja dosega, uz naravno klevetničku dimenziju, o čemu korisnik dobije obavijest, ali sam duboko uvjeren da postoji i netransparentni sustav shadowbanninga.

No, za medije koji imaju stranice (‘pages’) dobivanje takvih oznaka radikalno smanjuje doseg, a kako je za sve online medije u RH FB glavni distribucijski kanal, može im nanijeti ogromnu štetu, a manje medije uništiti. Mnogi mediji stoga podliježu autocenzuri o nekim ključnim temama, a neki čak svoje članke o njima i ne stavljaju na FB. Neki govore da im Faktograf samo čeka povod da im opali oznaku na nekoj temi za koju je to lakše (recimo pandemija) kako bi ih općenito ograničio.

Bilo je slučajeva da visokoideologizirani Faktograf medijima nalazi članke od prije desetak godina (kad njje postojao ni sam ovakav koncept factchekinga) koje im označava i smanjuje doseg danas. S druge strane, vlasnici nekih oštećenih medija pak pričaju da sebi bliskim medijima često ne označe neistine nego ih samo upozore da sami isprave ‘kako ih ne bi morali označiti’.

3. Kako radi Faktograf? Oni su udruga, nakladnik i fact-checker u jednom. ‘Fact-checkiraju’ tako da nakladnik Faktograf objavi neku ‘analizu’ (uglavnom pamflet) pa factchecker Faktograf ono što se ne slaže s pamletom oznaži lažnim, nedostaje kontekst, ili sl. (ubuduće se na sve to referiram kao ‘neistina’). Ne moram ni govoriti da su mnogi takvi pamfleti pisani namjenski kako bi se obračunavali s određenim postovima i njihovim autorima (recimo Gordan Lauc ili ja).

Sad dolazi do jako zanimljive stvari. Kao fact-checker NE ODGOVARAJU ni na kakve kontakte, a pogotovo ne na žalbe vezane uz eklatantno kršenje potpisanih načela (recimo, moraju, kad je to moguće kontaktirati autora da provjere navode – nas nikad nisu, iako bi to bilo zaista razumno oko znanstvenih teza, pogotovo jer je njihov glavni epidemiolg Vidov tek propali student kroatistike, a Lauc profesor mikrobiologije i epidemiolog, moraju uravnoteženo djelovati, a nisu nikad checkirali stotine lažnih tvrdnji oštromjeraša iako su oni zauzimali 99% medijskog prostora – neke druge stvari u komentarima).

Ako na greške u njihovim pamfletika i klevete reagirate na njihovu FB zidu gdje su ih objavili (a oni su FB factchecker), blokiraju vas (bar su mene)!

4. Možete se požaliti krovnoj udruzi Facebookovih factcheckera POYNTER na njihovo eklatantno kršenje pravila, ali to je sve ista ekipa.

Primjerice, možete li zamisliti da kad unesete žalbu u za to određeni formular ne dobijete ni obavijest / dokaz o unosu niti ikad ikakvu povratnu obavijest ili reakciju? Ja sam onda odlučio pisati na email (uz naravno civilizirano stavljanje Faktografa na Cc), na što nije bilo odgovora, ali je Faktograf na svom FB zidu te emailove objavio kao ismijavanje (toliko nemaju sreće u razmišljanju da i ne vide da takvom bahatošću ismijavaju sebe i slabe si pravnu poziciju).

U komentaru možete i sami vidjeti koje sve od potpisanih pravila Faktograf redovito krši.

5. Pamfleti koje Faktograf piše su krajnje patetični i dubiozni.

Recimo, jednom sam napisao da se možda ne čini istinitom tvrdnja slovenskog zastrašitelja Trampuža (koji nema baš nikakve veze s epidemiologijom) objavljena na nacionalnoj TV da će ‘necijepljena djeca napuniti intenzivne odjele’ (cijela objava je bila usmjerena agresivnom zagovaranju cijepljenja djece, a Trampuž je poznat i po tome da je još prije godinu dana išao po najvećim medijima Srbije, BiH, Hrvatske, Slovenije – iako živi u Njemačkoj i zapravo je specijalist za bakterijske upale po ugradnji umjetnih zglobova) i najavljivao 5. (!) dozu. Da li je pandemijski marketingaš ili samo žrtva pandemijskog marketinga – zaključite sami. Ali uzmite u obzir da nekako trebate doći na te medije i dobiti da te Faktograf tako agresivno brani.

Šansa za Trampuževu tvrdnju je, matematički egzaktno dokazivo, točno 0%. No, moja objava da je tvrdnja samo možda lažna, bila označena kao lažna, gdje je u nekoj epidemiološkoj bljuvotini ‘dokazivano’ da je moguće da je istina?!

Nešto što je bilo istina na dan objave (recimo, kao da danas je subota) je par dana kasnije bilo označeno lažnim jer na dan pamfleta nije bilo istinito (pamflet kao da je pisan u srijedu, a srijeda nije subota) – naravno, radilo se o visokoj smrtnosti u Portugalu koji je sveta krava ‘uspjeha cijepljenjem’ pa su pričekali da val padne i proglasili neistinitim podatak koji je bio savršeno točan na dan objave.

6. Najviše pišu epidemioloških pamfleta, iz pera samog urednika i predsjednika Vidova. Zanimljivo, za njega jedinog ne piše obrazovanje u CV. Znamo da je propali student kroatistike, ali ne želi odgovoriti na upite o svojoj srednjoj školi, te je najviše nagađanja da je zapravo ugostiteljska škola / konobar, što nije nikad demantirao.

Tim čudnije je da recimo mene nije nikad kontaktirao za epidemiološka razmatranja u vezi mojih objava iako sam kao matematičar najkvalificiraniji za epidemiologiju (čak i diplomski rad mi je bio u tom području), a kvalificirao sam se proizvevši više analiza nego svi oštromjeraški znanstvenici u Hrvatskoj zajedno (uključivo 1000 zaposlenika IRB, sramota). Puta 100.

Njegovi neki drugi uratci (kao autora i urednika) međutim, pokazuju da su lako moguće i ti pamfleti daleko iznad njegovih sposobnosti. Ali ako napišete da ima ghostwritere (ja sumnjam da ima, po podznanstvenoj razini, mislim da je netko kao Tjesteninko) – označit će vam objavu kao lažnu! Bogme histerična reakcija na čuvanje svog lika i djela, zaslužuje korištenje alata koje im je dao Facebook!

Na koncu, takve analize u svijetu za factchecjere rade podugovoreni znanstvenici i potpisuju ih svojim imenom. Kako to da je u Hrvatskoj glavni epidemiološki stručnjak SSS propali student kroatistike? Doduše ne kažem ni ja da sam najjači stručnjak, ali bar ne idem okolo i cenzuriram druge – otvoren sam za diskusiju (iako nažalost oštromjeraški znanstvenici u Hrvatskoj ne mogu ništa proizvesti, osim totalnih gluposti kao S.U.K.O. ‘model’).

7. Dokle ide bahatost Faktografa pokazuje i da je pokušavao smanjiti doseg DOKUMENTARNE stranice Infodemija označavajući objavu u kojoj se samo usput ispravno tvrdi da je sam vođa oštromjeraša lažno predstavljan kao član The Royal Society (što on i sam lažno potvrđuje u više prilika). Inače radi se o dosta važnoj stvari jer oštromjeraški znanstvenici svoje pozicije crpe upravo iz lažnog autoriteta (izumitelji lijekova za rak, za Covid, otkrivatelji ahilovih peta i tetiva ovog virusa, ‘znanstvenici’ iako s epidemiologijom nemaju nikakve veze…). Satiričkoj stranici Capakova Zamjenica su lažnom označili navod da mediji nisu pisali o prosvjedima u Nizozemskoj jer da jesu, naime pisali su NAKON što je Zamjenica napisala da nisu (možda baš zbog nje). Bavili su se i time da li su divlje svinje prije 5 godina snimljene na plaži u Grčkoj ili Portugalu?! (Kao da dobiju neke ključne riječi po kojima moraju cenzurirati kao Portugal, Nizozemska, efektivnost bustera… pa bezumno primjenjuju.)

8. Jedini način da se netko u takvoj poziciji ograničavanja izražavanja (zajamčenog Ustavom) i klevetanja je da se prema Zakonu o medijima izazove pamflet kojeg je naškrabao nakladnik (=medij) Faktograf, po kojem factchecker Faktograf vašu objavu označava lažnom. No čak i kad medij Fakrograf vidi da je napisao takvu glupost da bi zbilja bilo preočito ne objaviti ispravak, oni i dalje kao factchecker odbija maknuti oznaku s posta kojim je po tom lažnom pamfletu označio neistinitim!

Stoga sam protiv nakladnika Faktografa podnio par tužbi za neke klevetničke tekstove. Također sam bio pozvao ljude da podnesu tužbe ako su oklevetani da prenose lažne vijesti samo zato jer su prenijeli moje točne informacije – naime, i to je vid mobbinga: dijeljenje je na društvenim mrežama primarni vid komunikacije, a time plaše ljude (ne morate se plašiti, samo dijelite – jače vas se ograničava samo za veći broj oznaka, a time smo počašćeni samo mi koji smo im na posebnom piku). BTW kad vam ispod posta stave naljepnicu ‘za informacije o cijepljenju …’ to nije Faktograf nego AI algoritam Facebooka koji se okida na ključne riječi.

9. Stoga su utemeljen tužbe protiv factcheckera Faktografa koji agresivno OGRANIČAVA slobodu izražavanja hrvatskih građana, a indirektno preko medija Faktografa, upravo suprotno od SLAPP tužbi. U toj poziciji oni su nasilnik u poziciji moći.

10. Nažalost, Faktograf i profitira od tih sukoba jer onda mogu ići cviliti svojim financijerima ‘gledajte kako nas progone’, pa i imati prednost na natječajima. Ali svaka rit dođe na šekret.

11. Neki mediji su jako bliski Faktografu i misle ‘dobro je, neće nas, mlate naše protivnike’. Ali uskoro će država alocirati jako puno novca u factcheckere. Vrlo vjerojatno je da će neki onda mlatiti po njima. Zato je važno prekinuti ovakve antidemokratske prakse.”

Izvor: Nenad Bakić

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button