Domovina

Bakić:”Faktograf glavni širitelj lažnih vijesti u Hrvatskoj”

Nenad Bakić u svojoj objavi je raskrinkao Faktograf, tzv. ”ministarstvo istine” u Hrvatskoj.

Njegovu objavu donosimo u nastavku u kojoj je raskrinkao njihove laži i manipulacije:

” Faktograf je objavio niz mojih točnih tvrdnji i označio ih kao netočne te prešuito cijeli kontekst koji pokazuje koliko su moje procjene bile sjajno točne, u okvirima onoga što uopće modela i procjene u epidemiologiji mogu ponuditi, te pogotovo u konteksu lupetanja lockdownerskih znanstvenika u Hrvatskoj. Što mislite kao najbolje postupiti po tome?Evo primjerice kako pišu (brojke dodao ja)”

(1) Još u ožujku i travnju 2020. godine Bakić je tvrdio da će Hrvatska uskoro proći “vrhunac korone” i da kod nas epidemija neće eskalirati (iako tada, na samom početku pandemije, nije mogao raspolagati nikakvim relevantnim podacima u kojima bi utemeljio takvo predviđanje).

(2) Pa je u studenom 2020. godine tvrdio da je vrhunac epidemije iza nas i da će broj zaraženih uskoro početi padati (iako je broj zaraženih u konačnici počeo padati tek nakon uvođenja strožih epidemioloških mjera te je vrhunac dnevnog broja novih slučajeva i preminulih pacijenata zabilježen u prosincu).

(3) Pa je početkom 2021. godine tvrdio da je epidemija gotova (da bi u ožujku krenuo tzv. treći val).”

Istina:(1) Savršeno točno sam predivio da nećemo doći na eksponencijalnu krivulju i da će epidemija početi padati (kad su mnogi mislili da će rasti) i bio u pravu. Matematičkim metodama. Žao mi je ako Faktograf ne razumije da se to moglo uvidjeti matematičkim metodama … morau postati numerički pismeni (to je jedna od temeljnih pismenosti)

(2) Savršeno točna procjena. Vrh epidemije je bio krajem studenoga (slučajevi nešto kasnije zbog zaostatka testiranja), nakon kojega nisu uvođene strože mjere (odnosno samo nešto krajem prosinca, što je uglavnom odmah i maknuto) – pogledajte u komemtaru.(3) U ožujku nisam tvrdio da je epidemija gotova, doduše očekivao sam i mogućnost još jednog vala, koji je nažalost ispao veći nego sam mislio zbog bržeg širenja alfa varijante i velikog kašnjenja proljeća ali opet – praktički nitko u svijetu to nije predviidio u takvim razjerima. Pri čemu su načelne procjene opet bile savršeno točne (proljeće pad epidemije i ljeto veliki pad, u jesen mirni nakon velike procijepljenosti) Onda nastavljaju time da jako vrijeđam ‘protivnike’ koje smo potpuno argumentirano porazili a koji su sami odvorili niz FB difmarirjućih i dehumanizirajućih projekata (kao što sam pisao, naša sprdnja je 1/1.000.000 onoga što oni rade), narano dajući linkove na njih, pormovirajući ih, ali ne i na ovaj FB zid Naravno, nedostaje cijeli kontekts, a to je koliko su ovi poraženi strahovito bili u krivu, gotovo u svemu … ne moram govoriti da Faktorgraf baš nikad nije kritizirati nebrojene pogrešne tvrdnje oštromjraških znanstvenika i evidentno ne radi kao fact-checker nego kao ideološka oštrica zagovornika lockdowna.Pa onda kao navode da mi ‘smatramo’ kao Pandemijski realisti da ne bi trevalo uvoditi oštrije mjere (i navode da je to iz ‘gospodarskih razloga’, a zapravo je zdravstvenih), a činjenica je da ne da smatramo, nego Hrvatska i jest imala najslabije mjere u EU. Uglavnom, u ime oštromjeraša, Faktograf pokušava napisati alternativnu povijest.

Faktograf je valjda jedini ‘fact checker’ na svijetu koji nastupa sa strogo ideoloških stajališta, ne provjeravajući informacije, nego navaljujući po ideološkim protivnicima na osnovu svojih predumišljaja, a ne činjenica. Istovremeno, primjerice o ovoj temi, potpuno izokreću stvranost lažnim kontekstom i prešućivanjem 99% istine. Glavna istina je ovdje da su oštromjeraši bili potpuno u krivu, dali tisuće groteskno krivih izjava, Vlada ih nije poslušala i napravila je suprotno – upravo prema načelima Pandemijskog realizma! Kako to da oni nisu factcheckali ni jednu ludu izjavu Rudana, Bana, Polašeka, Đikića, Kolarića … (postoji li neka udruga factcheckera gdje se mogu problematizirati ovakve stvari?).U svakom slučaju, radi ovakvih dezinformacija, molim vas da u što većem broju podijelite Kratku povijest pandemije u Hrvatskoj (prvi komentar) kako bi ljudi bili što više informirani, to je zaista važno jer oštromjeraši samo čekaju u zasjedi da nas opet zaskoče, a u međuvrmenu pišu ‘alternativnu povijest” navodi Nenad Bakić.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button