Domovina

Božo Vukušić nastavlja sa razotkrivanjem suradnika UDBA-e:”Poruka sluganima”

LETAK: „PORUKA SLUGANIMA

Izvor:Božo Vukušić

Nakon što sam u lipnju 1983. odlučio zatražiti politički azil u Njemačkoj i pridružiti se emigrantskoj organizaciji Hrvatski državotvorni pokret (HDP) na čelu s Nikolom Štedulom, priredio sam letak s naslovom „Otvoreno pismo sluganima jugoslavenskog režima“. Prije tiskanja i distribuiranja, na prijedlog emigranta iz moga zavičaja i dužnosnika HDP-a Milana Buškaina, tekst letka dao sam na lektoriranje emigrantkinji, nastavnici hrvatskog jezika i dužnosnici emigrantske organizacije Hrvatska republikanska stranka (HRS) Malkici Dugeč. U tome letku među ostalim sam napisao:

„Nedvojbeno se bliži kraj komunističke Jugoslavije. Simptomi straha su vidljivi i najobičnijem laiku: nestašice, poremećeno tržište, pad produktivnosti, vrtoglavo gomilanje nezaposlenih, političke nesuglasice u državnom aparatu, učestali nacionalistički nastupi, pad općeg standarda na granici gladovanja i nezadovoljstvo među velikim dijelom pučanstva, glavni su pokazatelji agonije komunističkog režima. Dakle, bliži se trenutak velikih promjena i previranja na području takozvane Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije.“

Kad sam početkom 1992. godine, sada kao službenik SZUP-a, dobio na uvid dosje kojega je Udba vodila o meni, u njemu sam pronašao taj letak i dopis Generalnog konzulata (GK SFRJ) u Stuttgartu upućen centrali jugoslavenskog ministarstva vanjskih poslova koji ga je proslijedilo vodstvu savezne Udbe u Beogradu, u kojem je među ostalom je pisalo:

„U junu i julu 1983. godine neki omladinci iz Zagreba primili su poštom ‘Otvoreno pismo sluganima jugoslavenskog režima’, s potpisom Bože Vukušića, kojeg vam dostavljamo u prilogu. Predmetno pismo je u Zagreb upućeno iz Stuttgarta.“

Bio sam pomalo začuđen navodom da bi „neki omladinci iz Zagreba“ dostavljali taj letak GK SFRJ u Stuttgartu, a ne eventualno zagrebačkoj Udbi.

Slučaj mi je postao malo jasniji kad sam saznao da je lektorica letka Malkica Dugeč, djevojački Pilc, bila suradnica “Punkta Stuttgart” Službe za informiranje i dokumentaciju (SID), obavještajne službe jugoslavenskog Saveznog sekreterijata za inostrane poslove (SSIP), pod pseudonimom „Ana“.

Još veće zaprepaštenje bilo mi je otkriće da je suradnik SID-a bio i njezin suprug – a moj imenjak i prijatelj, kako mi se predstavljao, Božo Dugeč koji me je posjećivao i u zatvoru.

Tko je Bože Vukušić?

Inače, Vukušić je publicist, vodeći hrvatski istraživač komunističkih zločina, jedan od ključnih svjedoka na suđenju protiv Perkovića i Mustača te voditelj Počasnog bleiburškog voda u Hrvatskoj.

Također je bivši aktivist hrvatske političke emigracije, a nakon osamostaljenja Hrvatske i djelatnik hrvatskih obavještajnih službi te član Komisije za utvrđivanje ratnih i poratnih žrtava.

Vukušić je 80-ih godina u Njemačkoj bio pravomoćno osuđen na doživotnu kaznu zatvora zbog navodne umiješanosti u ubojstvo jednog agenta SDS-a 1983. u Karlsruheu, a autor je publikacija u kojima se tematiziraju sukobi između hrvatske emigracije i jugoslavenskih državnih službi.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button