Domovina

MILANOVIĆ: Mjere su bezveze, treba početi normalno živjeti

Predsjednik Zoran Milanović sudjelovao je na konferenciji “Dan velikih planova” tjednika Lider, na kojoj je održao govor o privlačenju investicija i poticanju izvoza. Nakon konferencije dao je izjavu novinarima u kojoj je komentirao sastanak s Izetbegovićem, cijepljenje i obnovi Zagreba.

Na konferenciji je dao izjavu za medije u kojem su ga novinari upitali o Bosni i Hercegovini, sastanku s Bakirom Izetbegovićem i cijepljenju.

‘Američki diplomat je rekao kako treba ukinuti etničke prefikse. To neka proba napraviti u Teksasu’

Tema sastanka bili su odnosi hrvatskog i bošnjačkog naroda. Ja sam ga primio, odnosno dogovorili smo se susresti, prije svega on je vodeći političar bošnjačkog korpusa, to je realnost. Na tome nećemo stati. O našim razgovorima želim upoznati i Plenkovića i ino-ministra. Taj je sastanak trebao biti održan prije godinu dana.

Drago mi je da je došao. Prostor suradnje između Bošnjaka i Hrvata je velik, a trenutno ne ide kako treba. To naravno ne treba ići na štetu Srba. S Izetbegovićem nisam razgovarao o Komšiću. Izetbegović je, ne jedini, ali najvažniji predstavnik bošnjačkog naroda. Pokušat ću napraviti da se više nađu zajedno. Da ih ne hvataju različiti pomoćnici ambasadora. Načinili su mnogo štete. Američki diplomat je rekao kako treba ukinuti etničke prefikse. To neka proba napraviti u Teksasu”, rekao je predsjednik.

O Komšiću nisu pričali kaže Milanović.

“Ako govorimo o zagrebačkoj obnovi, sad već ulazimo u crveno. Fakturiralo se ili pokušalo fakturirati sve moguće, a pobijedila je opcija koja sada jedva preživljava. Bitno je da i premijer posveti tome pažnju. Zagreb se ne može zaduživati preko određene točke”, rekao je Milanović i otkrio kako je Mesić doveo Izetbegovića.

“Mesić me nazvao i predložio taj susret. Došao je s gospodinom Izetbegovićem. Vjerojatno se i Izetbegović osjećao bolje. Inicijator sastanka sam ja, prije godinu dana, sad se to dogodilo. Nije uobičajeno, ali tak je bilo”, kazao je o dolasku Mesića na sastanak.

O cijepljenju

“Smatram da je to bezveze. Cijepiti se može svako. Ja sam u društvu s ljudima koje ne pitam jesu li cijepljeni. Ja nemam razloga kome podilaziti. Ja sam cijepljen i to mi je dovoljno. Jesu li bolnice krcate? Nisu. Važno je da ljudi počnu slobodnije živjeti. Da se glava mala propuše i da dođemo na svjež zrak”, poručio je Milanović.

Vojska Republike Srpske

Upitan je i o tome je li na sastanku s Bakirom Izetbegovićem govorio o najavi Milorada Dodika kako će predložiti osnivanje vojske Republike Srpske.

“Nismo se u opće dotakli Republike Srpske. Ta vojska nije predviđena Ustavom. Vojska nije realna. Inače, vojska Bosne i Hercegovine de jure postoji, a de facto je nema. Postoji nešto zapovjednog kadra, nešto vojnika. Gospodin Dodik je na određeni način i talac situacije u Republici Srpskoj i elemenata koji su radikalniji od njega iako ja ne mislim da je on radikalan. Prijetit vojskom RS-a nije glupost, nego neozbiljnost. Što je to, deset pušaka? Mitraljeza? To košta. Mi znamo što si Hrvatska može priuštiti. Više nego Srbija, a opet malo”, rekao je Milanović.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST
Izvor
priznajem.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button