Domovina

Komšić i ekipa to nisu očekivali: Novi visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt je rekao da je Komšić izabran glasovima Bošnjaka

Novi visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt na simpoziju o euroatlantskoj perspektivi te zemlje, koji je održan u Njemačkoj, prvi put je konkretnije govorio o gorućim političkim pitanjima iz kojih se može iščitavati neki budući smjer djelovanja, piše Klix.ba.

Schmidt se dotaknuo Izbornog zakona, pozicije Hrvata, predsjedatelja Predsjedništva BiH Željka Komšića, no vrijeme nije posvetio Repulici Srpskoj i politici Milorada Dodika.

Schmidt je poručio kako je Komšić hrvatski predstavnik, biran iz reda Hrvata, ali da su ga više birali Bošnjaci. Govorio je, u tom kontekstu, o kompliciranom izbornom sustavu te potrebi da se on mijenja.

Komšić i ekipa to nisu očekivali: Novi visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt je rekao da je Komšić izabran glasovima Bošnjaka 
www.crodex.net
Schmidt je samo potvrdio ono što svi već znaju: Komšić je izabran glasovima Bošnjaka

“Hrvatima se mora dati mogućnost da se osjećaju zastupljenima, a ne da sve skupa završi nekim oblikom bojkotiranja izbora”, kazao je.

Klix piše kako se ova izjava može protumačiti na različite načine i to u smjeru Smidtovog angažmana u procesu izmjena Izbornog zakona. Misli li pod tom zastupljenosti na Predsjedništvo ili pak Dom naroda, nije precizirano.

Schmidt je na simpoziju također u neočekivanom kontekstu parafrazirao poruku određenih ljudi koji žive u Dubrovniku, a koji su mu kazali da “Sarajevo nije što je nekad bilo” i da je to  sada dominantno bošnjački grad.

Nejasno je šta je time želio poručiti, ali se od visokog predstavnika očekuju detaljnija analiza i ozbiljniji pristup koji se neće zasnivati na paušalnim ocjenama, navodi ovaj bh. medij.

www.crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button