Magazin

Mate Rimac preuzeo Bugatti, stvorena nova tvrtka sa sjedištem u Hrvatskoj

Rimac Automobili i Bugatti Automobiles danas objavljuju stvaranje nove kompanije u kojoj će udružiti svoja znanja u području dizajna, inovacija i tehnologije. Nova kompanija dobiva ime Bugatti Rimac d.o.o., a vodit će je Mate Rimac kao glavni izvršni direktor. Dosadašnja kompanija Rimac Automobili postaje Rimac Grupa podijeljena na dvije odvojene kompanije – Bugatti Rimac i Rimac Technology.

Većinski je dioničar Rimac Grupa koja će biti većinski dioničar s udjelom od 55 posto dok Porsche zadržava postojeći udio od 24 posto u Rimac Grupi a stiče i udio od 45 posto u novoj kompaniji. U priopćenju se sa strane Rimac Automobila navodi kako se time završava transformacija Rimac Automobila iz ambicioznog startupa u ‘etabliranog globalnog igrača automobilske industrije’.

Bugatti je najprestižniji proizvođač automobila na svijetu a njegovi modeli su kroz povijest uvijek bili među najskupljima i najbržima. Tvrtka je osnovana 1909. godine u tada njemačkom gradu Molsheimu (danas je taj grad dio Francuske). Osnovao ju je talijanski industrijski dizajner Ettore Bugatti.

Iako su njihovi auti fascinantni, vrtoglavo skupi i nevjerojatno brzi Bugatti je relativno mala tvrtka, po broju radnika manja i od Rimac automobila. Danas Bugatti ima oko 300 zaposlenih, a godišnje proizvode 80, 90 automobila. Sjedište im je u Molsheimu, istom gradu u kojem je tvrtka i osnovana. Mali broj  proizvedenih automobila već godinama uzrok je glasina da da Bugatti svojim vlasnicima (Volkswagenu) iz godine u godinu donosi samo velike gubitke.

Rimac Grupa nastavit će s inovacijama, stvaranjem vlastitih hiperautomobila i razvojem sustava i tehnologija za brojne svjetske proizvođače automobila. Takva inovativna tehnologija moći će se primijeniti i u budućim Bugatti modelima.

Oba branda: Rimac Automobili i Bugatti unutar nove kompanije nastavit će razvijati modele automobila. U budućnosti će se globalno sjedište Bugatti Rimac kompanije nalaziti u novom Rimac kampusu, koji će biti i sjedište Rimac Technology tvrtke, kao i proizvodnja tehnologije i komponenti za automobile oba brenda, dok će se sklapanje Bugatti modela nastaviti u Molsheimu u Francuskoj, time nastavjaljući korištenje povijesne lokacije koja je neodvojiva od Bugatti brenda. Kampus vrijedan 200 milijuna eura, izgradive površine 100.000 m2, koji bi trebao biti otvoren 2023. godine, bit će baza svih istraživanja i razvoja budućih hiperautomobila Rimca i Bugattija. Zamišljen kao jezgra visokotehnoloških inovacija, Rimac kampus okupit će 2.500 ljudi vođenih zajedničkom znatiželjom i težnjom da dostignu krajnje granice.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button