Magazin

Krešimir Macan :”Neovisni analitičar” ili ”medijski manipulator”?

PR-ovac, maskiran u neovisnog političkog komentatora koji je odlično plaćen!

Tko je medijski manipulator Krešimir Macan ? Krešimir Macan, bivši savjetnik Ivice Račana, Ive Josipovića, te premijera i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića, koji je s te dužnosti razriješen nakon što je Thompsonov nastup za Vatrene proglasio neuspjelim ustaškim državnim udarom sveprisutan je u tzv. ”mainstream medijima” te je postao sinonim za medijske manipulacije !

Upravo je Krešimir Macan među prvima u Hrvatskoj osmislio lažne ankete i „vanjske eksperte“, naravno navodno neutralne i objektivne, kako bi virtualnim statistikama s terena i mišljenjem za to plaćenih „stručnjaka“, stvorio nepostojeće političke trendove, a onda s tim istim podacima manipulirao širu javnost servirajući svoje statističke izmišljotine kao stručno i objektivno utemeljene. Sve te političke ankete o navodnoj popularnosti stranaka i procjene glasačkog tijela na izborima, koje su dolazile iz kuhinje Krešimira Macana, pokazale su se uvelike pogrešnim. Izborni rezultati su ih redovito demantirali. 

Uoči izbora 2009. Macan je za IDS razrađivao kampanju koja je bila usmjerena protiv „Ladonje“ i Plinija Cuccurina. S njime je tada u kampanji bio i Dragan Bagić, direktor odjela istraživanja javnog mnijenja u agenciji „Puls“ koja se bavi istraživanjem popularnosti političara i političkih stranaka. Upute pod nazivom „Komunikacijska strategija IDS-a” bile su uglavnom pravci napada na protivnike, a Cuccurina se tada nastojalo prikazati kao tajkuna koji dolazi s HDZ-ove strane.

“ Na portale treba plasirati frizirane online ankete, a sve u svrhu stvaranja dojma da je politička i izborna snaga Ladonje mala i da nema smisla tratiti glas na nju”, glasi hibridni prijedlog Krešimira Macana, u dokumentu njegove agencije Manjgura od 24. listopada 2008., označen s “povjerljivo”.

Stvarnost u kojoj neki, koji misle da su ugledni, časni i na dobrom glasu, proganjaju one koji su razotkrili njihove manipulacije.Bio je član političke kampanje za splitskog gradonačelnika Željka Keruma 2009. godine. S tom kampanjom Kerum je pobijedio na izborima. Tijekom izborne noći početkom siječnja prošle godine posebno je bilo zanimljivo kada su se u RTL-ovom studiju uživo sukobili Krešimir Macan i Nino Raspudić.“Sad je svima jasno je da Plenković crni labud i da je uspio dovesti Milanovića na Pantovčak, ako ga zadrže na čelu stranke dovest će i Bernardića, koga smo vidjeli večeras kako krade show kao predgrupa u Tvornici, u Banske dvore. Dovoljno govori i to im mu je Macan bio savjetnik, krojio politiku, kakav je to HDZ? To je stranka lijevog centra, državotvorna, u Macanovom duhu”, rekao je Raspudić dok je Macan dobacivao da “navija” i da je HDZ stranka “desnog centra, državotvorna”. “Čovjek navija, nije to analiza, to je navijanje”, rekao je Macan u svom odgovoru Raspudiću.“Ti koji si radio za Plenkovića, a možda još radiš nije navijanje – meni govoriš da sam pristran, koji s nikim od njih nisam imao nikakav poslovni i profesionalni odnos”, odgovorio mu je Raspudić.

Inače, devedesetih je Macan kao i mnogi sadašnji vodeći političari radio u Ministarstvu vanjskih poslova, gdje je postao najmlađi načelnik Odjela za informiranje. Iz tog vremena datira njegovo poznanstvo sa sadašnjim premijerom Plenkovićem, s kojim je generacija.

Poslušajte kako je Krešimir Macan na javnoj tv pred velikim auditorijem i na javnoj HRT svojom reakcijom pljunuo u lice svojoj struci, vrijeđajući na najbahatiji mogući način jednu damu.(Kako je “macan postao, umjesto mačka lovca-mala lovina i nekulturni mali miš”?).Potpuno dezorjentirano i bez ikakve kontrole, Macan je izbacio sam sebe iz komunikacijskog takta , kao da je odjednom dobio “slom živaca”.Komunikacijski “ne/stručnjak” je pokazao svu raskoš svoje nekulture i to u javnom prostoru…

Svojevremeno je Igor Peternel komentirao i Macanovo gostovanje na N1 televiziji te je tada napisao:„Svi vi koji odmarate od ručka i gledate N1, kad čujete da je Plenković genijalan, mudar taktičar, smiren, savršen, muževan, zgodan, oduvijek karizmatičan i sexy za razliku od Mostovaca koji su užasni, divlji, ružni i ludi te naravno Hasanbegovića – kukavice koji šuti jer se boji goropadnog supermena … nemojte misliti da je gospodin Krešo Macan gay. Niti nesretno zaljubljen u premijera. On je samo PR-ovac, maskiran u neovisnog političkog komentatora koji je odlično plaćen!! I beskrajno zabavan u diletantskom spinanju!“

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button