Svijet

Twitter-u i Elonu Musku stižu prijetnje: “Kod nas nema potpune slobode govora”

Ujedinjeno Kraljevstvo i EU upozorili su da se Twitter mora pridržavati novih pravila o sadržaju ili se suočiti sa sankcijama koje se kreću od novčanih kazni do potpune zabrane, budući da je izražena zabrinutost da će se govor mržnje povećati na platformi pod vlasništvom Elona Muska.

Najbogatiji čovjek svijeta dogovorio je ugovor vrijedan 44 milijarde dolara (34 milijarde funti) za kupnju mreže društvenih medija, koji će prepustiti kontrolu nad platformom s 217 milijuna korisnika samoproglašenom “apsolutistu slobode govora”.

Glasnogovornik britanske vlade rekao je da se tvrtke moraju pridržavati nadolazećeg zakona o sigurnosti na internetu, koji zahtijeva da platforme štite korisnike od štetnog sadržaja ili se suočavaju s prijetnjom velikih kazni i, za ponovljene prekršaje, potpunom zabranom. (Taj zakon je potiho uvođenje cenzure, u kojem režim ima pravo bilokoju informaciju proglasiti „štetnom“ i zabraniti njezino dijeljenje, op. prev)

“Twitter i sve platforme društvenih medija moraju zaštititi svoje korisnike od štete na svojim stranicama. Uvodimo nove zakone o sigurnosti na internetu kako bismo zaštitili djecu, spriječili uvredljivo ponašanje i zaštitili slobodu govora. Sve tehnološke tvrtke s korisnicima u Ujedinjenom Kraljevstvu morat će se pridržavati novih zakona ili će se suočiti s velikim kaznama i blokiranjem svojih web stranica.”

Thierry Breton, povjerenik EU-a za unutarnje tržište, podsjetio je glavnog direktora Tesle u utorak da će morati poštovati ​​novousuglašeni Zakon o digitalnim uslugama, koji zahtijeva da internetske platforme rješavaju ilegalne sadržaje poput govora mržnje. (ovo je EU pandan britanskom zakonu, također potiho uvođenje cenzure, op. prev)

“Bilo da se radi o automobilima ili društvenim mrežama, svaka tvrtka koja posluje u Europi mora se pridržavati naših pravila – bez obzira na njihov udio”, tvitao je Breton. “Gospodin Musk to dobro zna. Upoznat je s europskim pravilima o automobilskoj industriji i brzo će se prilagoditi Zakonu o digitalnim uslugama.”

U razgovoru za Financial Times, Breton je dodao: “Pozdravljamo sve. Otvoreni smo, ali pod našim uvjetima. Barem znamo što da mu kažemo: ‘Elone, postoje pravila. Dobrodošao si, ali ovo su naša pravila. Ovdje se ne primjenjuju vaša pravila.”

Dalje je upozorio da se tvrtke koje krše nova pravila, za koja se očekuje da će stupiti na snagu 2024. godine, mogu suočiti s kaznama do 6 % globalnog prometa i izravnim zabranama za ponavljane prekršaje.

Zakon će zahtijevati da platforme društvenih medija dopuštaju korisnicima označavanje ilegalnog sadržaja – kao što je promicanje terorizma ili komercijalnih prijevara – na “jednostavan i učinkovit način” kako bi se mogao brzo ukloniti.

Musk je u utorak odgovorio na najave EU-a i UK-a, tvitujući: “Ekstremna reakcija antitijela onih koji se boje slobode govora govori sve.”

Kasnije je pokazao znakove spremnosti da se pridržava propisa: “Pod ‘slobodom govora’ jednostavno mislim na ono što je u skladu sa zakonom. Ja sam protiv cenzure koja nadilazi zakon.

“Ako ljudi žele manje slobode govora, tražit će od vlade da donese zakone u tom smislu. Stoga je istupanje izvan zakona protivno volji naroda.”

Breton je govorio dok su grupe za ljudska prava reagirale na odbor Twittera koji je prihvatio Muskovu ponudu uz upozorenja o štetnim posljedicama ako milijarderova predanost slobodi govora rezultira popuštanjem ograničenja na „štetni sadržaj“.

Amnesty International je rekao da je zabrinut zbog bilo kakve odluke koju bi Twitter mogao donijeti nakon Muskovog preuzimanja kako bi nagrizao provođenje politika i mehanizama dizajniranih da ublaže govor mržnje na internetu.

“Zadnje što nam treba je Twitter koji namjerno zatvara oči pred nasilnim i uvredljivim govorom protiv korisnika, posebno onih na koje je najviše utjecalo, uključujući žene, nebinarne osobe i druge”, Michael Kleinman, direktor tehnologije i ljudskih prava u Amnesty International USA,

Deborah Brown, istraživačica digitalnih prava i zagovornica Human Rights Watcha, rekla je da bi čak i male promjene na platformi mogle imati razoran učinak.

Ujedinjeno Kraljevstvo također uvodi stroži regulatorni režim za digitalne platforme s nacrtom zakona o sigurnosti na mreži, koji zahtijeva od tvrtki poput Twittera i Facebooka da zaštite korisnike od „štetnog sadržaja“ i nosi prijetnju kaznama do 10 % globalnog prometa za kršenja.

Imran Ahmed, izvršni direktor kampanje Centra za suzbijanje digitalne mržnje, rekao je: „Velika Britanija i EU imat će alate za rješavanje ovoga. Twitteru će biti vrlo teško raditi u Ujedinjenom Kraljevstvu ako pokuša djelovati na bazi potpuno slobodnog govora, bez izuzetaka.”

Suosnivač Twittera Jack Dorsey podržao je Muskovo preuzimanje platforme za mikro blogove, opisujući milijardera kao “jedinstveno rješenje kojem vjerujem”.

45-godišnjak, koji je suosnivao tvrtku 2006. i plasirao je na burzu u New Yorku 2013., rekao je da je u “vlasništvu” Wall Streeta i da je Muskov dogovor sklopljen u ponedjeljak da ga preuzme privatno bio “ispravan prvi korak”.

Međutim, Dorsey, koji je odstupio s mjesta izvršnog direktora Twittera u studenom i dobit će isplatu od 978 milijuna dolara za svoj udio od 2,4 % kada posao bude dovršen kasnije ove godine, rekao je da u konačnici “u principu ne vjerujem da bi itko trebao posjedovati ili voditi Twitter”.

Parag Agrawal, koji je preuzeo Dorsey kao izvršni direktor, rekao je osoblju da su njihovi poslovi sigurni samo oko šest mjeseci koliko će biti potrebno da se posao završi.

Donald Trump, kojem je trajno zabranjen Twitter nakon nereda u američkom Capitolu prošlog siječnja, rekao je da se neće vratiti na platformu čak i da mu Musk dopusti. Musk je rekao da preferira privremene “time-oute” za korisnike koji krše politiku Twittera, umjesto izravnih zabrana.

Na drugom mjestu u utorak, Tesla je izgubio 126 milijardi dolara u vrijednosti zbog zabrinutosti ulagača da će Musk možda morati prodati dionice kako bi financirao svoj dio otkupa na Twitteru.

Tesla nije uključena u dogovor s Twitterom, ali njegove dionice našle su se na meti špekulanti nakon što je Musk odbio javno otkriti odakle potječu 21 milijardu dolara koje je obvezao na akviziciju.

Također se pokazalo da će Musk morati platiti Twitteru naknadu od milijardu dolara ako raskine ugovor, prema prijavi. Među uvjetima koji bi mogli pokrenuti “naknadu za obrnuti prekid” bio bi ako Musk odustane zbog regulatornih problema ili postoji viša ponuda drugog kupca, navodi Financial Times. FT je također izvijestio da Twitter može tužiti Muska jer nije osigurao potrebna sredstva, ali da će šteta biti ograničena na milijardu dolara.

U prijavi je također objavljeno da bi posao mogao biti raskinut ako se ne zaključi do 24. listopada. Datum bi se mogao produljiti za još šest mjeseci kako bi se ispunili određeni uvjeti za zatvaranje, kao što su odobrenja antimonopolskih i stranih ulaganja.

www.crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST
Izvor
Logično

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button