Domovina

JESTE LI ZNALI?U korištenju prednosti pri zapošljavanju..

JESTE LI ZNALI? Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina osigurava prednost, primjerice Srbima, pri zapošljavanju u državnim institucijama. Oni tom prilikom nisu dužni dokazivati svoj status pripadnika nacionalne manjine. Za razliku od njih pravo prednosti pri zapošljavanju branitelji i članovi njihovih obitelji moraju priložiti sve dokaze.

Srbijanska premijerka Ana Brnabić ustvrdila je “etnički ste očistili Hrvatsku – ne postoji etnički čišća država u Europi”. Tada smo uputili Ministarstvu pravosuđa i državne uprave upit o broju zaposlenih pripadnika srpske nacionalne manjine u tijelima državne uprave. Na odgovor smo strpljivo čekali tjedan dana, no držali smo se one “tko čeka, taj dočeka”.

Na kraju smo dočekali. Doznali smo kako Ministarstvo pravosuđa i uprave prikuplja podatke o broju zaposlenih u tijelima državne uprave na godišnjoj razini. To znači da su podatci koje smo dobili prikupljeni na dan 31. prosinca 2021. godine.

A, prema njima u tijelima državne uprave, stručnim službama i uredima Vlade Republike Hrvatske zaposleno je 47.501 službenika i namještenika, od kojih su njih 1.439 ili 3,03 % su pripadnici nacionalnih manjina

Na zadnji dan 2021. godine u tom broju bilo je zaposleno 920 pripadnika srpske nacionalne manjine i to njih 840 u ministarstvima, 76 u državnim upravnim organizacijama i 4 u stručnih službama i uredima Vlade Republike Hrvatske.

Je li to puno ili malo procijenite sami. No, činjenica je kako su svi oni imali prednost pri zapošljavanju temeljem Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina.

Pripadnici nacionalnih manjina ne moraju dokazivati svoj status pri zapošljavanju, dok branitelji moraju

Naime, odredbom članka 22. stavka 2. navedenoga Zakona pripadnicima nacionalnih manjina osigurava se zastupljenost u tijelima državne uprave i pravosudnim tijelima. Pritom se vodi računa o sudjelovanju pripadnika nacionalnih manjina u ukupnom stanovništvu na razini na kojoj je ustrojeno tijelo državne uprave ili pravosudno tijelo i stečenim pravima. U popunjavanju mjesta u tijelima državne uprave i pravosudnim tijelima prednost pod istim uvjetima imaju predstavnici nacionalnih manjina.

Pritom se pripadnici nacionalnih manjina imaju pravo pozvati na pravo prednosti pri zapošljavanju, a što je tijekom 2021. godine učinilo 23 kandidata srpske nacionalne manjine.

No, Zakon im omogućava i da nisu dužni dokazivati svoj status pripadnika nacionalne manjine. Za razliku od njih svoje pravo prednosti pri zapošljavanju branitelji i članovi njihovih obitelji moraju dokumentirati.

Kako u Srbiji živi i hrvatska nacionalna manjina bilo bi zanimljivo doznati iste podatke iz njihovog ministarstva koje prati broj zaposlenih Hrvata u njihovim državnim službama, Vladi i ministarstvima.

www.crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST
Izvor
cronika.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button