Gospodarstvo

Iznajmljivači u panici, predsezona neusporedivo lošija od očekivanog

‘Nadali smo se gostima za Uskrs, a sad je cijeli travanj otkazan!‘ Zbog rata u Ukrajini na Uskrs ćemo imati puno manje gostiju nego što smo se nadali. Predsezona je neusporedivo lošija nego što je trebala biti. Sve je krenulo odlično nakon Nove godine, a onda se, doslovno od prvog bombardiranja Ukrajine, naglo usporilo.

Teško je govoriti koliko će ih biti manje od očekivanih, ali čujem da ovih dana polako stižu otkazi i nekih većih grupa s uskrsnim rezervacijama. Osobno sam imala dosta rezervacija i u četvrtom i petom mjesecu, a travanj mi je, evo, gotovo cijeli otkazan. Sve se mijenja iz dana u dan… ˝tim se riječima Martina Nimac Kalcina, predsjednica Zajednice obiteljskog turizma u Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK), referirala na upit o potencijalnom broj turista koje bismo mogli očekivati u Dalmaciji na najveći kršćanski blagdan, javlja Zadarski.hr, prenosi poslovni.hr.

predsezona
Slika: Dubrovnik, Stari Grad / Foto: pixabay

Od 24. veljače i početka ruske invazije na Ukrajinu sve se promijenilo. Do tada su, potvrdili su i u Ministarstvu turizma i sporta, dinamika rezervacija i najave za glavni dio turističke godine bile na razini rekordne 2019., a u nekim segmentima i desetak posto bolje.

Aktualna geopolitička situacija vezana uz:

  • Ukrajinu,
  • rast cijena energenata i
  • inflacija,

donekle su se odrazile na turističku potražnju, no dobra je vijest, poručili su iz ministarstva, da booking nije stao. Isto govori i predsjednica Zajednice obiteljskog turizma u HGK.

˝Situacija nije katastrofalna kao onda s koronom, ali rat u Ukrajini dosta je usporio rezervacije. Predsezona je neusporedivo lošija nego što je trebala biti. Sve je krenulo odlično nakon Nove godine, a onda se, doslovno od prvog bombardiranja Ukrajine, naglo usporilo. Istoga dana prestali su stizati upiti da bi se nakon nekoliko dana ponovno počeli pojavljivati, ali usporeno.

Nema otkazivanja u velikom broju, ali ih za predsezonu ima. Otkazi dolaze od svugdje – od onih iz Amerike do najviše njih iz Njemačke, Češke, Slovačke… Nešto Amerikanaca čak i planira doći ovamo na odmor, ali ih je jako malo, neusporedivo manje nego što bi trebalo biti, jer je njima položaj Hrvatske na karti Europe izgleda blizu Ukrajini i Rusiji˝, kaže Nimac Kalcina, navodeći da za razliku od privatnog smještaja, koji već osjeća posljedice ratne situacije u Ukrajini, u slučaju kruzera zasad nema otkazivanja.

Ipak, vjeruje da će turistička sezona biti jako dobra ako ne eskalira situacija s ratom u Ukrajini. ˝Nadam se da će nam sezona biti puna, rezervacija ima, čak pristižu i nove. Iznajmljivači koji imaju atraktivnije objekte ne trebaju strahovati, ali je pitanje dužine boravka, predsezone, podsezone… Sve su karte na stolu… Jer kako se bliži datum putovanja, a situacija u Ukrajini se ne smiruje, turisti jednostavno otkazuju rezervacije. I razumljivo je da ljudi odlažu odluke o terminu odlaska na odmor jer vide da se stanje ne smiruje. Dodatan je problem i što rat donosi i još veću inflaciju˝, apostrofira Nimac Kalcina u razgovoru za Zadarski.hr.

˝Kod nas se ne događa ništa drastično˝, ističe Bojan Miličević, glasnogovornik hotela “Le Meridien Lav” u Podstrani, dodajući da je tek bilo “nešto vrlo sitno otkazivanja, i to nekoliko malih grupica koje su direktno vezane za ukrajinsko i rusko tržište”. Jedino je primjetan pad rezervacija individualnih gostiju s dalekih destinacija poput Amerikanaca. No, s europskih tržišta u hotelu “Le Meridien Lav” ne očekuju neke veće probleme, dakako pod uvjetom da ratna situacija ne eskalira.

˝Uistinu nemamo otkazivanja europskih gostiju. I ovaj kongresni dio i ljeto izgledaju nam dosta dobro što se tiče rezervacija. Naravno, Amerikanci su naš prilično jak segment gostiju na koji trebamo pripaziti, vidjeti kako će se sve ovo s ratom razvijati i eventualno intervenirati. No, generalno, naša slika izgleda dobro zahvaljujući redovnim gostima iz Skandinavije i zapadne Europe, koji su uz prethodno spomenute Amerikance naši najbrojniji gosti. Vidjet ćemo. Valja imati na umu da su se puno promijenili i trendovi, nekad su Amerikanci planirali putovanje godinu unaprijed. Korona je sve to promijenila, sad to više nije tako˝ aludira Miličević na last minute rezervacije s druge strane Atlantika.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST
Izvor
poslovni.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button