Vijesti

COVID PUTOVNICA ZA BH. GRAĐANE

COVID putovnica zapravo je zelena potvrda s QR kodom koji sadržava informaciju – da je vlasnik cijepljen, ili testiran ili je prebolio COVID-19 u određenom razdoblju u kojem se smatra da je zaštićen antitijelima, a bit će na snazi godinu dana. Novi dokument omogućava prekogranično putovanje unutar Unije bez dosadašnjih epidemioloških mjera, poput samoizolacije i obaveznog testiranja. Digitalne potvrde, poznate kao COVID putovnice, Europska unija može početi uvoditi od 30. lipnja. 

Certifikat bi se trebao izdavati i za državljane trećih zemalja, uključujući i BiH. Namjera je da se ta potvrda uvede do početka ljeta, no što mogu očekivati bh. građani? Dolaskom ljepšeg vremena i s povećanjem broja cijepljenih osoba, sve je lakša opcija putovanja. No kako bi se putovanja odvijala neometano, barem prema najavama Europskog parlamenta, potrebno je uvođenje COVID putovnica.

Kako Bosna i Hercegovina nije članica Europske unije, a ujedno je i kompleksna zemlja tako i uvođenje COVID putovnica predstavlja problem i prije samog uvođenja, javlja BHRT. “Mi kao zemlja koja nismo još uvijek unutar EU bi imali puno problema, tako da se bojim da će to napraviti dodatne administrativne probleme kojih već imamo isuviše puno i ja se zalažem za jednu potpunu slobodu čovjeka”, kaže Ahmedin Šabanagić, ravnatelj Agencije „Autoprevoz-Bus“, Mostar.

Kada će u našoj državi započeti proces izdavanja tzv. Covid putovnica, pitanje je na koje za sada nema konkretnog odgovora.

Sve što trebate znati o 'Covid-putovnicama' i GDPR-u
covid putovnica

Iako se pojavila informacija o tome da u Ministarstvu civilnih poslova BiH očekuju da se te aktivnosti počnu provoditi najkasnije krajem srpnja, a tragom izjave Siniše Ilića, zamjenika ministrice civilnih poslova, očito je da je cjelokupna priča drugačija.

Na novinarski upit o tome jesu li u Ministarstvu civilnih poslova započeli s procesom pripreme plana za izdavanje tzv. Covid putovnica, kao i kada građani BiH mogu očekivati da se počne s izdavanjem ovih potvrda, odgovorili su da je Ministarstvo u stalnoj komunikaciji sa svim akterima bitnim za eventualno izdavanje certifikata u vezi s COVID-19, piše Dnevni avaz.

Europska unija tek ulazi u realizaciju ovog posla. Prije nekoliko dana je najavljeno kako bi mogao izgledati certifikat, tako da BiH nije u mogućnosti krenuti u projekt bez saznanja kakvi će biti zahtjevi i standardi EU u vezi s priznavanjem dokumenta.

I dok se čeka da naša država otpočne ovaj proces, turistički radnici upozoravaju da će ovogodišnja sezona propasti ako bh. vlasti ne olakšaju ulazak strancima i ne krenu stopama članica EU.

A dodatan apsurd za našu zemlju jeste što Bosna i Hercegovina na kapaljku dobiva cjepiva i to većinom od donacija, a upravo su ta cjepiva jedan od osnovnih elemenata koji bi bili zastupljeni u COVID putovnici. “Ukoliko uopće dođe do usuglašavanja unutar EU, ukoliko se uopće izglasa i donese odluka da se uvede, da nam daju potrebne upute kako bi se mi mogli blagovremeno pripremiti i naravno da ćemo pratiti EU, ukoliko oni donesu tu odluku, mi već sada radimo na tome da budemo spremni”, rekla je ministrica civilnih poslova BiH Ankica Gudeljević. Budući da još ni Europska unija nije načisto na koji će način provesti ovu proceduru, teško je očekivati da će u našoj zemlji to teći bez problema. No, za sada je jasno kako COVID putovnica neće služiti kao putna isprava.

Obvezna karantena

Udruženje turističkih djelatnika, hotelijera i ugostiteljskih radnika iz Međugorja, ukupno 115 vlasnika pravnih subjekata, zatražilo je od Vijeća ministara BiH da, uz negativan PCR test, počnu priznavati antigenski test, potvrdu o cijepljenju protiv koronavirusa ili o preboljenom COVID-19.

Davor Ljubić, predsjednik Udruženja, izrazio je nadu da će njihov zahtjev biti usvojen, jer, u suprotnom, kako je istaknuo, svoje će objekte biti prisiljeni zatvoriti.

– Raduje nas to što imamo podršku federalne ministrice turizma Edite Đapo, jer naš zahtjev je zdravorazumski. Svjesni smo činjenice da je u Europi situacija dosta komplicirana i šarena, pa su takvi i uvjeti povratka iz BiH u pojedinim zemljama. Primjerice, u Italiji je na snazi odluka o obveznoj karanteni za one koji se vraćaju iz BiH.

Nadamo se da će uredbe koje se donose u Europskoj uniji i koje startaju 30. lipnja pomoći i nama, a riječ je o tzv. Covid putovnicama. Tu se ne ukazuje samo na putovanja unutar EU već i iz trećih zemalja ka EU – kazao nam je Ljubić.

Ovako će izgledati 'COVID-putovnica' EU: Ne bi trebala biti preduvjet za  slobodu kretanja - Večernji.hr
covid certifikat

Gdje možemo bez ograničenja

Bosancima i Hercegovcima i dalje je potreban negativan PCR test za ulazak u mnoge zemlje, a u pojedinima je još na snazi odluka o obaveznom karantenu. Bh. građani bez ograničenja u narednom periodu mogu putovati samo u Srbiju, Crnu Goru i Sjevernu Makedoniju.

Za ulazak u susjednu Hrvatsku potreban je negativan PCR test ili brzi antigenski test, a bez testova mogu ući oni koji su prije više od 14 dana primili drugu dozu cjepiva. Izuzetno od toga, ako se radi o cjepivu koja se daje u jednoj dozi, neophodna je potvrda o tome.

Za ulazak u Sloveniju također je neophodan negativan PCR test, ne stariji od 48 sati, ali je obvezan i 10-dnevni karantena.

Ulazak u Albaniju moguć je bez PCR testa i karantene, ali postoje procedure zdravstvenih pregleda na aerodromima i lukama, a također je neophodno imati dokaz o raspoloživom smještaju.

Hrvatska i 12 zemalja Unije dogovorile 'covid putovnice': Ovo je pitanje  opstanka turizma | 24sata
covid putovnica

www.crodex.net


POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button