Gospodarstvo

Infografika-Je li imate nadređenog (šefa) koji je nezdrav?

Svatko se povremeno bori sa svojim nadređenim. Međutim, kako znati je li to normalno i kada počinje nezdravo radno okruženje? U nastavku možete provjeriti kako uočiti nezdravog šefa te kako se postaviti u odnosu na njihove vrste.

Istraživanje sa Stanford sveučilišta je otkrilo da nedostaci upravljanja-vođenja ljudima mogu biti odgovorni i za 120.000 smrti na godinu u SAD, jer stres na poslu uzrokuje srčane probleme, zajedno sa mentalnim poremećajima anksioznosti i depresije.

Upravljanje odnosom sa nezdravim šefom

Nova infografika koju nam donosi Resume.io nas vodi kroz postupak otkrivanja s kakvom vrstom šefa radite. Prolaskom kroz infografiku dolje utvrdite kojoj s vrstom nadređenih vi surađujete, te otkrijte neke dosta učinkovite načine upravljanja odnosima u takvim okolnostima.

Npr. ako se Vaš nadređeni ne miješa u vaše radne zadatke ali se okružuje sa povlađivačkim kolegama koji njeguju kulturu nezamjeranja, i komuniciraju kao da hodaju po jajima, vrlo je vjerojatno da se tu radi o vrsti nadređenog kojem nedostaje umjerenosti, staloženosti, kontrole i sl., kojega nitko ne želi isprovocirati. Ovo se može promatrati i kao prilika za osobno napredovanje. Otkriti kako ostati smiren i izdignuti se iznad osobne razine zamjeranja će Vam dobro doći da sebi i drugima pokažete da njihova vika nije njihova snaga, nego više slabost.

Također, npr., ako Vaš nadređeni stalno povlači pitanje autoriteta i hijerarhije, prijeteći vašoj poslovnoj sigurnosti i skrećući pozornost na osobno iskustvo i ostvarenja, vjerojatno se radi o zlom šefu. Oni se hrane vašom tjeskobom kako bi umanjili vlastitu nesigurnost, i nema granice koju ne bi prekoračili.

Po pitanju zlog šefa, filozof iz 18-tog stoljeća Edmund Burke ima neugodan odgovor: “Zlo prevladava kada dobri ljudi stoje – ne čineći ništa“. drugim riječima, vrijeme je da se zaobiđe takav nadređeni i razgovara izravno sa kadrovskom službom.

U nastavku prođite kroz donju infografiku (sa našim komentarima, ispod svake slike, u slobodnom prijevodu) koji Vam može pomoći da sami procijenite vrstu kojoj pripada vaš nadređeni, kao i da iskoristite naše smjernice za upravljanje odnosa sa istima.

Slika gore: Nekada može biti varljivo procijeniti je li radite za nezdravog nadređenog/šefa. Zato smo za Vas sastavili vodič da sami procijenite je li imate posla sa nezdravim nadređenim, kao i savjete kako izaći na kraj u takvim okolnostima, a da ne izgubite živce.
Slika: Negativan utjecaj loših nadređenih: Izvještaj Institute of Labour Economics-Institut za ekonomiju rada (Bonn-Njemačka) prikazuje da oko 13% svih zaposlenika u Europi radi za nezdravog nadređenog (slika lijevo). Slika sredina: Prema Gallup-ovom istraživanju oko 75% zaposlenika odustaje od svog zaposlenja, ne zbog samo posla, nego zbog svojih nadređenih. Slika desno: Švedsko istraživanje iz 2009.g. otkriva da lošiji nadređeni-šefovi, zbog narušavanja normalnih-zdravih okolnosti na poslu, mogu povećati šanse za srčani infarkt za 50%
Profesorica sa Harvarda Barbara Kellerman utvrđuje sedam vrsta nezdravih nadređenih. Krenite sa ovo, infografikom, kako bi provjerili je li radite za jednoga od njih. Izbor lijevo (okruglo): Sprečavaju me da radim svoj posao. Izbor sredina (okruglo): Ne utječu na moj posao. Izbor desno (okruglo): Pomažu mi u mom radu/poslu.
Izbor lijevo: Kako često Vaš nadređeni radi greške? Izbor sredina: Kako djelovanje Vašeg nadređenog utječe na društvo/tvrtku Izbor desno: Ako Vas netko pita da opišete nadređenog koji pojam bi iskoristili?
Izbor lijevo: Možete li se sjetiti kada je Vaš nadređeni odbio promijeniti svoje stajalište, iako je dokazano bio u krivu? Izbor desno: Imate nesposobnog nadređenog-šefa.
Izbor lijevo (okruglo): Ne pitaj me to sada, previše sam zauzet! Izbor desno (okruglo): Zanimljivo, dopusti da promislim, pa ti javim povratnu informaciju.
Kvadratić lijevo: Biste li rekli da je Vaš nadređeni okružen timom “ulizivača” koji nikada ne bi izrazili neslaganje (DA/ NE)? Kvadratić desno: Ako kažete “Dobro jutro” vašem nadređenom bi li njihov odgovor bio (prijateljski ili neprijateljski)
Izbor krajnje lijevo: Imate neumjerenog, neskromnog, nekontroliranog nadređenog. Kvadratić sredina gore:
Kvadratić lijevo gore: Kada nadređeni dozna da član vašeg tima pati od stresa, bi li nadređeni rekao najvjerojatnije? Kvadratić desno gore: Ako imate ideju za drugačiji-novi način rada, bi li Vaš nadređeni vjerojatno odgovorilo?
Kvadratić gore sredina: Ako je vašem nadređenom ponuđeno promaknuće, ali bi to značilo i viškove za neke članove tima, bi li rekli tada… Kvadratić gore desno: Dali nadređeni “zaobilazi” pravila?
Kvadratić dolje sredina: Kada se bliže rokovi, hoće li vaš nadređeni vjerojatno reći…
Okruglo lijevo: Ne želim čuti nikakve izlike, radite brže ili ćemo imati problema. Okruglo desno: Hajdemo zajedno raditi kako bi bili sigurniji da ćemo ostvariti zadane rokove. Kako mogu pomoći?

7 vrsta nezdravih šefova

Barbara Kellerman, profesorica javnog vodstva na Harvard Kennedy School utvrđuje sedam vrsta nezdravih šefova.

BrojVrsta nezdravog šefaOpis
#1nesposoban šefnema ni volje ni sposobnosti odraditi svoj posao kako treba
#2krut šefmiješa krutost sa jakošću-snagom
#3neumjeren, neskroman, nekontroliran šefnedostaje osobne svijesti i samokontrole
#4neosjetljivi šefnedostaje empatija i ljubaznost
#5pokvaren-korumpiran šefkrade, vara kako bi ostvario osobne interese
#6uskogrudan šefnedostupan i snobovski
#7zli šefuzrokuje bol kako bi zadovoljio osobni osjećaj moći i dominacije

Što je toliko loše kod loših šefova?

Nadređeni mogu umanjiti značaj vašeg poslovnog iskustva. Raditi za nezdravog šefa može dovesti do narušavanja kvaliteta vašeg posla, što može dovesti do narušavanja Vaše sveukupne karijere.

U stvari, Harvard Business Review je otkrio da nezdravo radno okruženje može dovesti do smanjene motivacije i angažmana zaposlenih, a ovo ima značajan negativan učinak na sljedeće pojave:

 • 37% veće izostanke
 • 60% više greški u poslu
 • 18% niža produktivnost

Prema istom istraživanju ovo može uzrokovati da kompanije imaju 16% nižu zaradu/dobit i 65% nižu cijenu dionica kroz određeno razdoblje.

Savjeti kako se nositi sa nezdravima šefovima

Loši nadređeni mogu naštetiti kompaniji, sveukupnom radnom okruženju, i utjecati na profesionalni rast, razvoj i osobno zdravlje. Pa, što onda možete učiniti u vezi ovog problema?

BrojVrsta nezdravog šefaRiješenje
#1nesposoban šefkoristiti inicijativu
#2krut šefkoristiti moć uvjeravanja
#3neumjeren, neskroman, nekontroliran šeftražiti prilike
#4neosjetljivi šeftražiti sastanak oči u oči, nasamo
#5pokvaren-korumpiran šefpronaći suradnike koji dijele zajedničke stavove-zabrinutost
#6uskogrudan šefponuditi im priliku da se otvore
#7zli šefzauzeti stav

Različite vrste šefova zahtijevaju različit pristup, a neke jednostavno nije vrijedno trpjeti. Npr., preuzeti inicijativu sa nesposobnim nadređenim je relativno lagano rješenje, dok održati oči u oči sastanak sa neosjetljivim šefom zahtijeva više truda, dok zli nadređeni zahtjeva pomoć kadrovske službe.

Ako nemate nezdravog nadređenog, smatrajte se sretnima. U nastavku donosimo i nekoliko načina da zadržite vaše poslovne odnose snažnijima i zdravijima:

 • Preuzmite inicijativu
 • Njegujte otvorenu-transparentnu komunikaciju
 • Stalno tražite povratnu informaciju kako bi znali gdje stojite
 • Snizite obećanja, a isporučite više od očekivanog

Što mogu šefovi učiniti?

Nakon što smo obradili način rješavanja odnosa zaposlenika sa nadređenima, donosimo i kako nadređeni mogu osigurati da njihovo radno okruženje bude zdravije? Harvard Business Review preporučuje četiri glavne stvari:

 • potičite društvene veze (druženja, npr. u našem podneblju su to kave…)
 • pokažite empatiju (obzir, da Vam je stalo)
 • iziđite iz vaših zadanih zaduženja i odgovornosti kako bi pružili pomoć
 • ohrabrujte zaposlenike da vam se obraćaju – posebno oko problema

Budućnost zaposlenja se vjerojatno nepovratno mijenja, sa radom na daljinu koji postaje sve više izvodljiv i popularan, to može dovesti do izazova u stvaranju snažne radne kulture budućim organizacijama.

U svakom slučaju, ako se nadređeni i podređeni slažu i upravljaju zajedno radnim procesima održavajući što zdravije i pozitivno radno okruženje, u konačnici svi dobivaju.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button