Gospodarstvo

Gospodarske brojke iz zapadne Hercegovine preskaču bh. i regionalne okvire

Po broju nezaposlenih Bosna i Hercegovina je u europskom vrhu, a po gospodarskoj razvijenosti na dnu europske ljestvice. No, nije ni u BiH sve tako crno. Unatoč nepovoljnom poslovnom ozračju u BiH, poduzetništvo ipak može pronaći svoje puteve uspjeha, dokaz je Županija Zapadnohercegovačka.

Ako se pogledaju statistički podaci, prije svega oni o izvozu, dolazimo do brojki koje preskaču ne samo bh. okvire, već i regionalne.

Drugi po indeksu razvijenosti u Federaciji, a prosječan izvoz po glavi stanovnika veći od federalnog prosjeka za preko 3.000 KM. Izvozni rast čak tri puta veći u odnosu na 2011. godinu uglavnom kroz domaće tvrtke.

Kada su poduzetnici otresli sa sebe čudnu 2020. godinu, a neki svjetski trendovi im krenuli u korist, a to se dijelom odnosi i na industriju metala, posebno jaku u Širokom Brijegu, gdje su tvrtke u uzlaznoj putanji uz planirana proširenja.

U pravom trenutku smo krenuli s investicijom, jer uz koronu koja je u protekle dvije godine poremetila sve tijekove tržišta. Došlo je i do jedne okolnosti povoljne za nas, gdje je Europska unija blokirala i uvela određene carine na ekstrudirane aluminijske profile iz Kine, što je nama u jednu ruku olakšalo poslovanje s postojećim partnerima i proširilo nam mogućnosti za dobivanje novih poslova iz EU, ističe Igor Cigić, direktor prodaje u Emerus d.o.o. Široki Brijeg.

FEAL je transformirana tvrtka iz bivše države, čije proizvode možete sresti od Teherana do Londona.

Riječ je o sustavima za prozore, vrate, fasade, koji se mogu vidjeti na brojnim objektima unutar Europe, ali i diljem svijeta. Primjerice, naši sustavi su ugrađeni na stambeno-poslovnom kompleksu Skyline u Beogradu, Wardian u centru Londona, Zračna luka dr. Franjo Tuđman u Zagrebu, Centralna europska banka u Frankfurtu i brojni drugi, navela je Ana Herceg iz Odjela marketinga tvrtke FEAL.

Opširinije u prilogu RTV HB.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button