Domovina

Gore nego prošle godine:U Zagrebu 3300 djece ostalo bez mjesta u vrtiću!

Po završetku žalbenog roka, u zagrebačke gradske dječje vrtiće upisano je još 460 djece, a iako se planira povećanje kapaciteta, oko 3300 djece za koje su predani zahtjevi za upis, trenutačno nema mjesta u gradskim vrtićima za predstojeću pedagošku godinu.

Za pedagošku godinu koja počinje u rujnu, gradski vrtići ove godine zaprimili su 9567 zahtjeva za upis djece, a nakon žalbenog roka, u kojemu je gradska uprava najavljivala da će se broj upisane djece povećati, upisano je ukupno njih 6228, odgovorili su iz Grada Zagreba na upit Hine.

To je 460 djece više nego što ih se uspjelo upisati prije ljeta. No i dalje je nešto više od 1300 djece koja zadovoljavaju uvjete, kao i nešto više od 2000 djece koja 31. kolovoza neće napuniti godinu dana, a za njih su predani zahtjevi za upis, bez mjesta u gradskim vrtićima.

Grad sufinancira cijenu privatnih vrtića

Iz grada napominju da će veliki broj djece koja zadovoljavaju uvjete za upis, a nisu upisani, ići u privatne i vjerske dječje vrtiće, što se sufinancira gradskim novcem.

“Grad Zagreb mjesečno sufinancira cijenu privatnog, odnosno vjerskog dječjeg vrtića u iznosu od 1300 do 1750 kuna po djetetu”, poručuju iz gradske uprave.

Po objavi prvih rezultata upisa u lipnju, zamjenica gradonačelnika Danijela Dolenec tvrdila je kako će se broj tada neupisane djece smanjiti.

Uz njih 460 upisanih u žalbenom roku, računa se da će se ukupni kapaciteti gradskih vrtića tijekom pedagoške godine 2022./2023. postupno povećavati.

Iz grada tvrde da su već povećali broj mjesta u postojećim vrtićima za ukupno osam skupina, a da je u tijeku povećanje za još devet vrtićkih skupina.

Prenamjenom prostora mjesne samouprave, što je dio interventne mjere za koju je grad u proračunu osigurao 25 milijuna kuna, otvorit će se navodno mjesto za još 16 skupina, a dovršetkom izgradnje Dječjeg vrtića Kašina za četiri.

Uz to, privatni i vjerski vrtići planiraju povećati kapacitete za još 12 skupina, navode iz Grada Zagreba.

Ipak, u odgovoru nisu precizno otkrili o kojem se dodatnom broju slobodnih mjesta za djecu radi i kada se točno očekuje da će biti u funkciji.

U Zagrebu tek tri slobodna mjesta u jaslicama

Unatoč planovima, trenutačno stanje pokazuje kako se u gradu teško nalazi mjesto više u vrtićima.

Prema aktualnim podatcima objavljenim na gradskim internetskim stranicama, u Zagrebu u gradskim vrtićima od 1. rujna nema nijednog slobodnog mjesta za djecu jasličke dobi, dok u vjerskim i privatnim vrtićima u jaslicama ima mjesta tek za troje djece.

Za stariju djecu, u gradskim vrtićima je ukupno 160 mjesta, dok u privatnim i vjerskim vrtićima ima 107 mjesta.

Iz gradske uprave podsjećaju da je nedostatak mjesta u vrtićima višegodišnji problem i rezultat nedovoljnog ulaganja u proširenje vrtićkih kapaciteta.

Napominju da im je primarna intencija gradnja novih i dogradnja postojećih vrtića.

Izvor:narod.hr

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button