Svijet

Vrhovni sud Slovenije srušio obavezu nošenja maski. Oni koji su platili kaznu mogu tužiti državu!

Vrhovni sud Slovenije današnjom je presudom srušio odluku Vlade Republike Slovenije o obaveznom nošenju zaštitnih maski u zatvorenim javnim prostorijama jer nema zakonske osnove za kažnjavanje prekršitelja, objavili su slovenski mediji.

Vrhovni sud je odlučivao o pravomoćnoj presudi okružnog suda koji je naložio opomenu jednoj osobi zbog kršenja vladine odluke o obaveznim maskama u javnim prostorijama. Pritom nisu uzimali u obzir razumnost nošenja maski niti njihov utjecaj na ZDRAVLJE, već su tražili utemeljenje u zakonu za kažnjavanje onih koji prekrše tu odluku. Takvo utemeljenje nisu našli.

Vrhovni sud Slovenije srušio obavezu nošenja maski. Oni koji su platili kaznu mogu tužiti državu!
www.crodex.net

Slovenski je parlament lani usvojio izmijenjeni ZAKON o zaraznim bolestima, kojim se za vrijeme epidemije stanovništvu na ugroženim područjima može ograničiti sloboda kretanja. Sud je zaključio da taj zakon ne uključuje obavezno nošenje maski jer se one ne odnose na slobodu kretanja te da je za maske potrebno donijeti novi pravni okvir.

“Raspravno vijeće je zaključilo da se naredba o nošenju zaštitne maske bitno razlikuje po svom sadržaju od ograničenja slobode kretanja. Ova se naredba ne može shvatiti kao oblik zabrane ili ograničenja kretanja stanovništva na određenim područjima, već kao neovisno miješanje u slobodu, što zahtijeva neovisnu pravnu osnovu”, napisali su, dodajući da je ovaj nalaz potkrijepljen i tumačenjem drugih odredaba zakona, “koje su posebno predviđale uporabu zaštitnih mjera opreme, ali samo radi zaštite zdravstvenih radnika i suradnika, kontrole nad bolničkim infekcijama, ali ne i za opću populaciju”.

Treba reći i to da sudsko vijeće, sastavljeno od tri člana, nije ovu odluku donijelo jednoglasno. Protiv nje je bio jedan član, koji je u izdvojenom mišljenju naglasio da će takva odluka “imati negativan utjecaj na javno zdravlje jer šalje poruku stanovništvu da maske mogu odbaciti”.

U ovom slučaju sudsko vijeće koje su činili vrhovni sudac Branko Masleša kao predsjednik te dr. Primož Gorkič i Barbara Zobec kao članovi.

Slovenski premijer Janez Janša nije zadovoljan ovakvim raspletom. Na Twitteru je komentirao: “Nevjerojatno. U drugim zemljama Europske unije pravosuđe pokušava pomoći zaštiti zdravlja ljudi”.

Hrvatski ustavni sud lani je imao predmet obaveznog nošenja maski, ali je odbio o njemu uopće raspravljati zbog proceduralne pogreške predlagatelja koji nije naveo na koji način ova odluka Stožera krši ustavna prava građana, odnosno koji članak Ustava je time prekršen. Na taj način je Ustavni sud RH prešutno dao zeleno svjetlo Vladi i Stožeru da nastavi maltretirati građane, a sudovima da kažnjavaju neposlušne.

Takvo ponašanje Ustavnog suda RH ne čudi s obzirom da je predsjednik Ustavnog suda Republike Hrvatske i bivši ministar pravosuđa Republike Hrvatske Miroslav Šeparović politički izabran na tu funkciju, pa samim time radi točno ono što mu politika kaže, odnosno da budemo konkretniji, ono što mu Plenković kaže.

Vrhovni sud Slovenije donio je odluku u slučaju protiv pravomoćne presude općinskog suda, koji je počinitelju izrekao opomenu za kazneno djelo iz Zakona o zaraznim bolestima, prenosi RTV Slovenije.

Sporno je bilo nošenje, odnosno nenošenje zaštitne maske.

Vrhovni sud je zaključio da ne postoji pravna osnova za izricanje prekršajnih sankcija zbog nenošenja zaštitnih maski u zatvorenim javnim prostorima.

Mogu tužiti državu?

Odvjetnik Blaž Kovačič Mlinar kaže da je onima koji su već platili kazne za takve prekršaje preostalo samo pravno sredstvo.

“Oni imaju mogućnost tužiti državu jer nije imala pravnu osnovu za izricanje novčane kazne. To je neopravdano bogaćenje zemlje. Kako će to na kraju ispasti teško je predvidjeti, ali u svakom slučaju, kao i kod svih sličnih postupaka, može završiti i nagodbom”, rekao je.

Odlučujuće pitanje u procjeni bilo je može li se kršenje naredbe o nošenju zaštitnih maski u zatvorenim javnim prostorima definirati kao kršenje mjera “zabrane ili ograničavanja kretanja stanovništva u zaraženim ili izravno ugroženim područjima”.

“Budući da se vladine uredbe ne mogu smatrati propisom koji određuje sadržaj prekršaja, Vrhovni sud je tražio odgovor u tumačenju zakonske odredbe. Svoju je odluku temeljio na ocjeni ustavnosti uplitanja u slobodu kretanja i sustavnom tumačenju teksta Zakona o zaraznim bolestima”, objasnio je Vrhovni sud.

www.crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button