Izbor uredništva

Facebook cenzura: Riječi pokojnog svećenika Ivančića proglasili govorom mržnje

Facebook cenzori i ‘oblikovatelji istine’ izbrisali su s te društvene mreže citat uglednog svećenika, publicista i profesora fundamentalne teologije na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu, pokojnog prof. dr. Tomislava Ivančića.

Riječ je o tekstu ‘Moralna trulež društva’ u kojem iznosi činjenice u skladu s naukom Katoličke crkve. Znači li to da će temeljne istine Katoličke crkve postati nepodobne za ovu društvenu mrežu i da će ih se proglašavati govorom mržnje?

Na Facebook stranici ‘Tomislav Ivančić’ koju uređuju i vode suradnici i članovi zajednice MiR, objavljuje se tekstualna ostavština prof. dr. Tomislava Ivančića (1938.-2017.). Tomislav Ivančić je bio hrvatski katolički svećenik, teolog, filozof, evangelizator i duhovni pisac. Utemeljio je antropološku medicinu i hagioterapiju.

Na spomenutoj stranici nedavno je objavljen njegov tekst ‘Obrati se’ iz knjige ‘Vapaj duše’, izdanje iz 2019. godine, koji se nalazi na 24. stranici.

‘Moralna trulež društva’

”Moralna trulež društva počinje tamo gdje se zlo smatra dobrim, a dobro zlim, gdje se bolest naziva zdravljem, a zdravlje bolešću. Korupcija je u mnogim segmentima politike i gospodarstva postala normalna pojava. Nitko ne smatra neobičnim ako trgovci varaju na vagi, na cijenama, ako prodaju genetsko pod prirodnim plodovima, ako se političar nepravedno domogne kuća, novca, tiska i mafije.

Rastave braka se smatraju normalnim a ne vjernost u braku i ljubav. Ubijanje djece javnost ne smatra zlim, a ono je ubojstvo nevinoga i nemoćnog djeteta. Homoseksualci traže da ih se proglase bračnim zajednicama a oni su samo bolesni i treba seksualnu devijaciju liječiti. Feminizam se bori protiv muževa, a ne za jednakost spolova. Agresivnosti u obitelji se liječe odvajanjem djece i bračnih partnera umjesto da im se pomogne da se promijene.

Čemu dalje nabrajati, ovo je dosta da se otrijeznimo i pripazimo, da postanemo normalni, zdravi i da ne potonemo zajedno s onima koji ne vide ili koji mrak proglašavaju svjetlom. Hitno se traži duhovna obnova pojedinaca i društva”, stajalo je u objavi.

Objava je uskoro uklonjena s Facebooka jer ”krši standarde”. ”Prijavio nas je dežurni Faktograf – inače poznatiji kao Ministarstvo istine”, tvrde u objavi na Facebook stranici Tomislav Ivančić.

”Objava je dio teksta iz profesorove knjige ‘Vapaj duše’, gdje je precizno opisao i detektirao bolesti, zastranjenja i probleme današnjeg društva.

Profesor je bio istinski prorok. I sve je ovo predvidio što se danas događa. Prije 20 godina neprestano je upozoravao i pozivao na budnost Crkve i vjernika”, stoji u objavi.

Ivančićev test skinut je jer ”krši standarde zajednice u vezi govorom mržnje i inferiornošću”. ”Ove standarde primjenjujemo kako bismo zaštitili određene skupine ljudi koje se opisuju kao inferiorne u odnosu na ostale”, stoji u obrazloženju ove sulude odluke o uklanjanju Ivančićevog teksta kojom se ideološki proglašava ono što crkva definira kao grijeh – govorom mržnje.

Tko je prof. dr. Tomislav Ivančić?

Tomislav Ivančić bio je teolog i sveučilišni profesor, začetnik nove evangelizacije, utemeljitelj hagioterapije kao metode za ozdravljenje čovjekove duhovne dimenzije.

U Rimu je 10. listopada 1966. godine zaređen i za svećenika. U domovinu se vratio 1971. godine. Imenovan je asistentom pri Katedri fundamentalne teologije na KBF-u, gdje je napredovao do izbora za profesora u trajnom zvanju.

Od 1998. godine bio je u trogodišnjem mandatu i dekan Fakulteta. 2001. godine izabran je i za rektora Sveučilišta u Zagrebu. Godine 1997. predsjednik Republike Hrvatske dr. Franjo Tuđman ga je za zasluge u znanosti odlikovao Redom Danice Hrvatske s likom Ruđera Boškovića, piše o njemu HKM.

Teološko djelovanje

Dr. Ivančić je od 1971. godine na KBF-u predavao sve traktate fundamentalne teologije. Oni uključuju kolegije Kršćanska objava, Crkva Kristova, Znanost o religijama, Teološka epistemologija i Povijest i nauk islama. Redovito je organizirao poslijediplomski studij iz područja fundamentalne teologije. Pripremio je više nastavnih tekstova, unaprijedio studij na svojoj katedri i definirao sadržaj pojedinih kolegija.

Cenzori se okomili na nauk Katoličke Crkve; evo što kaže Ustav

Ovo je još jedan dokaz da se cenzura koju na Facebooku provode po svijetu tzv ‘fact check’ organizacije, ali i kod nas Faktograf, okomila i na temeljni nauk Katoličke Crkve. Sloboda vjeroispovijesti jamčena je Ustavom RH. Tako u članku 40. stoji: Jamči se sloboda savjesti i vjeroispovijedi i slobodno javno očitovanje vjere ili drugog uvjerenja.

Oko toga se lome koplja u SAD-u gdje su vjerska uvjerenja i način djelovanja sukladno njima već dulje vrijeme na udaru liberalnih političara iz redova Demokrata te ‘fact check’ organizacija, ali i zakonodavstva u pojedinim saveznim državama.

Katekizam Katoličke Crkve o rastavi braka

1661 Sakrament ženidbe znak je sjedinjenja Krista i Crkve. Ženidbenim drugovima daje milost da se ljube onom ljubavlju kojom Krist ljubi Crkvu. Tako milost sakramenta usavršuje ljudsku supružničku ljubav, učvršćuje njihovo nerazrješivo jedinstvo i posvećuje ih na putu u vječni život.187

1662 Ženidba se sklapa privolom supružnika. Što znači voljom da se uzajamno i neopozivo daruju, da bi živjeli u savezu vjerne i plodne ljubavi.

1663 Budući da supružnici ženidbom stupaju u javno stanje života u Crkvi, prikladno je da sklapanje ženidbe bude javno, u okviru liturgijskog slavlja, u nazočnosti svećenika (ili ovlaštenog predstavnika Crkve), svjedokâ i vjerničke zajednice.

1664 Ženidba je po naravi bitno jedinstvena, nerazrješiva i otvorena plodnosti. Mnogoženstvo je nespojivo s jedinstvom ženidbe. Razvod rastavlja ono što je Bog sjedinio. Odbacivanje plodnosti lišava bračni život njegova »najdragocjenijeg dara«, djeteta.188

1665 Nova ženidba rastavljenih, dok još živi zakoniti supružnik, protivi se Božjem naumu i zakonu, kako ih je Krist naučavao. Oni nisu od Crkve odijeljeni, ali ne smiju primati svetu pričest. Svoj će kršćanski život živjeti osobito odgajajući djecu u vjeri.

O homoseksualnosti

2357 Homoseksualnost označava odnose između muškaraca ili žena koji osjećaju spolnu privlačnost, isključivu ili pretežitu, prema osobama istoga spola. Očituje se u vrlo različitim oblicima kroz vjekove i u različitim kulturama. Njezin psihički nastanak ostaje velikim dijelom neprotumačiv. Oslanjajući se na Sveto pismo, koje ih prikazuje kao teško izopačenje,103 Predaja je uvijek tvrdila da su »homoseksualni čini u sebi neuredni«.104 Protive se naravnom zakonu. Oni spolni čin zatvaraju daru života. Ne proizlaze iz prave čuvstvene i spolne komplementarnosti. Ni u kojem slučaju ne mogu biti odobreni.

2358 Nemali broj muškaraca i žena pokazuju duboko ukorijenjene homoseksualne težnje. Ta objektivno neuredna sklonost za većinu njih predstavlja kušnju. Zato ih treba prihvaćati s poštivanjem, suosjećanjem i obazrivošću. Izbjegavat će se prema njima svaki znak nepravedne diskriminacije. Te su osobe pozvane da u svom životu ostvare Božju volju. I ako su kršćani, da sa žrtvom Gospodinova križa sjedine poteškoće koje mogu susresti uslijed svojega stanja.

2359 Homoseksualne osobe pozvane su na čistoću. Krepostima ovladavanja sobom, odgojiteljicama nutarnje slobode, kadšto uz potporu nesebična prijateljstva, molitvom i sakramentalnom milošću, one se mogu i moraju, postupno i odlučno, približiti kršćanskom savršenstvu.

Katekizam Katoličke Crkve o pobačaju

2270 Ljudski život mora biti cijenjen i štićen bez ograničenja od časa začeća. Ljudskom biću moraju od prvog časa postojanja biti priznata osobna prava, među kojima i nepovredivo pravo svakog nedužnog bića na život. 46 »Prije nego što te oblikovah u majčinoj utrobi, ja te znadoh; prije nego što iz krila majčina izađe, ja te posvetih« (Jr 1, 5).
»Kosti moje ne bjehu ti sakrite dok nastajah u tajnosti, tkan u dubini zemlje« (Ps 139, 15).

2271 Već od prvoga stoljeća Crkva je isticala moralnu zloću svakog izazvanog pobačaja. Taj se nauk nije mijenjao. Ostaje nepromjenjiv. Izravni pobačaj, što znači pobačaj koji je željen bilo kao cilj bilo kao sredstvo, teško se protivi ćudorednom zakonu: »Ne ubij zametak pobačajem niti pogubljuj dijete nakon rođenja.«47 »Bog […], Gospodar života, povjerio je ljudima uzvišenu zadaću održavati život, i tu dužnost moraju vršiti na način dostojan čovjeka. Stoga život, jednom začet, treba najbrižnije štititi; pobačaj i čedomorstvo užasni su zločini.«48

Glavni urednik Faktografa: Građani moraju prihvatiti da ničemu ne mogu bezrezervno vjerovati

Glavni urednik Faktografa Petar Vidov je prije dvije godine za portal Netokracija opisao kako funkcionira Faktograf, a u intervjuu je između ostaloga ustvrdio kako će građani ”nažalost morati prihvatiti da ničemu više ne mogu bezrezervno vjerovati”, a potom da je ”svaku novu informaciju nužno ”pokušati potvrditi” ”iz dodatnog izvora”.

Prema Vidovu tako imamo javni prostor u kojem građani baš u nijednu informaciju ne mogu vjerovati kao točnu, ali zato imamo Faktograf, koji je eto specijalizirani portal za ”provjeru informacija” odnosno utvrđivanje činjenica.

Kojemu bi valjda trebalo bezrezervno vjerovati. Dakako, postoji institut podnošenja žalbe samom Faktografu ako netko smatra da je informacija krivo označena kao netočna, no u dosadašnjim istupima Faktografa, žalbe se rijetko usvajaju, odbijenice često nisu argumentirane.

O samom Petru Vidovu ne postoji puno dostupnih informacija. O njegovom stupnju obrazovanja ne zna se ništa, ali je poznato da se novinarstvom bavi od 2006. godine, da je radio na lijevom portalu Index.hr, da je surađivao s lijevim Pupovčevim Novostima u vlasništvu SNV-a srpske manjine. Vidov je također radio istraživanje za GONG, istu onu lijevu nevladinu organizaciju koja je s HND-om 2016. pokrenula Faktograf, te donedavno bila i njegov izdavač. U timu Faktografa, kao savjetnica nalazi se Jelena Berković, bivša izvršna direktorica GONG-a.

Uz sve to, Faktograf opstaje zahvaljujući velikim donacijama (troškovi za 2020. iznose 1.709.078 kuna) koje dobivaju od Googlea i raznih inozemnih nevladinih organizacija, ali po novinarima Faktografa – nema mjesta sumnji u objektivnost i točnost njihovog ”raskrinkavanja lažnih informacija”.

Izvor: narod.hr

www.crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button