Domovina

Lauc: Edukacija Faktografa i Petra Vidova -treći dio

Jedan od najpriznatijih hrvatskih znanstvenika Gordan Lauc izložen je cenzuri od strane Faktografa. Stoga se na svom facebook profilu odlučio ”obračunati” sa njima, odnosno pokušava im pružiti osnovnu edukaciju iz epidemiologije.

Njegovu treću i zadnju objavu (lekciju) na ovu temu donosimo u nastavku:

Treća i nadam se zadnja nastavna cjelina za Petra Vidova, glavnog urednika Faktografa (na slici)

Lauc: Edukacija Faktografa i Petra Vidova -treći dio
www.crodex.net
Izvor: Facebook Gordan Lauc

Do sada smo naučili da:

1) na razini pojedinca cijepljenje (s dvije doze) ne umanjuje rizik za zarazu omikronom ako ste izloženi virusu – objašnjeno jučer

2) osobe s covid potvrdama imaju manje restrikcija, više su u kontaktima s drugim ljudima i češće dolaze u kontakt s raznim virusima i bakterijama – objašnjeno jutros. Kada povežemo 1 i 2 dođemo do zaključka da će osoba koja je cijepljena (i zbog toga ima covid-potvrdu) biti u većem riziku da dođe u kontakt s virusom (jer se više kreće i druži) od osobe koja nije cijepljena i zato nema covid-potvrdu.

Kako je zaštita cijepljenih od zaraze omikronom slaba ili nikakva, to konačno rezultira situacijom da je (statistički gledano) cijepljeni izložen većem riziku da bude zaražen, nego onaj koji nije cijepljen. Zato u više zemalja vrlo jasno vidimo da cijepljenje daje negativnu zaštitu od zaraze omikronom.

To NE ZNAČI da su cjepiva uzrok tog većeg rizika. Uzrok većeg rizika su covid-potvrde koje bi odmah trebalo ukinuti jer su doslovno opasne. Mjesecima upozoravam da time što omogućavaju da se cijepljeni liječnici i sestre ne testiraju, covid-potvrde izravno pridonose širenju virusa u bolnicama, tj. ljudi se zbog toga zaraze u najgorem mogućem trenutku (kad su u bolnici zbog neke druge bolesti). Nadam se da smo ovim kratkim repetitorijem za osobe s posebnim potrebama savladali razliku između cjepiva i covid-potvrda.

Lekciju broj 1 i 2 možete pronaći OVDJE i OVDJE

www.crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Back to top button