Zanimljivosti

Lauc:Edukacija Faktografa -drugi dio

Jedan od najpriznatijih hrvatskih znanstvenika Gordan Lauc izložen je cenzuri od strane Faktografa unatoč tome što nemaju niti minimum kompetencija za prosuđivanje znanstvenih spoznaja. Stoga se na svom facebook profilu Gordan Lauc odlučio ”obračunati” sa njima, odnosno pokušava im pružiti osnovnu edukaciju iz epidemiologije.

Njegovu objavu donosimo u nastavku:

”Osoba na slici je Petar Vidov, glavni urednik Faktografa, ugovornog „utvrditelja istine“ za Facebook u Hrvatskoj. Iz nejasnog razloga, a unatoč tome što nema niti minimum kompetencija za prosuđivanje znanstvenih spoznaja, redovito piše „presude“ o mojim objavama. Kako većinom ne razumije složenu problematiku o kojoj pišem (iako se trudim pisati što je razumljivije moguće), već nekoliko puta je napisao notorne gluposti. Sad mu pokušavam pomoći da shvati.Dakle u prvom dijelu smo citirajući članak u časopisu „Science“ naučili da “na razini pojedinca cijepljenje (s dvije doze) ne umanjuje rizik za zarazu omikronom ako ste izloženi virusu”.

Gospodin Vidov malo sporije prihvaća nova znanja, pa ako naiđete na njega zamolite ga da to ponovi kako bi utvrdio gradivo. Ako mu nedostaje kontekst, neka pogleda rad na poveznici u mojoj jučerašnjoj objavi.

Sada prelazimo na teži dio: logičku vježbu za koju treba malo razmišljati.

Zamislimo dva prijatelja, Jožu i Antu. Ante je u situaciji da ima potvrdu koji mu daje pravo da se može kretati kada i gdje god poželi i družiti se s kime poželi (primjerice posjetiti člana obitelji u bolnici). Joža nema potvrdu i ne smije se kretati nikamo bez detaljnih provjera. Statistički gledano, Ante će puno češće biti u kontaktu s drugim ljudima i zbog toga će biti izložen većem riziku da dođe u kontakt s nekim virusom, ili bakterijom, od Jože.

Toliko za sada, treći dio kad uhvatim još malo vremena za edukaciju onih koji nisu željeli učiti kada je bilo vrijeme za ići u školu…

P.S. Dijeljenje mojih objava koje je dotični označio “lažnom vijesti” može rezultirati ograničavanjem vašeg računa. Nemojte riskirati, ako vas Facebook upozori da pokušavate podijeliti nešto što je lažna vijest nemojte to napraviti. Samo kopirajte tekst i objavite ga sami” napisao je Lauc.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button