Zanimljivosti

Europska unija mogla bi model za nadolazeću ”super državu” Antikrista u posljednjim vremenima?

Ima li Europska unija neku ulogu u posljednjim vremenima? Je li Europska unija povezana s deset prstiju, kako je opisano u Danielu 2 ili sa zvijeri koja ima deset rogova, koja je opisana u Danielu 7?

Proročanstva o posljednjem vremenu stoljećima je nešto za što se zanimaju kršćani i nekršćani. Pokušavanje predviđanja vremena događaja koji se odnose na posljednja vremena kao i ključnih igrača koji će biti uključeni, omiljena je tema za svakoga tko proučava Bibliju.

Uobičajeno i intrigantno pitanje povezano je s ulogom Europske unije, u vremenima koja prethode i koja uključuju velike nevolje. Kako bismo pokušali odgovoriti na ovo pitanje, pogledat ćemo u nekoliko snova koje je Daniel protumačio.

San kralja Nabukodonozora

Jedne noći kralj Nabukodonozor, kralj Babilona, sanjao je uznemirujući san, nakon čega je pozvao mudrace ne bi li protumačili ono što je sanjao. Nitko ih nije mogao protumačiti, osim Daniela, koji je nedavno doveden u zarobljeništvo iz Jeruzalema. Daniel daje slavu Jahvi, koji ”otkriva tajne”. (Daniel 2, 28) Nakon toga, Daniel ispravno opisuje san kojeg je sanjao Nabukodonozor: „Ti si, o kralju, imao viđenje: gle, kip, golem kip, vrlo blistav, stajaše pred tobom, strašan za oči.

Tome kipu glava bijaše od čistog zlata, prsa i ruke od srebra, trbuh i bedra od mjedi, noge od željeza, a stopala dijelom od željeza, dijelom od gline.“ (Daniel 2, 31-33) Daniel nakon toga daje tumačenje sna: „I gdjegod žive ljudi, životinje poljske i ptice nebeske, dao ti je u ruke, i postavio te gospodarom nad svima njima.

Ti si ona glava od zlata. Nakon tebe nastat će drugo kraljevstvo, manje od tvojega, zatim treće kraljevstvo od mjedi, što će se prostirati po svoj zemlji. Četvrto će kraljevstvo biti jako kao željezo, jer željezo može sve satrti i razbiti.“ (Daniel 2, 38-40)

Izgleda da je ovdje opisano i ono što izgleda kao produžetak četvrtog kraljevstva, koje je opisano kao stopala kipa. (Daniel 2, 33)

U Nabukodonozorovom snu vidimo kronološki red kraljevstva svijeta. Svako iduće kraljevstvo na neki je način lošije od prethodnog: od zlata, srebra, bronce, do željeza te kombinacije željeza i gline. No svako iduće kraljevstvo je snažnije. Daniel specificira da je Babilon zlatna glava. Ako se rukovodimo ovime, možemo identificirati ostala kraljevstva kako Medo-perzijsko, sa srebrnim rukama i prsima, grčko, s brončanim trbuhom i bedrima i rimsko, sa željeznim nogama. Stopala predstavljaju kraljevstvo koje je na neki način povezano s Rimom; željezo pomiješano s glinom.

Danielov san

Kasnije, Daniel i sam sanja san slične tematike. U svome snu on vidi kraljevstva svijeta, koja su predočena kao različite zvijeri. Četvrta zvijer koju Daniel vidi jest ona koju on opisuje kao ”zastrašujuću, zapanjujuću i vrlo moćnu”. (Daniel 7, 7)

Grozna zvijer opisana je na sljedeći način: „Imala, je silne, željezne zube, kojima je jela i satirala. Što bi preostalo, pogazila je nogama. Razlikovala se od svih prijašnjih životinja i imala je deset rogova.“ (Daniel 7, 7)

Daniel promatra i dalje opisuje: „Dok sam promatrao rogove, izraste najednom drugi mali rog među onima, i tri se prva roga iščupaše od njega. Na ovome rogu bile su oči, što su izgledale kao oči čovječje, i usta, što su govorila drske govore.“ (Daniel 7, 8)

Anđeo tumači ovaj san za Daniela, govoreći sljedeće: „Četvrta životinja znači četvrto kraljevstvo, koje će nastati na zemlji, a razlikovat će se od svih drugih kraljevstva. Svu će zemlju progutati, pogaziti i satrti. Deset rogova znači deset kraljeva, koji će nastati u tom kraljevstvu. Poslije njih doći će drugi, koji će se razlikovati od prijašnjih, i srušit će tri kralja. On će govoriti drske govore proti Svevišnjemu i gledat će da utamani svece Svevišnjega i pomišljat će na to, da promijeni blagdanska vremena i zakon. I oni će biti predani vlasti njegovoj za jedno vrijeme i za dva vremena i za polovinu vremena.“ (Daniel 7, 23-25)

Kraljevstvo od željeza

U oba sna, četvrto kraljevstvo povezano je sa željezom. To kraljevstvo, Rim ”slama i drobi sve”. (Daniel 2, 40)

Napisano je i sljedeće: „Četvrta životinja znači četvrto kraljevstvo, koje će nastati na zemlji, a razlikovat će se od svih drugih kraljevstva. Svu će zemlju progutati, pogaziti i satrti.“ (Daniel 7, 23)

Rimsko carstvo je bilo poznato po tome što je svoje neprijatelje uništavalo željeznom nogom. Isto tako, u oba sna piše o tome kako će Rimsko kraljevstvo, odnosno neki oblik tog kraljevstva, biti podijeljeno: stopalo kipa ima deset prstiju, dok grozna zvijer ima deset rogova, koji predstavljaju deset kraljeva.

Europska unija

Je li Europska unija povezana s deset prstiju, kako je opisano u Danielu 2 ili sa zvijeri koja ima deset rogova, koja je opisana u Danielu 7? Neki pretpostavljaju da ovdje postoji određena povezanost. Prethodnica Europske unije bila je Europska Ekonomska Zajednica, koja je službeno nastala nakon potpisivanja Rimskog ugovora 1957. godine. EU kako sada postoji re-organizirana je 1993.

Neki biblijski učenjaci smatraju da bi EU potencijalno mogla ispuniti proročanstva, koja govore o posljednjem kraljevstvu svijeta. Jedna od poteškoća koja se javlja kod ovakve identifikacije jest da je oživljeno Rimsko carstvo savez deset kraljevstava, dok sadašnja EU broji 27 država članica.

No, s obzirom na valutu i suverenost koja postoji među državama članicama, Europska unija mogla bi model za nadolazeću ”super državu” Antikrista u posljednjim vremenima. Kada izađe maleni rog, koji je opisan u Danielu 7, 8, on će se pojaviti od saveza država, koji po mnogočemu podsjeća na EU.

Zaključak

Jedno od svjetskih kraljevstava, o kome je prorokovao Daniel, bit će ujedinjena skupina zemalja, koja je nekako povezana s Rimskim carstvom. Današnja ujedinjena Europa, koja je pokazana kroz Europsku uniju, pokazuje volju naroda za ujedinjenjem i postavlja temelj za drugu takvu koaliciju u budućnosti.

Riječ Gospodnja ne može biti lažna. Jednoga dana Antikrist će se uzdignuti u moći, podčinjavajući sebi trojicu od desetorice ujedinjenih kraljeva. Kraljevstvo koje će on voditi vodit će rat protiv svetaca i određeno će ih vrijeme pobjeđivati. (Daniel 7, 21; Otkrivenje 17, 14)

No to će se događati do sljedećega: „…dok ne dođe Pradavni, koji dosudi pravdu Svecima Svevišnjega, i dok ne dođe vrijeme kad Sveci zaposjedoše kraljevstvo.“ (Daniel 7, 22) U to vrijeme dogodit će se i sljedeće: „Ja gledah tada, zbog buke velikih hula što ih govoraše rog, i dok gledah, neman bi ubijena, njezino tijelo raskomadano i predano ognju.“ (Daniel 7, 11; Otkrivenje 19, 20)

Bez obzira na to koliko se on hvalisao svojom moći i koliko izgledalo da jest moćan, Antikrist će biti ponižen, od njega će biti oduzeta moć i bit će bačen u vječnu smrt.

Izvor: novizivot.net

www.crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button