DomovinaPovijest

In memoriam: Na današnji dan preminuo je dr. Slobodan Lang, organizator Bijelog puta i veliki humanitarac!

Na današnji dan 2016. godine napustio nas je liječnik, humanitarac, političar i prije svega čovjek s velikim “Č” – Slobodan Lang.

Lang je rođen u Zagrebu 1945. godine u uglednoj židovskoj obitelji. Nakon osnovne škole i gimnazije u rodnom je gradu upisao studij medicine. Bio je izvrstan student, a 1968. godine odnio je titulu prvaka Europe u debatiranju. Po završetku studija posvetio se znanstvenom radu i unaprijeđenu javnog zdravstva. Pokrenuo je Prvi hrvatski kongres preventivne medicine. Osnovao je Hrvatski časopis za javno zdravstvo, kojeg je i uređivao. Inicirao je osnivanje mostarskog medicinskog fakulteta i još mnogo toga. 

Uz sve to stigao se baviti i politikom. Bio je sudionikom posljednjeg, 14. kongresa Saveza komunista Jugoslavije u siječnju 1990. Navodno je upravo na poticaj Slobodana Langa, Ivica Račan izjavio za govornicom kako hrvatsko izaslanstvo ne može prihvatiti Jugoslavensku partiju bez Slovenaca nakon čega je i hrvatsko izaslanstvo napušta Kongres, što je označilo kraj jednopartijskog sistema u Jugoslaviji. I ranije se Lang uključio u demokratske procese. Pridružio se 1989. kosovskim rudarima koji su štrajkali glađu, a iste je godine u Berlinu sudjelovao u rušenju Berlinskog zida.

Iako je slao apele za mir i činio što je mogao da do rata ne dođe u njemu je svojim humanitarnim djelovanjem spasio mnoge živote. Među humanitarnim akcijama koje je organizirao svakako se ističu Konvoj Libertas koji je u listopadu 1991. godine probio brodovima blokadu Dubrovnika i Konvoj Bijeli put za Novu Bilu i Bosnu Srebrenu kada je u opkoljenu hrvatsku enklavu u Srednjoj Bosni donio prijeko potrebnu hranu i lijekove te iz nje izvukao najteže ranjenike.

Odluka o konvoju

Dugo i teško se istina o borbi Hrvata Srednje Bosne probijala u svijet jer su bili u totalnoj blokadi. Ali krajem 1993. godine stanje je postalo neizdrživo. U Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj počela se zato rađati ideja o organiziranju humanitarnog konvoja.

“Bijeli put za Novu Bilu i Bosnu Srebrenu” bio je humanitarni konvoj koji se sastojao od 99 šlepera i 143 članova medicinskog i tehničkog osoblja, franjevaca i novinara, a cilj je bio prenijeti hranu i lijekove u bolnicu u Novoj Biloj. Konvoj su svih 14 dana, od 10. do 24. prosinca, predvodili dr. Slobodan Lang i Herman Vukušić.

Bijeli put za Novu Bilu i Bosnu Srebrenu je najsvjetlija epizoda koja je u Domovinskom ratu pokazala zajedništvo Hrvata u BiH i Hrvatskoj! Hrvati Herceg Bosne pamtit će Langa po ogromnom doprinosu koji je dao u opstanku Hrvatskog naroda u opkoljenoj Lašvanskoj dolini.

Pored toga sudjelovao je i u organizaciji prihvata i smještaja prognanika i izbjeglica. Nakon rata kao saborski zastupnik inicirao je gradnju bolnice u Novoj Biloj kao i niz drugih hvalevrijednih akcija. Napisao je više knjiga, a dvije koje se tiču Domovinskog rata i njegovih akcija su „Dnevnik Libertas: dubrovački zapisi“ te „Bijeli put: pobjeda u ratu“ koju je uredio zajedno s Brankom Čulom.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button