Izbor uredništvaVideo

Sad zamislite Šimlešu, Cecija, novinare N1 televizije i, recimo, Indexa, da moraju svako jutro ići na misu, izmoliti Zdravomarijo, Očenaš i Slava Ocu

Bruno Šimlesa je popularni hrvatski signalizator vrlina kojeg su novinari N1 televizije tijekom epidemije novinarske gripe iz nekog razloga pitali za stručno mišljenje o virusima.

Na ovo sam nedavno slučajno naišao i jednostavno moram to podijeliti jer je urnebesno. Riječ je o Šimlešinom gostovanju na N1. u rujnu 2021. godine, baš u pravom jeku koronaškog ludila u koje se naš današnji junak savršeno uklopio.

Pogledajte cijelu emisiju, stvarno je smiješna – jamčim zabavu.

Ne treba ni spominjati da je N1 televizija ispod tog videa na Yotubeu isključila mogućnost komentiranja. Zato ćemo to iskomentirati ovdje.

Šimleša je tu izrekao stvarno masu gluposti, od uvjeravanja kako on zna bolje odgajati tuđe dijete od samih njegovih roditelja do onoga da cijeli taj cirkus s novinarskom gripom (oni to zovu na stranom jeziku COVID) neće imati značajne ekonomske posljedice.

Ali meni najjače je ono kako je pokušao opravdati uvođenje covid potvrda i zašto po njemu to nije diskriminacija.

Dakle Šimleša tvrdi ovako – to – ne može biti diskriminacija jer su se necijepljene osobe svojim izborom odlučile ne cijepiti. Prema njemu, diskriminacija može biti prema nekome zbog spola jer “ne možeš izabrati biti žena”, ali ne i zbog izbora o cijepljenju. Drugim riječima, sam si kriv ako ne smiješ ući u knjižnicu jer si sam izabrao da ne primiš ono što on smatra da moraš primiti.

OK, Bruno. Prvo, dosta transfobije.

Nije istina da biti žena nije stvar izbora. Danas doslovno svatko moze biti žena, dovoljno je da se tako izjasni. Možda Bruno mrzi transrodne osobe i negira im njihov rod, ali to je skroz nebitno. Spol je danas stvar izbora. Po njegovoj logici onda ne može postojati ni rodna diskriminacija nad ženama – same su si krive jer su tako izabrale.

No, to je, naravno, potpuno pogrešno tumačenje ljudskih prava i sloboda. To je, rekao bih čak, staljinističko tumačenje ljudskih prava i sloboda. Jer svi Staljinovi neistomišljenici u Rusiii 1930-ih ostali bi živi i ne bi završili u nekom sibirskom gulagu samo da su izabrali bit poslušni. To je njihov izbor, rekao bi Bruno. To nije diskriminacija!

Svi politički disidenti i zatvorenici u povijesti svijeta nisu bili diskriminirani – po njegovoj teoriji – jer su oni izabrali da se ne slažu s režimom ili stavovima većine. Oni su, dakle, sami krivi jer su izabrali misliti svojom glavom. Što se tiče samog cijeplienja, u to uopće neću ulaziti jer nikad niti nisam, barem kad je riječ o novinarskoj gripi. Cijepljenje je inače jako korisno i to je dokazano.

Ovdje to uopće nije bilo pitanje. Pravo pitanje je bilo treba li prisiljavati ljude da se cijepe protiv tako bezazlene bolesti sa stopom smrtnosti ispod 0,2 posto (prema riječima vodećeg epidemiologa Billa Gatesa), a prema istraživanjima koja su napravili neki manje slavni epidemiolozi od Gatesa, pričamo o ispod 0,1 posto. Po Šimleši, to je bilo dovoljno da se liudima s drukčijim političkim stavom uskrati normalan život.

To su, naravno, bili samo njegovi snovi, srećom nije se primilo.

Mogu posvjedočiti kao necijepljena osoba da mi ništa nije bilo uskraćeno i živio sam vjerojatno bolje od njega. To ne umanjuje činjenicu da su ljudi poput njega i novinara koji su mu davali prostor htjeli i pokušavali da nam zagorčaju i unšite život. Što mislite, kako bi bilo najbolje da oni shvate što su te covid potvrde, onako kako su ih oni htjeli implementirati – značile u praksi?

Jedini način bio bi da neka krajnja autoritarna desnica preuzme vlast i propiše svakodnevni odlazak u crkvu. Bez obaveza – znači, možete odbiti, ali onda nećete smjeti u trgovinu, nećete smjeti u kazalište, u klub, u kafić, u park – s vremenom ni izaći iz kuće. Imate slobodu izbora! Sad zamislite Šimlešu, Cecija, novinare N1 televizije i, recimo, Indexa, da moraju svako jutro ići na misu, izmoliti Zdravomarijo, Očenaš i Slava Ocu.

Ne bi to bila nikakva diskriminacija, već njihov izbor. Ako neće na misu – neka ostanu doma. Što mislite, kako bi reagirali? Bi li šutljivo pognuli glave i rekli “OK, pa šta sad” ili bi pošizili i urlali da su diskriminirani, pozivali se na slobodu?

Ako netko pomisli da nije isto, promislite još jednom. Sve mjere koje su nam koronaši poput Šimleše nametnuli od 2020. do 2022. bile su zasnovane isključivo na njihovoj vjeri. Oni su ozbiljno vjerovali da će, ako se svi cijepimo, virus nestati. To se, naravno, nije dogodilo.

Virus je nestao, ali tek kad je Putin napao Ukrajinu pa su novinari našli novu zanimaciju.

www.crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST
Putem...
Mario Nakić
Izvor
Liberal

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button