Izbor uredništva

Tko je veći zatiratelj slobodne misli: Tito ili Vidov, Komunistička partija ili Faktograf?

Osnutkom Jugoslavije 1945. Komunistička partija uspostavila je cenzuru u svim područjima javne komunikacije kroz razne zakone. Njima se u tisku i filmu zabranjivao neprijateljski sadržaj.

Zabranjivao se sav sadržaj koji su komunistička partija i njihov “veliki vođa” smatrali nepoćudnim.

Totalitarni režimi 20. stoljeća, među kojima je i onaj u komunističkoj Jugoslaviji, bili su poznati po najstrožim cenzurama u ljudskoj povijesti. Tome je, barem na papiru, trebao doći kraj s uspostavom demokratski izabrane vlasti 1991. i ukinućem svake cenzure.

Pa premda je danas hrvatskim Ustavom cenzura zabranjena, a sloboda mišljenja i izražavanja – osobito medija – zajamčena, cenzura i dalje postoji i podmuklo djeluje kao tzv. „fact checking“, tj. provjera činjenica.

Ekstremistička organizacija Faktograf, koju obilno financiraju određene interesne skupine, dežurni je sudac na najvažnijoj medijskoj platformi u Hrvatskoj, Facebooku. On određuje što je istina, a što laž. Uz svoje sramotno nekvalificirane cenzore, za razliku od sličnih organizacija u svijetu koje se diče stručnošću i obrazovanošću svojih zaposlenika.

Kada se pogleda sadržaj koji Faktograf obilježi kao lažan, očita je njihova pristranost i težnja k jednoumlju i totalitarizmu. A kada se tome doda njihov agresivan pristup te šikaniranje i omalovažavanje neistomišljenika bez ikakvih dokaza, jasno je da tome u slobodnoj i neovisnoj Hrvatskoj ne bi smjelo biti mjesta!

Izvor: Vigilare

www.crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button