Domovina

Nadbiskupa Alda Cavallia papa Franjo imenovao apostolskim vizitatorom za Međugorje

75-godišnji nadbiskup Lecca, dotadašnji nuncij u Nizozemskoj, nasljeđuje na ovoj funkciji Poljaka Henryka Hosera, koji je preminuo prošlog kolovoza.

Papa Franjo imenovao je nadbiskupa Alda Cavallija, dosadašnjeg apostolskog nuncija u Nizozemskoj i stalnog predstavnika Organizacije za zabranu oružja, novim apostolskim vizitatorom posebnog karaktera za Župu Međugorje, na neodređeno vrijeme. On je naslijedio je poljskog nadbiskupa Henryka Hosera, koji je preminuo prošlog 13. kolovoza u Varšavi u 78. godini, koji je na toj dužnosti od 2018. godine.

Nuncij na tri kontinenta

Monsinjor Cavalli napunio je 75 godina 18. listopada. Rođen u Muggianicu di Leccu u Lombardiji 1946. godine u obitelji pekara, zaređen je za svećenika u Bergamu 1971. Završio je studij na Papinskoj crkvenoj akademiji, stupajući u diplomatsku službu Svete Stolice 1979. godine.

Imenovan apostolskim nuncijem, 1996. godine posvećen za biskupa, kao naslovni nadbiskup Vibo Valentia. Vodio je nuncijature São Toméa i Principa (1996.), Angole (1997.), Čilea (2001.), Kolumbije (2007.), Libije i Malte (2013.), Nizozemske (2015.), a bio je i stalni predstavnik Organizacije za zabranu kemijskog oružja (2015.). Dana 15. svibnja u audijenciju ga je primio papa Franjo.

Isključivo pastoralni zadatak

Mjesto apostolskog vizitatora – precizirao je Ured za tisak u vrijeme Hoserova imenovanja – ima “isključivo pastoralni” karakter, “stabilne i kontinuirane” pratnje župne zajednice ovog malog mjesta u Bosni i Hercegovini i brojnih vjernika koji tamo idu na hodočašće, “čije potrebe – objašnjeno je – zahtijevaju posebnu pažnju”.

Službeno odobrenje hodočašća

Papa Franjo je u svibnju 2019. odobrio hodočašća u Međugorje koja se od tada mogu službeno organizirati po biskupijama i župama, a ne više samo privatno.

Papa mladima u Međugorju: imajte hrabrosti slijediti Isusa

Papa je prošlog kolovoza uputio poruku mladima okupljenima na tradicionalnom Mladifestu, godišnjem molitvenom susretu u Međugorju, pozvavši ih da imaju hrabrosti slijediti Isusa: „Imajte hrabrosti – rekao je – živjeti svoju mladost povjeravajući se Gospodinu i krenuvši s njim na put. Neka vas osvoji njegov pogled ljubavi koji nas oslobađa od zavodljivosti idola, od lažnog bogatstva koje obećava život, ali donosi smrt.

Nemojte se bojati pozdraviti Kristovu Riječ i prihvatiti njegov poziv. Nemojte se obeshrabriti poput bogatog mladića iz Evanđelja; umjesto toga, uperite svoj pogled na Mariju, veliki uzor nasljedovanja Krista, i povjerite se njoj koja je sa svojim “evo me” bezrezervno odgovorila na Gospodinov poziv”.

U Međugorje u susret Kristu po Mariji

Monsinjor Hoser je sa svoje strane rekao za Vatican News da hodočasnici iz cijelog svijeta dolaze u Međugorje “ususret Kristu i njegovoj Majci”. “Marijanski put – rekao je – najsigurniji je i najsigurniji” jer vodi k Isusu. U Međugorju, naime, vjernici imaju “u središtu Svetu misu, klanjanje Presvetom Sakramentu, veliku učestalost sakrament pokore”. To je pravi “kristocentrični” kult – primijetio je – koji je živio s blizinom Djevice Marije, čašćene imenom “Kraljice mira”.

www.crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button