Magazin

KONOPLJA KAO LIJEK

Zamislite biljku koja može zadovoljiti sve ljudske potrebe.

Biljku koja se može koristiti kao hrana, lijek, energent, odjeća, građevinski materijal, čak i stočna hrana.

Sve je to moguće zahvaljujući svima nama poznatoj “tabu” biljci – konoplji, znanoj i kao kanabis, marihuana i trava.

Industrijska konoplja sadrži nizak udio  psihoaktivne tvari THC-a (0,2%) i nema omamljujuće djelovanje te se ne može zloupotrebljavati za proizvodnju opojnih sredstava. Legalni limit za sadržaj THC u industrijskoj konoplji je ispod 0,3%. Prosječno iz marihuane se može dobiti 8%-12% THC-a, a najbogatije vrste sadrže oko 20% THC-a.

Za nas je zanimljiv uzgoj konoplje u prehrambene svrhe zbog njezine visoke nutritivne vrijednosti. Njeno vlakno, sjeme, prah ili ulje bogat su izvor proteina, esencijalnih masnih kiselina i probavnih vlakana. Mogu se pronaći u većini trgovina zdrave hrane.

Indijska konoplja je ona koja se koristi kao droga i ima jak psihoaktivni učinak. No njezina navodna štetnost predmet je mnogih rasprava.
 

Povijest konoplje   

Konoplja se smatra prvom biljkom koju je čovjek ikad zasadio.

Konoplja (Cannabis sativa L.) je korištena u Kini prije najmanje 10 000 godina. Konopljina ljekovitost poznata je tisućljećima. U drevnom kineskom medicinskom zapisu navedena je kao biljka koja ima vrhunsko ljekovito djelovanje. No bilo je poznato i djelovanje kolačića s konopljom koji izazivaju “opuštenost i veselje” (grčki liječnik Galen, 200. godina).

Plinije Stariji kao i još neki autori spominju korištenje konoplje za suzbijanje bolova.

Konoplja je bila toliko značajna da je bila uzrok borbe Rima i Kartage koji su se borili za prevlast nad tržištem konoplje.

U povijesti se od nje izrađivao papir, kvalitetna posteljina, odjeća, užad, čak i oružje.

Od iznimne važnosti je bila za brodski promet zbog izrade jedara.

Konoplja je sve do prošlog stoljeća bila vrlo uspješna kultura, dok moćan američki politički lobi 1930-ih godina nije odlučio tome stati na kraj i izboriti se za njezinu zabranu.

I tako je pomoću znanstvenih i medijskih laži zabranjena. Tada je proglašena cigaretom ludosti, uzrokom nemoralnog ponašanja, halucinacija i raznih nesreća.

Konoplja kao hrana i lijek

Konoplja je orašasta biljka koja prosječno sadrži preko 30% ulja i 25% proteina sa značajnim količinama prehrambenih vlakana, vitamina i minerala.Konopljino sjeme je izuzetno hranjivo. Može rasti bilo gdje, od sušne Sahare do hladne Skandinavije, te tako predstavlja idealno rješenje za problem gladi u svijetu (da je nije zabranjeno saditi).

Može se koristiti sirovo, prženo, mljeveno i u obliku ulja.

Konopljino sjeme je bogat izvor svih 20 aminokiselina, uključujući i 9 esencijalnih koje tijelo ne može proizvesti.  Sadrži vitamine A, B1, B2, B3, B6, C, D i E.

Najbogatiji je poznati izvor višestruko nezasićenih esencijalnih masnih kiselina sa savršenim omjerom omega 6 i omega 3 koje štite od kardiovaskularnih bolesti.

Sjemenke konoplje jačaju obrambeni sustav organizma, smanjuju kolesterol i štite krvne žile.Konopljino sjeme je najbogatiji poznati izvor polinezasićenih esencijalnih masnih kiselina.

Konopljino sjeme je bogat  izvor fitonutrijenata koji štite imunitet, krvne žile, stanice, kožu i mnoge organe. Vrlo lako je probavljivo i ne uzrokuje nadutost i plinove.

Konoplja djeluje blagotvorno ne samo na staničnoj već i na podstaničnoj razini našeg tijela. Time se aktivira imunološki sustav i počinje proces samo-izlječenja.

Konopljino ulje je orašastog okusa i zelene boje. Nije ga preporučljivo koristiti za prženje jer se uništavaju vrijedni sastojci.

Konzumiranje konopljinog ulja pomaže u sprječavanju visokog kolesterola i tlaka, povećava izdržljivost, vitalizira, ubrzava zacjeljivanje ozljeda, smanjuje upale, zadržavanje vode u organizmu, poboljšava imunološke funkcije, smanjuje bol i oticanje kod artritisa, ublažava PMS,  liječi bakterijske infekcije i jača funkcije mozga.

Zbog njegovih nutritivnih svojstava, konopljino ulje je savršeno za njegu kose i kože.
 

sjemenke konoplje

Ima li industrijska konoplja omamljujuće djelovanje?

Sjeme industrijske konoplje sadrži male količine THC-a.

Konopljino se vlakno i zrno, za razliku od hašišne ili indijske konoplje, ne mogu zloupotrebljavati za proizvodnju droge zbog niskog sadržaja psihoaktivne komponente (THC).

Niska koncentracija THC-a (0,2%) u industrijskoj konoplji omogućava sasvim legalnu upotrebu zrna i ulja konoplje

Indijska konoplja (marihuana)

Indijska konoplja sadrži visok udio THC-a. Koliko god da je THC kontroverzan, mnoga istraživanja dokazuju njegov terapeutski značaj.

Istraživanja pokazuju da se THC može koristiti u liječenju:

 • raka i AIDS-a
 • glaukoma
 • multiple skleroze
 • Parkinsonove ili Alzheimerove bolesti
 • anoreksije
 • autoimunih bolesti
 • epilepsije
 • astme
 • psihičkih poremećaja

Važnu ulogu igra oboljelima od raka jer ublažava bolove i sprečava širenje tumora.

Sigurno se pitate: „Postoji li opasnost kod uzimanja indijske konoplje u svrhu liječenja?“

Ne postoji niti jedna dokumentirana smrt povezana s predoziranjem marihuanom ili THC-om.

Nije dokazano da uzrokuje fizičku ovisnost, pa čak ni kod dugogodišnjih konzumenata.

Druga stvar je psihička ovisnost, ali po tom pitanju duhan je opasniji.  Čak i lako dostupni alkohol je štetniji od marihuane.

Konoplja – biljka budućnosti?

Konoplja je idealna biljka za onog tko želi živjeti u skladu s prirodom.

Procijenjeno je da postoji više od 20 000 mogućnosti korištenja vlakna i sjemenki konoplje.

Od ove biljke može se praviti bio gorivo, eko plastika, građevinski materijal, boja, papir i tkanina.

Od jednog jutra konoplje može se dobiti toliko papira kao od 4,1 jutra drveća.

Konoplja može dati 250 posto više vlakana nego pamuk, uz manju potrošnju vode, te 600 posto više vlakana nego lan, na istoj površini.

Kad bi se plastika izrađivala od konoplje razgradila bi se odmah za razliku od naftnih derivata.

Konoplja nosi mnogo mogućnosti koje bi puno značile i ljudima i okolišu, no nažalost bila i ostaje zabranjena biljka.

U nastavku Vam nudimo recept za mast protiv bolova (za opuštanje mišića i umornih zglobova).

SASTOJCI:

 • 500 g ulja kokosa
 • 25 g pčelinjeg voska
 • 25 g osušeno lišće konoplje
 • 10 g cvijeta nevena
 • 1 chili paprika
 • 25 ml konopljinog ulja

PRIPREMA I PRIMJENA:

Otopiti kokosovo ulje i pčelinji vosak na 80 stupnjeva. Lišće i izrezane chili paprike dodati u smjesu. Smjesu je potrebno ostaviti da odstoji 2 sata na štednjaku i to na nižoj temperaturi te povremeno promiješati.Nakon toga, mast ostaviti dva tjedna  na  hladnom, tamnom mjestu. Nakon tog perioda polako otopiti i dodati konopljino ulje. Procijediti tekućinu i preliti u posude. Čuvati na hladnom, tamnom mjestu. Rok trajanja je 12 tjedana. Može se nanositi na bolno mjesto dva do tri puta dnevno.

VAŽNA INFORMACIJA:

Preporučuje se upotreba konoplje samo uz odobrenje liječnika, jer istovremeno uzimanje s lijekovima može imati neželjene nuspojave. Moguće su: umor, suhoća usta, dijareja i gubitak apetita.

Čips, čokoladice, snack i kolači - sve od industrijske konoplje - N1

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button