Gospodarstvo

EKONOMIST KOJI JE PREDVIDIO FINANCIJSKI KRAH 2007.-2008. UPOZORAVA: Sprema nam se “majka svih dužničkih kriza”

Nouriel Roubini, ekonomist koji je stekao nadimak Dr. Doom, nakon što je vrlo precizno predvidio slijed događanja u financijskoj krizi 2007.-2008. godine, sada je napisao članak za Proyect Syndicate u kojem je najavio “stagflacijsku krizu duga”. U članku je sada više pesimističan nego kad je najavljivao dramatičnu financijsku krizu.

Roubinijeva predviđanja treba čitati vrlo pažljivo jer, kao što je napisao nobelovac Paul Krugman, ono što je u 2005. i 2006. pisao Ruobini “činilo se pretjeranim”, ali je “čak premašeno stvarnošću”, piše Jutarnji list.

Ovaj ugledni ekonomist tvrdi da nam dolazi kriza neviđenih razmjera

Ovaj ugledni ekonomist tvrdi da nam dolazi kriza neviđenih razmjera
Ugledni ekonomist Nouriel Ruobini

Sada je ključna Roubinijeva teza kako su godine stimulativne fiskalne i monetarne politike dovele globalnu ekonomiju na tračnice usporenog vlaka koji vozi prema kombinaciji usporenog gospodarskog rasta i visoke inflacije. Takvu stagflaciju već smo vidjeli, podsjeća Roubini, u 1970-im godinama, ali sada smo k tome suočeni sa spiralom dugova, što će centralne banke dovesti u nemoguću poziciju.

Razvijene zemlje i tržišta u nastajanju ulaze na nepoznati teritorij sporog rasta i visoke inflacije u kombinaciji s ekstremnim razinama zaduženosti. Tako nešto još nije zabilježeno u suvremenoj ekonomskoj povijesti jer, u pravilu, stagflacija ne dolazi uz krizu duga.

U 70-ima je tako inflacija, ako ništa drugo, smanjila nominalnu vrijednost dugova s fiksnim prinosima u razvijenim zemljama. Za razliku od toga, krizi 2007.-2008. godini, visoka razina zaduženosti bila je otponac pucanja balona na tržištu nekretnina, ali su prateća financijska kriza, odnosno krah kreditnog tržišta odveli ekonomiju u smjeru deflacije.

Sada se uz fiskalne i monetarne stimulanse generira inflacija te uz ogromnu razinu dugova, pogotovo javnih, stvara “majka stagflacijskih dužničkih kriza u godinama koje dolaze”, napisao je Roubini, piše Jutarnji list.

www.crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button