Gospodarstvo

DRUGI MIROVINSKI STUP – KOLOSALNA ”PLJAČKA” HRVATSKIH GRAĐANA?


Korona plandemija je zasjenila sve ključne teme u Hrvatskoj, pa tako i jednu od najvećih pljački – II mirovinski stup.

To su i željeli. Strogo pravno gledajući, pljačka nije primjerena riječ jer je sve po zakonu. No, ne bi bilo prvi put da hrvatski građani budu opljačkani u skladu sa zakonom. Ako je riječ pljačka nekome problematična, veliki su izgledi da bude najveća u hrvatskoj povijesti. Ako se nastavi s mirovinskom reformom koja je uvela 2. mirovinski stup kako je planirano, to će se nažalost dogoditi. Iako je već nanesena ogromna šteta hrvatskoj državi i svim njem građanima, daljnja šteta i pljačka hrvatskih građana se može spriječiti ukidanjem 2. mirovinskog stupa.


Makroekonomske analize štetnog utjecaja 2. mirovinsko stupa nisu razumljive većini građana, ali postoji jedan vrlo jasan argument da se radi o velikoj pljački, koji kroz jednostavan izračun zorno govori o čemu se radi i koji svatko može razumjeti i sam provjeriti u osobnom slučaju na službenim stranicama RBA MOD-a i njihovog kalkulatora buduće mirovine ( https://www.rmod.hr/kalkulatori-mirovine/1603 ).

Pojednostavimo primjer i pretpostavimo da neće biti inflacije (realno stvari ostaju iste i s inflacijom, ali zamagljene, a mogu biti i gore ako inflacija premaši 2%), da budući umirovljenik ima 65 godina i da je prikupio 100.000 kuna kapitalizirane štednje u obveznom mirovinskom fondu (OMF) te pri odlasku u mirovinu bira mirovinu iz dva stupa. Ovdje nas interesira samo dio mirovine iz 2. stupa. Dodatno, službeni podatak za očekivani životni vijek u Hrvatskoj je nešto ispod 78 godina pa se da zaključiti da će budući prosječni umirovljenik primati mirovinu 13 godina.

Ako se ovi podaci unesu u spomenuti kalkulator mirovine, odabere doživotna mirovina i klikne „Izračunaj“,
pokazat će se da je mjesečna mirovina iz drugog stupa 359,60 kuna. Ako to pomnožimo s 13 godina po 12 mjeseci dolazimo do ukupne isplate od 56.097,60 kuna ili samo 56% onoga što ste imali prilikom umirovljenja i čega ste se odrekli prelazeći u mirovinsko osiguravajuće društvo (MOD) u zamjenu za isplatu mirovine.

Gdje je nestalo vaših 43.902,40 kuna ili 44% vaše kapitalizirane štednje? U realnijem primjeru iznosi su u prosjeku 3 puta veći, odnosno prikupljena kapitalizirana štednja bi bila prosječno oko 300.000 kuna te dio mirovine iz 2. stupa približno 3 puta veći, ali će istovremeno po prosječnom umirovljeniku ispariti preko 130.000 kuna. Netko ih je podmuklo prisvojio, nažalost u skladu sa zakonom.
Da bi dobili predodžbu o kolikim se novcima radi na razini cijele države evo još malo izračuna. Ako iznos koji je „ispario“ po jednom budućem umirovljeniku pomnožite s 1,5 milijuna umirovljenika u narednih 40 godina isparit će naših blizu 200 milijardi kuna.
Promislite!

Autor: dr.sc. Željko Garača,profesor na Ekonomskom fakultetu u Splitu gdje je donedavno bio i dekan.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button