Domovina

Cvitanović na BHRT-u: Unitaristička politika iz Sarajeva uništava BiH

Predsjednik HDZ-a 1990 Ilija Cvitanović gostovao je u emisiji BHT1 uživo. Govorio je o nedavno održanoj konstituirajućoj sjednici Predsjedništva te stranke.

Istaknuo je kako se ovom sjednicom na neki način dao hommage Središnjoj Bosnu u kojoj, kako kaže Cvitanović, “Hrvati i dalje žive” a ponekad su zaboravljeni od Mostara “svojevrsnog glavnog grada bh. Hrvata”.

“Niz je aspekata koji utječu na vrlo lošu životnu situaciju nas koji živimo u BiH”, rekao je Cvitanović, piše portal Bild.ba.

Poslao je poruku tzv. probosanskim strankama.

“Ne mogu shvatiti da onaj tko se kune u državotvornost BiH, da je ovako perfidno ruši, da udara u temelje BiH, svatko mora biti svjestan da ovdje postoje tri konstitutivna naroda… Iz konstitutivnosti sva tri naroda proizlazi iz demokratsko predstavljanje, vrlo je licemjeran odnos, govorim o članu Predsjedništva koji se izjašnjava kao Hrvat, a kaže da nešto nije dobro jer ide na ruku Hrvatima. Ta politika koja dolazi iz dijela stranaka iz Sarajeva, ja sam to nazvao unitarističkom politikom”, rekao je Cvitanović i dodao da postoje tri tvoreća naroda u BiH i ostali građani.

Angažman međunarodne zajednice, kaže, mora biti u tom smjeru, prenosi Bild.ba.

Otkrio je da Čović ima potporu HDZ-a 1990 dok se drži sporazuma, odnosno, dok se u pregovorima ne odvaja dom naroda od Predsjedništva.

“U Ustavu BiH se na 35 mjesta spominje hrvatski, kome bi se obraćao član Predsjedništva prilikom vetoa, ne vidim zašto je problematično da stoji hrvatski, srpski i bošnjački, to je jednostavno BiH”, rekao je on.

Na upit kakav bi model države bio najbolji za njega, on je rekao: “Idemo napraviti tri republike i imati građanski princip. Mi živimo po Ustavu kakav trenutno imao, držimo se onog kako piše na papiru i imat ćemo prostor da završimo ova teška politička pitanja. Nažalost, ovdje postoje neki drugi ciljevi”, rekao je on.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Back to top button