Svijet

Vukman: S ukrajinskim udarima na Krim, pravi rat tek počinje.

Zoran Vukman slobodni je i neovisni mislilac, novinar, pisac, prevoditelj, publicist te analitičar političkih, društvenih i religijskih fenomena. U nastavku donosimo njegov komentar trenutnog sukoba u Ukrajini i ukrajinskih napada na Krim.

”S ukrajinskim udarima na Krim, pravi rat tek počinje. Za očekivati je da će Rusija uzvratiti svim sredstvima i da će meta biti Kijev, možda i Lavov. I da Zelenski i njegovi angloamerički mentori riskiraju da Ukrajina bude pretvorena u prah i pepeo. Strateški gledano, bez obzira na medijsku propagandu, bojevi udari na Krim za Ukrajinu ne znače ništa jer osvojiti ga ne mogu a jedino provociraju žestoke protuudare. Priče o psihološkom efektu su za malu djecu.

Tek sada će Rusija biti homogenizirana jer Krim je za njih crvena linija i povijesno domoljubno pitanje, a da ne govorimo o tome koliko je za Rusiju od životnog strateškog značaja.

Rusija bez Krima je geostrateški sakata

U veljači sam na ovim stranicama napisao da će do kraja ove godine – vrlo moguće i vrlo vjerojatno – negdje biti uporabljeno taktičko nuklearno oružje. Čini se kao da to netko u Pentagonu tako žarko želi.

Vrlo je znakovita ruska šutnja u vezi Krima. Vidim da su se u Jutarnjem raspametili od likovanja kao da im se radi o nečem sasvim osobnom. Te Rusi uništeni, zatečeni, te Rusija šokirana, Putin poražen – suludo, taj propagandizam, bez obzira na čijoj strani, za jedne novine koje izlaze u Zagrebu – zar je to normalno?

Baš naprotiv. Ako hladnokrvno analiziramo stvar, šutnja Rusije je vrlo znakovita. Priprema gadnog protuudara. Kad, gdje, kako, zna samo – Putin. Podcrtavam iz prethodnih objava: prijeđena je crvena linija na koju je upozoravala Rusija. Amerika i Britanija sve su otvorenije u ratu s Rusijom. Ukrajina može postati spržena zemlja. Zapad ponižen, u kaosu socijalnih nemira, građanskih sukoba, meteža, paleža, siromaštva, stiže kriza koju neće moći apsorbirati ni sa svojim velikim potencijalima. EU je brod kojim upravljaju nesposobni činovnici naviknuti na udobnost i sigurnost.

Zapad je Titanic koji je već udario u ledeni brijeg. Zapad u noći.

Svaki komentar rata u Ukrajini koji odudara od službenog američkog i zapadnog narativa, završava u afektivnim i hiperemotivnim raspravama.

Stvari su puno ozbiljnije nego kako nam ih hoće prikazati u crno-bijeloj verziji.

Što se Hrvatske tiče, duboko vjerujem da će nas ma kakva dramatična događanja na Zapadu samo okrznuti i da ćemo više biti promatrači negoli aktivni sudionici.

Ono što čeka Zapad, njegova je kazna, Božji gnjev je nad njim, a mi smo svoj križ primili odavno i nosimo ga, dobar dio ovoga naroda. Budimo vjerni Bogu, utječimo se Gospi, da malo stado zaštiti od rata, gladi i nesreća koje neće mimoići opoganjeni Zapad, napisao je Vukman

Izvor:FB Zoran Vukman

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button