Gospodarstvo

Banke u Hrvatskoj u prvom polugodištu ostvarile rekordnu dobit

Banke u Hrvatskoj u prvom polugodištu 2023. poslovale su s dobiti od gotovo 704 milijuna eura, što je otprilike 50 posto više nego u istom lanjskom razdoblju, kada su imale dobit od 3,6 milijardi (tadašnjih) kuna, objavila je u utorak Hrvatska narodna banka.

Najveću dobit u tom razdoblju ostvarila je Zagrebačka banka, u visini od 217,3 milijuna eura, potom Privredna banka Zagreb, 156 milijuna eura i Erste banka, 119 milijuna eura. Sve su banke u tom razdoblju pozitivno poslovale izuzev Imex banke, koja je imala gubitak od 147 tisuća eura.

Pokazatelji profitabilnosti povećali su se u odnosu na njihovu vrijednost s kraja 2022. – prinos na imovinu (ROA) povećao se s 1 na 1,9 posto, a prinos na kapital (ROE) povećao se s 8,2 na 16,8 posto, navode iz HNB-a.

Uvođenjem eura se smanjila pričuva banaka na 1% i tako se oslobodilo 10 milijardi eura na koje poslovnim bankama HNB isplaćuje kamatu od 3,75% .

Zbog uvođenja eura će poslovne banke na ime kamata od HNB-a uprihoditi ove godine preko 400 milijuna eura. To im je donijela politička odluka ove Vlade o uvođenju eura u vrijeme najgore inflacije. Da nije uveden euro umjesto bankama tih 400 milijuna eura bi HNB uplatio u državni proračun.

Bilo bi više novca za mirovine, djecu i sve potrebno. Uvođenje eura je bila politička odluka koja je građanima donijela visoke cijene a bankama ekstra profite.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button