Magazin

Maja Šuput:Dosta nam je više maski

‘Postoje situacije u kojima cijeli dan dolaze kupci i ne nose maske, kao da se nama koji radimo tu osam sati nose te maske. I nama je dosta’, kazala je Maja Šuput koja radi u trgovini u Kutini.

Iako je znanstveno dokazano da nošenje zaštitnih maski gotovo uopće ne štiti od prenošenja zaraze obvezno je na brojnim mjestima, no nerijetko zbog njihova nenošenja dolazi do svađa, ali i ozbiljnog sukoba. Upravo je u Njemačkoj zbog sukoba oko nošenja zaštitne maske prije više od tjedan dana došlo do obračuna koji je na kraju rezultirao brutalnim ubojstvom, a sve zbog toga jer je 20-godišnji prodavač na benzinskoj postaji upozorio kupca, 49-godišnjaka, da stavi masku.

‘Već mi je dosta maski’

A kakva je situacija u hrvatskim trgovinama i kako je trgovcima koji moraju upozoravati kupce da nose maske? U jednom dućanu u Kutini radi Maja Šuput, koja govori kako joj je “već dosta opominjanja i stalno molimo da stave masku”. “Postoje situacije u kojima cijeli dan dolaze kupci i ne nose maske, kao da se nama koji radimo tu osam sati nose te maske. I nama je dosta, a njima je teško tih par minuta što uđu u trgovinu staviti masku”, rekla je trgovkinja Šuput za Potragu.

Odvjetnik Mate Knezović pregledao je prijedlog pravnog mišljenja jednog građanina koji je poslao i ocijenio ga potpuno ispravnim i pogodnim za korištenje. Uvjetovanje nošenja maske u dućanima i trgovačkim centrima je kazneno djelo i može se podnijeti kaznena prijava protiv trgovca! tvrdi odvjetnik Knezović.

Istraživanja su pokazala da maske ne štite, izvor su zaraze i ostavljaju psihičke posljedice posebice kod djece.

Slijedi tekst pravnog mišljenja na temelju kojega možete podnijeti tužbu:

”Ukoliko se kupcu/potrošaču ne pruži usluga iz razloga što isti ne nosi masku za lice, time se čini kazneno djelo povrede ravnopravnosti iz članka 125. Kaznenog zakona. Pored navedenog, a obzirom da pružatelj usluge ne može i ne smije znati zdravstveno stanje isti nije ovlašten osobu koja ne nosi masku ispitivati o razlozima nenošenja maske za lice, jer bi time činio kazneno djelo iz članka 146. Kaznenog zakona- nedozvoljenu uporabu osobnih podataka, a prekršio bi i odredbu članka 25. Zakona o zaštiti prava pacijenata. Odbijanje pružanja usluge osobi koja ne nosi masku je protivna i Odredbi članka 14. St. 2. Ustava koji glasi: „Svi pred zakonom su jednaki“.

Pošto ste odbili pružiti uslugu iz razloga nenošenja maske, moram vas obavijestiti da takvim postupanjem postajete osobno odgovorni za kršenje ljudskih prava a sukladno odredbi članka 5. St. 2. Ustava („Svako je dužan držati se Ustava i prava i poštivati pravni poredak Republike Hrvatske) a posebice odredbi članka 20. ustava („Tko se oriješi o odredbe Ustava o ljudskim pravima i temeljnim slobodama osobno je odgovoran i ne može se pravdati višim nalogom“).

Također, obzirom da nošenje maske uzrokuje zdravstvene probleme ili pogoršava već postojeće, upozoravam vas da radi zdravstvenog stanja nisam u mogućnosti nositi masku, a sukladno Zakonu o zaštiti prava pacijenata i naprijed navedenim odredbama nitko me o mojem zdravstvenom stanju nije ovlašten o tome ispitivati.”

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button