GospodarstvoKultura

Znate li kada se kuna prvi put pojavila na kovanici ?

Povijest kune u monetarnom smislu je daleko duža negoli što to ovih dana kvazipovjesničari, režimski ideolozi i novinari žele prikazati.

Jedan od važnih datuma u hrvatskoj povijesti bio je i uvođenje kune u monetarni sustav Republike Hrvatske. Taj povijesni dan, kad su lijepo dizajnirane novčanice i kovanice zamijenile privremeni hrvatski dinar te postale službena valuta, dogodio se 30. svibnja 1994., na Dan državnosti. Bio je to jak ekonomski potez koji će eliminirati hiperinflaciju i Hrvatskoj donijeti financijsku stabilnost, ali i toliko željeni simbol suverenosti.

Naziv kuna za trajnu hrvatsku valutu odabran je zbog značajne loge kunina krzna u hrvatskoj monetarnoj i fiskalnoj povijesti. Povijest naziva novčane jedinice Republike Hrvatske počinje s krznom kune kao sredstvom naturalnog plaćanja, zatim kuna postaje obračunska novčana jedinica i, napokon, novac u modernom smislu. Kunino krzno služilo je kao sredstvo plaćanja poreza zvanog kunovina ili marturina u srednjovjekovnoj SlavonijiPrimorju i Dalmaciji.

Neki slabije upućeni ili zlonamnjerni, među kojima ima i povjesničara ( Hrvoje Klasić), navode kako se kuna s hrvatskim novcem povezuje od 1941. odnosno od vremena NDH, no prava istina je da je ta veza puno starija i seže čak u 13. stoljeće.

U Pakracu se 1256.g. kovao prvi hrvatski novac – Banovac, a 1260.g. kovnica je premještena u Zagreb. Taj srebrni novac je bio tražen u tadašnjoj Europi, posebno Srednjoj. Na srebrnoj kovanici se nalazila kuna koja trči u lijevo uz natpis da je to moneta slavonskog bana i područje njegove vlasti. Dizajn i izradu su odradili u cijelosti tadašnji hrvatski majstori i umjetnici uz domaću proizvodnju. Današnja kuna trči udesno, a novčanice se izrađuju u inozemstvu.

Eventualnim uvođenjem eura Hrvatska bi samo izrađivala kovanice, a novčanice i dalje stranci. U čemu je razlika, odnosno suštinska promjena? O suštini da i ne govorim. O njoj stalno i pišem, ali morao sam se osvrnuti na ovaj skandal. Da bi ga umanjili, politički marketing Vlade i HNB-a angažirajući podobne novinare i medije sada pažnju skreću na samu kunu pišući da je riječ o odvratnoj životinji koje se treba hitno riješiti. Ta “odvratna životinja”, odnosno njeno krzno bilo je samo po sebi novac prije banovaca kao metalnog novca.

kuna

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button