Gospodarstvo

Vrijednost Bitcoina pala ispod 40.000 dolara

Bitcoin je u srijedu pao ispod granice od 40.000 američkih dolara povukavši druge digitalne valute nakon što je Kina nametnula ograničenja u transakcijama koje uključuju kriptovalute.

Bitcoin, najveća i najpoznatija kriptovaluta, već je bio pod pritiskom niza tweetova Teslinog šefa Elona Muska, ali vijest iz Kine obrila je vrijednost na 38.514 američkih dolara, zbog pada od 9 posto.

Kriptovaluta je pala za gotovo 40 posto sa rekordnih najviše 64.895 američkih dolara, koliko je dosegnula 14. travnja.

Pad Bitcoina u srijedu je oslabio ostale kriptovalute, kao Ethereum, valutom povezanom s ethereum blockchain mrežom, koji je pao 12 posto, na 2.988 američkih dolara, dok je dogecoin zasnovan na memu pao 18 posto.

Pad kriptovaluta prošle sedmice izazvao je Muskov preokret u vezi s Teslom koji je prihvatio bitcoin kao plaćanje. Njegovi naknadni tweetovi izazvali su dodatnu zbunjenost oko toga je li proizvođač automobila odbacio bitcoin. .

Prodaja je pogoršana kineskom najavom u utorak kojom se zabranjuje financijskim institucijama i platnim kompanijama pružanje usluga povezanih s kriptovalutnim transakcijama. Također je upozorio investitore na špekulativno kripto trgovanje.

“Ovakve vijesti mogu postići puno privlačenja i lako potaknuti tržišne osjećaje, ali često se pokazuju dugoročno malo važne. Kripto tržišta su izuzetno emocionalno pokrenuta i njihovi su sudionici skloni pretjeranom reagiranju na događaje koje doživljavaju kao negativne”, rekao je Ulrik Lykke, izvršni direktor kripto hedge fonda ARK36.

Na čemu se temelji vrijednost Bitcoina?

Tradicionalne valute nekoć su se temeljile na zlatu i srebru. Teoretski, znali ste da ćete za 100 dolara dobiti određenu količinu zlata (iako to nije funkcioniralo u praksi). Bitcoin nije temeljen na zlatu, već ovisi o matematici.

Diljem svijeta ljudi koriste program koji slijedi matematičku formulu za proizvodnju bitcoina. Ta formula je javno dostupna svima, jer je napisana OpenSource kodom, tako da svatko može pogledati i uvjeriti se da radi ono za što je i stvoren.

Bitcoin nije jedina kripto valuta, te osim njega postoji još hrpa drugih valuta. Za više informacija o drugim najpopularnijim valutama podsjetite linkove ispod:
– Ethereum – najpopularnija valuta nakon Bitcoina
– Litecoin – bolja verzija Bitcoina

Više o OpenSource kodu možete pročitati ovdje: OpenSource

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button