Domovina

Što zapravo o HOS-u kaže Zvonimir Troskot: ”Ti momci su išli ‘štafetom smrti’, branili mene …”

Vrlo često od ljudi bliskih kontroverznom voditelju Velimiru Bujancu , možemo čuti napade na MOST i prvenstveno Zvonimira Troskota da bi ”zatvarao HOS-ovce”. Naime , kao podloga napada na Troskota se iz konteksta izvlači njegova izjava koju je svojevremeno dao na N1 televiziji.

Zvonimir Troskot je u jednom nastupu na N1 televiziji , u kojem je pretežno govorio o obnovi Zagreba, zatečen sugestivnim pitanjem o “incidentu” na Maslenici u kojem su sudjelovali i određeni pripadnici HOS-a o kojem u tom trenutku nije znao ništa, upotrijebio krive riječi prema pripadnicima HOS_a . Te svoje izjave je isti dan razjasnio i ispričao se ,što je inače rijetko za naše političare.

”Pogriješio sam, oprostite!

Dragi ljudi, tek sam sada uvidio koliko je moja izjava bila nedovoljno jasna i koliko je zbog toga štete prouzročila. Jako mi je žao zbog toga i najiskrenije se ispričavam svim HOS-ovcima, svim braniteljima i članovima njihovih obitelji zbog te moje nepromišljene izjave. Gostovao sam u programu na N1 televiziji i pokušavao ukazati na stalno ponavljanje scenarija u kojem kad god se dogodi nekakva afera i isplivaju ozbiljni problemi kao što je potres i zakašnjela reakcija vlasti, uvijek “iskoče” u prvi plan neke nametnute ideološke teme koje onda u potpunosti zasjene probleme koji su aktualni. U tom trenutku sam nedovoljno jasnom izjavom svrstao osobe u HOS-ovim obilježjima u one koji namjerno odvlače pažnju i zbog toga im se još jednom najiskrenije ispričavam. U mom srcu je bila samo namjera osuditi sve totalitarne režime, a treba i sada reći da su HOS-ove oznake bile dio službenih postrojbi hrvatske vojske. Ono što vam također obećajem: kad god pogriješim uvijek ću istupiti javno i ispričati se za svoje pogreške i što je jednako važno – greške neću ponavljati! Hrvatska je iznad svih nas. A mi ćemo učiniti sve za nju da ju sačuvamo i učinimo pravednijom i ljepšom.” napisao je Troskot.

Također, u jednom kasnijem intervjuu upitan o HOS-u , Troskot je dao sljedeću izjavu:

“Što se tiče samoga HOS-a to su momci koji su 1990. i ’91-e krenuli u rat iz razloga što prije ZNG-a nije bilo formiranja nikakve vojske, a policija kao takva nije mogla držat najgora ratišta. Kada gledamo jednog gospodina Radnića ili gospodina Jurčana kojemu su novinari s HRT-a išli, koji je ležao na onoj ledini tamo u Bogdanovcima kada su išli onom ‘štafetom smrti’, kada su spašavali onih 30 starijih osoba, koji je imao bombu u ustima da se raznese, ili Francuz Nicolier, ili Crowley,  koji je bio zajedno s pripadnicima HOS-a u Škabrnji gdje su se 47 dana pripadnici HOS-a borili za Škarbnju da krvoločnici ne uđu u Škabrnju, a ušli su, nakon što su se morali odmoriti, nakon što su ih zaustavili u Unešiću i kapetana Dragana koji je izjavio da će na Unešiću popit kavu, na Klisu pojest ručak, u Splitu pojest večeru,…ti momci su dio hrvatske vojske koji su pobijedili ovaj rat i kao takvi su upisani u povijest hrvatske države i ovi mladići  ’91 godine su sa svojom krvlju i svojom žrtvom zauvijek isprali tu insigniju ‘HOS-ZA DOM SPREMNI’ i smatram da nije u redu ovakvo šutanje tih mladića koji s NDH nemaju apsolutno ništa, nego su ’91 godine branili mene koji sam ih pratio kroz sličice ‘Cro Army’ i moja malenkost ih samo gleda i zahvaljuje što su me uspjeli obraniti od onakvih krvoločnika kao što je  su kapetan Dragan, Mladić i svi oni koji su operirali po dalmatinskom zaleđu i po Slavoniji i mislim da se problem ne rješava na takav način da ih se šuta, nego da se sjedne s ljudima za stol, napravi im se memorijalni centar, dvorana i da zajedno krenemo u jednu modernu Hrvatsku”, zaključio je Troskot te dodao kako se teme o HOS-u i pozdravu ‘ZDS’ trebaju zatvoriti.

Unatoč ovim jasnim i nedvosmislenim izjavama , postavlja se pitanje koji je motiv onih koji i dalje prozivaju Troskota zbog ove teme!?

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button