Svijet

Što se događa na nebu iznad SAD-a? General VanHerck ne isključuje vanzemaljce

Borbeni zrakoplovi SAD-a oborili su čak četiri neidentificirana leteća objekta (NLO) u osam dana.

Melissa Dalton, pomoćnica ministra obrane Domovinske obrane i general Glen VanHerck, šef Sjevernog zapovjedništva SAD-a, održali su konferenciju za novinare u nedjelju navečer, nekoliko sati nakon što je američki borbeni zrakoplov oborio “neidentificirani objekt” iznad jezera Huron.

Na pitanje novinara je li isključio izvanzemaljce, VanHerck je rekao: “Nisam ništa isključio u ovom trenutku.”

Ministarstvo obrane (DOD) u nedjelju je pripisalo porast otkrivanja – i obaranja – neidentificiranih letećih objekata povećanom nadzoru zračnog prostora SAD-a i poboljšanju radarskih sustava.

Četvrti srušeni leteći objekt

Objekt, za koji se vjeruje da je praćen iznad Montane i kojeg je vlada pratila noć prije, bio je četvrti objekt koji su s neba srušili američki borbeni zrakoplovi u osam dana, zajedno s objektima iznad Aljaske i Kanade i sumnjivim kineskim špijunskim balonom, javlja Fox News.

“U svjetlu balona Narodne Republike Kine koji smo srušili prošle subote, pomnije smo ispitivali naš prostor na ovim visinama, uključujući poboljšanje našeg radara, što može barem djelomično objasniti porast objekata koje smo detektirali iznad prošli tjedan,” rekao je Dalton.

”Dužnosnici nisu mogli definitivno procijeniti što su ti objekti”

Rekla je da  dužnosnici nisu mogli “definitivno procijeniti” što su ti objekti pa su “djelovali iz pretjeranog opreza kako bi zaštitili sigurnost i interese SAD-a.

“Ovi najnoviji objekti nisu predstavljali kinetičku vojnu prijetnju, ali njihova putanja i blizina osjetljivim lokacijama DOD-a i visina na kojoj su letjeli mogli bi biti opasnost za civilno zrakoplovstvo i stoga su izazvali zabrinutost”, rekao je Dalton.

Vlasti SAD-a jasno su dale do znanja da neprestano prate nepoznate radarske bljeske i nije neuobičajeno zatvoriti zračni prostor kao mjeru predostrožnosti za njihovu procjenu.

No neuobičajeno uporni odgovor potaknuo je pitanja o tome je li takva uporaba sile bila opravdana, osobito jer su dužnosnici administracije rekli da objekti nisu bili od velikog značaja za nacionalnu sigurnost i da su obaranja bila samo iz opreza.

NORAD poslao lovce F-15Gen

VanHerck rekao je da je NORAD otkrio “radarski kontakt” u Kanadi, otprilike 70 milja sjeverno od granice SAD-a u subotu.Kada je postalo jasno da se radi o nepoznatom objektu, NORAD je poslao lovce F-15 iz Portlanda u Oregonu i potporu tankera KC-135 iz zračne baze Fairchild u Washingtonu da istraže objekt.

Objekt je prešao u prostor Sjedinjenih Država oko 18 sati. EST, ali kako je večer jenjavala, službenici su izgubili trag, rekao je VanHerck.

NORAD je identificirao “isprekidani radarski kontakt” u Montani nekoliko sati kasnije dok se približavao Wisconsinu.“Vjerojatno je, ali nismo potvrdili da je staza koju smo vidjeli u Wisconsinu ista staza u Montani”, rekao je VanHerck.

Objekt je praćen dok je prolazio iznad područja Velikih jezera u Michiganu. Kada je NORAD procijenio da se ne radi o fizičkoj ili vojnoj prijetnji, službenici su oborili objekt oko 15 nautičkih milja istočno od Gornjeg poluotoka iznad jezera Huron.

U tijeku su operacije s više agencija

U tijeku su operacije s više agencija, uključujući Obalnu stražu, kako bi se prikupili ostaci objekta i utvrdilo odakle je došao.

VanHerck je rekao da su SAD prilagodile svoj radar kako bi mogao pratiti sporije objekte. “Uz neke prilagodbe, sada smo uspjeli dobiti bolju kategorizaciju radarskih tragova,” rekao je, “i zato mislim da ih vidite, plus postoji pojačana uzbuna za traženje ovih informacija.”VenHerck je odbio klasificirati nedavno oborene objekte kao balone.

“S razlogom koristimo riječ objekt.

Svakako, događaj kod obale Južne Karoline za kineski špijunski balon, to je očito bio balon”, rekao je. “Ovo su objekti. Ne mogu kategorizirati kako ostaju u zraku. To bi mogla biti plinovita vrsta balona unutar strukture ili bi to mogla biti neka vrsta pogonskog sustava.

Ali jasno je da mogu ostati u zraku.

“Nisam ništa isključio u ovom trenutku”

“Upozorio je novinare da predmete ne pripisuju nekoj određenoj zemlji jer službenici čekaju da se dočepaju ostataka i dalje procjenjuju i analiziraju o čemu se radi.

VanHerck je rekao da je to, koliko se on sjeća, prvi put u povijesti SAD-a da je NORAD ili Sjeverno zapovjedništvo SAD-a “poduzelo kinetičku akciju protiv objekta u zraku”.

Na pitanje novinara je li isključio izvanzemaljce, VanHerck je rekao: “Nisam ništa isključio u ovom trenutku.”

Izvor: narod.hr

www.crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button