Izbor uredništva

Hoće li se Meta naći na sudu i u Hrvatskoj zbog Faktografa ?

“Istraga Sky News Australia otkrila je uznemirujući pokušaj blokiranja političke rasprave i izvještavanja oko Voicea financiran iz inozemstva, koji razotkriva globalni sustav provjere činjenica koji koristi tehnološki div Meta kao neusklađen s vlastitim pravilima nepristranosti i transparentnosti.

U jednom slučaju, Facebook matična tvrtka Meta dopustila je Kraljevskom institutu za tehnologiju u Melbourneu da blokira i deplatformira australsko novinarstvo, unatoč tome što je platforma znala da se radi o kršenju pravila koje je osnivač Mete Mark Zuckerberg uspostavio kako bi se distancirao od odgovornosti provjere činjenica.”

Inače pojava tzv. fact-checkera izazvala je velike kontroverze i pitanja u zapadnom društvu, ali i Hrvatskoj. Mnogi smatraju da se na taj način ugrožava sloboda govora i sloboda medija, osobito kada se pojedinim znanstvenicima i stručnjacima uskraćuje pravo na objave u društvenim medijima. Poznato je da su u protekle tri godine mnogi bili pod udarom fact-checkera, a nabizarnija situacija je kada je predsjednik SAD-a izbačen s društvene mreže Twitter. Takve stvari su se činile nemogućima do prije koju godinu, osobito u demokratskim društvima. Ali vremena su se promijenila.

Dok je Twitter promjenom vlasničke strukture, promijenio svoju politiku , Meta odnosno Facebook su preko tzv. fact checkera nastavili sa cenzuriranjem svih objava koje nisu u skladu sa određenim svjetonazorima i njihovim politikama te time narušavaju građanima Ustavom zajamčenu slobodu izražavanja.

Najnoviji skandal u Australiji je komentirao i poduzetnik i matematičar Nenad Bakić koji već više godina vodi borbu protiv Faktografa i koji je već tužio Faktograf zbog cenzuriranja njegovih objava .

”Mislim da će se Meta naći na sudu i u Hrvatskoj zbog Faktografa i prognoziram da će zato Faktograf izgubiti ugovor s Metom, a to je jedino važno u faktčekingu, ostalo je bezveze.” napisao je Bakić.

Svi kojima cenzori narušavaju Ustavna prava moći će tužiti Faktograf po članku 127 Kaznenog zakona RH.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button