Domovina

Nenad Bakić tuži Faktograf! Ministarstvo obmane u problemima!

Matematičar Nenad Bakić u svojoj facebook objavi, kako je ranije i najavio, obavijestio je hrvatsku javnost kako je protiv izvršne direktorice portala Faktograf.hr, glavnog urednika istog portala i nakladnika Faktograf podnio kaznenu prijavu Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu, zbog kaznenog djela povrede slobode mišljenja i izražavanja misli iz čl. 127. St 1. Kaznenog zakona/11. Bakićevu objavu donosimo u cijelosti:

KAZNENA PRIJAVA – FAKTOGRAF I ODGOVORNE OSOBE


Slijedom postupanja odgovornih osoba i nakladnika Faktograf – udruge za informiranu javnost, koji zlouporabljavajući ovlast fact-chekinga u stvarnosti uskraćuju i ograničavaju slobodu govora, protiv izvršne direktorice portala Faktograf.hr, glavnog urednika istog portala i nakladnika Faktograf – udruge za informiranu javnost, podnio sam kaznenu prijavu Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu, zbog kaznenog djela povrede slobode mišljenja i izražavanja misli iz čl. 127. St 1. Kaznenog zakona/11.

Budući je riječ o cenzuri kojom se ograničava jedno od temeljnih ljudskih prava, pravo na slobodu mišljenja i izražavanja misli, a svjestan činjenice da ovakvo postupanje Faktografa nije izdvojeno (samo u odnosu na mene), držim svojom obvezom podijeliti s vama osnovna obilježja činjeničnog supstrata i tako vam olakšao eventualno postupanje u cilju zaštite vaših prava.

Dakle, nezakonito postupanje fact-checker-a u mojem slučaju, odnosi se na vremensko razdoblje od studenog 2021. do siječnja 2022., u Zagrebu, kada su isti, u funkcijama kako sam ranije naveo, protivno pravilima International Fact Checking Networka (IFCN), čiji su član, te kao dio Facebookovog Third-Party Fact-Checking programa, zloupotrebljavajući ovlast fact-checking-a, odnosno ovlasti provjere činjenične točnosti tvrdnji u javnom prostoru i označavanja pojedine objave “lažnom”, u nakani meni onemoguće iznošenje osobnih stavova kao i prenošenje stavova i stručnih analiza drugih osoba, institucija i medijskih objava.

Protivno Kodeksu IFCN-a koji traži transparentnost metodologije fact-cheking-a, te otvorenu i poštenu politiku ispravaka, neosnovano moje osobne objave, putem društvene mreže Facebook kao i poveznice koje je isti objavljivao, označavali napomenama: “netočne informacije u objavi koju ste podijelili” i “nedostaje kontekst u objavi koju ste podijelili”, svjesni da moje objave ne predstavljaju “lažne objave” i time nisu podložne ograničenjima, sve kako bi onemogućili ili znatno umanjili doseg njegovih objava, nakon čega sam pojedinačno naveo objave koje su neosnovano označili i ograničili njihov doseg.
Čujem da i neki drugi ljudi namjeravaju podnijeti kaznene prijave protiv njih.


Ako su i vama ograničavali doseg tako da su dijeljenje mojih objava uz vaš komentar označivali kao ‘lažne’, ‘nedostaje kontekst’ ili slično, prema mišljenju mojih odvjetnika je i vama ugroženo Ustavno pravo kažnjivo prema članku 127 KZ kaznom zatvora do jedne godine. Slobodno se javite u inbox za više informacija.

Kao što ste vjerojatno imali prilike vidjeti, Faktograf se otvoreno ideološki svrstao na stranu oštromjeraških propandista, ozanačavajući moje objave ‘lažnim’, ‘nepotpunim’ ili nedostaje kontekst čak i kad sam samo kritizirao zastrašiteljske izjave epidemijskog nestručnjaka Trampuža kad je rekao da će ‘necijepljena djeca vjerojatno napuniti odjele intenzivne njege’, braneći Trampuža i Rudana i nikad ne reagirajući na masivnu infodemiju koju su činili oštromjeraški znanstvenici, npr. nisu nikad fakt-checkirali ni jednog od Apelista 26.

Ali su zato ‘checkirali’ nezavisnog fact-checkera Infodemija samo zato jer je naveo istinite (ali neugodne) informacije o ideološkom vođi oštromjeraša Rudanu, time i koristeći taj povod da smanje doseg potencijalnoj konkurenciji i tako zlorabeći svoju vladajuću tržišnu poziciju.
Zbog navedenog nepoštenog djelovanje oštromjeraško propagandističkog Faktografa vidite samo neke moje objave. Da biste vidjeli sve, morate doći na moj zid, te imati što više interakcije (lajkanje, po mogućnosti , te dijeljenje).

www.crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button