Izbor uredništva

Nenad Bakić osniva fond za financiranje tužbi protiv Faktografa

Nakon što je eurozastupnik MIslav Kolakušić najavio pokretanje tužbe protiv cenzora Faktografa (pa odustao jer su mu odmah ukinuli sva ograničenja na Facebooku) njegovim putem kreću i ostali. Poduzetnik Nenad Bakić ide i korak dalje. 

– Facebook je najvažnija i najveća hrvatska medijska platforma, iako formalno nije medij. U Hrvatskoj postoji cenzura, koju privatnim odnosom s FB provodi u ime FB medij koji se zove Faktograf.hr.

– Neke objave koje su naprosto znanstveno ili građansko propitivanje ili zaključivanje proglašavaju dezinformacijama ili označavaju da ‘nedostaje kontekst’, označavaju takvima i ljudima poput mene i Gordana Lauca ali i mnogim, mnogim drugima smanjuju doseg objava ili čak i blokiraju (odnosno navode FB da tako postupi) i ograničavaju Ustavom zajamčenu mogućnost izražavanja. Štoviše, idu tako daleko da su meni kad sam na njihovoj vlastitoj stranici opovrgao dezinformacije koje su širili o meni, obrisali komentare i onemogućili komentiranje!

– To je sve u suprotnosti s člankom 127 Kaznenog zakona, i navodno je g. Mislav Kolakušić,  podigao kaznenu prijavu protiv organizacije Faktograf i odgovorne osobe, te su ga pustili na miru.

Nenad Bakić osniva fond za financiranje tužbi protiv Faktografa
www.crodex.net
Foto: Paraf

“Tko uskrati ili ograniči slobodu govora ili javnog nastupa, slobodu tiska ili drugih sredstava priopćavanja kaznit će se kaznom zatvora do jedne godine”. Čl. 127.KZ-a RH

– Za svoje tzv. factchecking eskapade angažiraju uglavnom ‘stručnjake’ s lockdownerske scene, koji, čini se, ponekad pišu i kao pravi autori objava čini se lažno predstavljenih kao autorski radovi nekih novinara koji ondje rade – jer daleko nadmašuju stručnim iskazom, sve što su ovi ikad radili – i za to ih plaćaju (recimo, Mahunarko im je autor). S druge strane, BAŠ NIKAD, ne ispravljaju teške lažne i izuzetno štetne tvrdnje kakve iznose prominentni lockdowneri – pogledajte u komentaru recimo što radi Infodemija, pravi fact checker.

Mislim da svi kojima se ovako narušavaju Ustavna prava mogu tužiti Faktograf po članku 127 Kaznenog zakona – ja hoću. Faktograf možda misli da ‘običan mali čovjek’ neće imati resursa (znanje, novac…) da ih tuži za takvo gaženje njihovih prava, možda su u pravu. Mene zanima da li bi bilo legalno da se formira neki fond iz kojeg bi se financirale takve tužbe? Ne bi trebalo biti jako komplicirano – šablonske tužbe za istu temu?

– Ovo je vrlo važna tema, jer kad zamre pravo na izražavanje, to je put u diktaturu. Urednici Faktografa se ne libe jasno iskazati svoja ideološka ograničanja koja ih, čini se, nagone da na najgori način susprežu ljudima pravo na izražavanje mišljenja. Zanima me što bi Facebook mislio o njima da izgube niz utemeljenih tužbi – da li bi i dalje htjeli imati njih kao factcheckera ili bi potražili boljega? Kao što možete vidjeti, financijski Faktografu u zadnje vrijeme ide baš fantastično. Tko ih plaća i zašto?

‘Prestanite cenzurirati objave!’

– Ovim putem pozivam Faktograf da prestane cenzurirati moje objave, uključivo mogućnost komentiranja (samoobrane) na njihovom vlastitom zidu – u protivnom, podići ću tužbu poput g. Kolakušića!

Recimo, meni su lažnim / zavaravajućim objavili moje mišljenje da propusnice šire zarazu, bazirano na ovakvim stvarima, ali se nisu usudili isto napraviti  Jutarnjem listu, koji je pisao o tome’, kaže Bakić.

Njegovu objavu na Facebooku poduprlo je odmah više od tisuću ljudi od kojih je većina i sama iskusila Faktografovu cenzuru.

Svi kojima cenzori narušavaju Ustavna prava moći će tužiti Faktograf po članku 127 Kaznenog zakona RH.

www.crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST
Izvor
paraf

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button