SvijetZanimljivosti

TRUMP PROTIV FACEBOOKA: Dolazi li kraj monopolu na društvenim mrežama?

Donald Trump osniva vlastitu društvenu mrežu i zasad se to pokazuje najprofitabilnijom u njegovoj poduzetničkoj karijeri. Analitičari procjenjuju kako bi Trump mogao zaraditi milijarde jer će privući brojne investitore, bez obzira na to mrze li ga ili obožavaju kao političara.

Bivši američki predsjednik je, naime, osnovao tzv. SPAC (special purpose acquistion company) – tvrtku ili posebni pravni entitet koji prvenstveno služi za prikupljanje kapitala (novca) kroz IPO ili inicijalnu ponudu dionica.

Trump SPAC continues rally, up as much as 1,100 percent since deal

Iako je uobičajeno da SPAC-ovi traže PARTNERE za spajanje kroz proces koji traje duže od godinu dana, Trump Media & Technology Group (TMTG) u samo je nekoliko tjedana objavio spajanje s Digital World Acquisitionom (DWA), na što su investitori vrlo pozitivno reagirali te je vrijednost SPAC-a nakon tog deala utrostručena.

Većina kupaca gorljivi su pobornici Trumpa, ali su se u trgovinu uključili i brojni mali investitori koji reagiraju na informacije koje dolaze preko društvenih mreža. Tako je sa svojim SPAC-om ušao na velika vrata u investicijsko doba prepoznatljivo po tzv. meme dionicama. Najbolji primjer meme-stocka (meme dionice) je Tesla, kojoj Elon Musk diže ili spušta vrijednost za milijarde kroz poruke na društvenim mrežama.

Nakon što se spajanje Trumpova SPAC-a s DWA komentiralo na Redditu i Twitteru, DWA je postala hit dionica; u jednom danu cijena joj je porasla s 9,96 na 94,20 dolara.

www.crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button