Izbor uredništva

MALIĆ: SENZACIONALNO – FAKTOGRAF KOPA PO KOMENTIRAMIMA ISPOD MOJIH OBJAVA I ZA TO DOBIVA LOVU OD SOROSA!

Nakon što je hrvatski nezavisni novinar Gordan Malić prije nekoliko dana kritizirao dolazak Edwarda Snowdena, “Putinovog propagandista”, kako ga je nazvao, na rovinjske Dane komunikacija, Faktograf je napisao poduži tekst pokušavajući demantirati Malićeve tvrdnje.

Malić u svojoj objavi ne iznosi konkretno utemeljenje za tvrdnje da je Snowden “ruski obavještajac” i “Putinov propagandist”, tvrdi Faktograf u tekstu pod naslovom “Ne postoje dokazi da je Edward Snowden ruski agent”.

Malić ga naziva bivšim američkim, a sada “ruskim obajveštajcem”, čija je titula zviždača precijenjena te piše: “…lani je dobio počasno rusko državljanstvo, potpisao mu ga je osobno Vladimir Putin. Ako je i bilo nekih sumnji o tome za koga Snowden radi kada proziva SAD zbog zloupotreba tajnih službi, masovnog nadzora i kršenja ljudskih prava, od lani ih više nema.

Snowden je u funkciji širenja antizapadne i antiameričke histerije koju kao alibi za okupaciju Ukrajine provodi Putinov režim u kojem novinari funkcioniraju i ginu kao vojnici”.

Najpoznatiji svjetski zviždač

Podsjetimo riječ je o najpoznatijem svjetskom zviždaču i bivšem djelatniku američke Agencije za nacionalnu sigurnost (NSA), koji živi u Moskvi u egzilu od 2013., kada je napustio je posao u postrojenju NSA-e na Havajima, odletio u Hong Kong i ubrzo otkrio stotine tisuća povjerljivih dokumenata NSA-e novinarima. Snowden je otkrio ne samo domaće programe nadzora, već je razotkrio i globalne operacije nacionalne sigurnosti od strane SAD-a i njihovih saveznika.

Snowden, kojemu je Rusija dala azil i koji živi u Moskvi, optužen je za kršenje Zakona o špijunaži u SAD-u.

“U razgovoru za Faktograf Malić je, dakle, ublažio svoju izvornu tezu, konstatacijom kako je nemoguće znati radi li Snowden zaista za rusku državu ili je “samo agent utjecaja”- netko tko iskorištava svoju poziciju kako bi izvršio određeni utjecaj na javno mnijenje.

Istovremeno, Malić ne uvažava argumente koji ne idu u prilog njegovoj tezi, npr. da Snowden nije dobio počasno državljanstvo, već je udovoljio kriterijima za naturalizaciju pa mu je upravo zato Putin potpisao odluku o državljanstvu, kao i za još 75 osoba u tom trenutku. Ne uvažava ni Snowdenov argument da je mogao završiti u zatvoru poput Juliana Assangea, niti da mu je cilj bio otići u Ekvador, a ne zaglaviti u Rusiji. 

Sudsku presudu američkog suda da su Snowdenova otkrića uistinu dokazala protuustavni masovni nadzor smatra dobrim argumentom na hipotetskom suđenju Snowdenu, ali i dalje je ne smatra osobito važnom”, piše Faktograf u svom tekstu u srijedu.

Međutim, Malić im nije ostao dužan i na Facebooku je objavio svoj odgovor pod naslovom:

“SENZACIONALNO: FAKTOGRAF KOPA PO KOMENTIRAMIMA ISPOD MOJIH OBJAVA I ZA TO DOBIVA LOVU OD G. SOROSA!”

“Super tema na naslovnici Faktografa! Malićev post, pa onda i još moja rasprava ispod posta! Wow! Faktograf se specijalizirao za objavljivanje ne-vijesti, odnosno vijesti koje to nisu. Demantiranje vijesti obično je posao cenzora i znak je da si na nekom sigurnom budžetu, u ovom slučju G. Sorosa čiji institut Civitates financira udrugu GONG koja je izdavač Faktografa. Sumnjam da bi se Soros, kao američki državljanin i istaknuti protivnik Putinovog režima, složio s tim da portali koje on financira brane Putinove propagandiste i zastupaju njihovo pravo da, pod nadzorom ruske tajne službe FSB, slobodno govore protiv američkih institucija.

Ovo je neki deal na nižoj razini, pretpostavljam i nagađam, između urednika Faktografa i udruge koja je pozvala Snowdena da na Danima komunikacija u Rovinju video linkom iz srca tame progovori nešto o paklu američke demokracije. To je HURA- Hrvatska udruga društava za tržišno komuniciranje. Naslućujem, da bi to mogla biti zgodna tema, a Faktografu na naslov “Ne postoje dokazi da je Edward Snowden ruski agent”, mogu samo odgovoriti ne postoje dokazi ni da nije”, napisao je novinar.

“Sve do kraja hladnog rata, nisu postojali ni dokazi o ulozi najpoznatijih dvostrukih špijuna na zapadu, Kima Philbija i Sir Rogera Hollisa, vodećih ljudi britanskih obavještajnih agencija MI6 i MI5. Philby je svoje priznanje o suradnji s ruskom stranom iznio pod teretom teške depresije uzrokovane alkoholizmom, a u razotkrivanju Hollisa sudjelovao je njegov zamjenik Peter Wright i o tome napisao izvanrednu autobiografiju ‘Spy Catcher’ u izdanju Penguina”, otkriva dalje Malić, nakon čega je pobrojao “Faktografove dokaze” da Snowden nije ruski agent:

“a) to je rekao sam Snowden

b) to tvrdi i Julian Assange ikona svih teoretičara zavjere i pseudnezavisnih pseudonovinara kakvi rade na Faktografu i

c: to tvrdi sam Putin.

Ja ostajem kod svog mišljenja jer smatram da imam više fakata od Faktografa

Od trenutka kad je kao američki agent potpisao lojalnost ruskoj državi, primio dvostruko državljanstvo potpisano od samog Putina i nastavio s antiameričkim djelatnostima od kojih su neke teme za Faktograf (recimo osporavao je i ismijavao analize CIA-e o ruskoj invaziji na Ukrajinu) on je ruski agent utjecaja. Tako se, naime, nazivaju obavještajni influenceri čija je uloga da šire propagandu države pod čijim su pokroviteljstvom tako da podrivaju sustav neprijateljskih država. To se može raditi na puno teško dokazivih načina, ali jedan je objektivno dokaziv – potpisivanje lojalnosti. Uz njega je, naime, potrebno odobrenje ruske obvještajne službe koja vrši sigurnosnu provjeru.

Dakle, nema sumnje, moj naslov ‘PUTINOV PROPAGANDIST GLAVNI GOST ROVINJSKOG FESTIVALA KOMUNIKACIJA’ je točan, a Faktografov je glup.

I da malo obrnem priču: ‘NEMA DOKAZA DA FAKTOGRAF ODRAĐUJE NARUDŽBE HURI-ja’ koji je pozvao Snowdena, ali nema ni dokaza za suprotno”, zaključio je Malić.

www.crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST
Izvor
direktno hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button