Domovina

HRS: “Sabor RH izglasao sebi Buško blato, HEP tužio općinu Livno, 23 godine svi šute o tome”

Općina Tomislavgrad prošle je godine naplatila od Hrvatske elektroprivrede tek nešto više od 840.000 maraka za korištenje vode iz Buškog blata, jedne od najveće umjetne vodene akumulacije u Europi. Ovaj iznos tek je zanemarivi dio iznosa koji bi HEP trebao plaćati, godinama upozoravaju u Tomislavgradu i Livnu, općinama na čijem se prostoru jezero nalazi.

Najviše vode iz Buškog jezera koristi hidroelektrana Orlovac, koja se nalazi u Hrvatskoj, nedaleko od granice sa Bosnom i Hercegovinom. Zaradu tokom posljednjih 20 godina Hrvatska elektroprivreda mjeri u iznosima od više stotina miliona maraka dok su općine naplatile iznose od jedva nekoliko desetina miliona maraka iako se jezero nalazi u BiH.

Hrvatska republikanska stranka upozorava na neregularnosti oko pitanja Buškog jezera, odnosno tada Buškog blata.

Naime, koncesiju za korištenje vode iz Buškog jezera izglasao je Sabor Republike Hrvatske sam sebi, kasnije je HEP dodatno i tužio općinu Livno, a do dan danas svi šute o uzurpaciji vlastitog zemljišta.

“Odluku o davanju u koncesiju HEP-u voda Duvanjskog i Livanjskog i polja, na osnovu koje HEP koristi Buško jezero donio je Sabor Republike Hrvatske dana 22.05.1998. Koncesija je izdana za razdoblje od 33 godine od datuma stupanja na snagu Odluke. Nedugo nakon tog datuma HEP tuži grad Livno tražeći „isključivo pravo vlasništva nad parcelama“ polja koje je potopljeno. Sudskom presudom od 15.09.1999. Sud u Livnu presuđuje u njihovu korist, na štetu Livna te HEP postaje korisnikom/vlasnikom velikih površina u Livanjskom polju.” navode.

Općina Livno se ni na što nije bunila.

“Ono što je najzanimljivije jeste kako se Općina Livno tada nije uopće branila na Sudu. Ne samo da nisu uputili niti jedan prigovor, dapače pokorno su potvrdili sve HEP-ove navode iz tužbenog zahtjeva. Citirat ćemo dio iz obrazloženja presude: Tuženici (predstavnici grada Livna, op.a.) nisu prigovorili niti osporili tvrdnje tužitelja, dapače su ih potvrdili. Budući da su stranke u postupku složne u svemu presudilo se u korist tužitelja. Dakle, ponavljamo, jer je naprosto nevjerojatno: HEP godinama uzurpira preko 3000 ha Livna, ne plaćajući ni u najmanjem dijelu iznos naknada koji bi trebao, na osnovu koncesije koju je dalo zakonodavno tijelo druge države i tužbe koja, malo je rečeno, miriše na korupciju, budući da zastupnici Livna nisu imali nikakav prigovor na istu”,  pišu livanjski Republikanci.

Cijela priča od početka djeluje (namjerno) zapetljana.

“Zašto tvrdimo kako presuda miriše na korupciju? Kako nam je rekao pomoćnik Gradonačelnika na prošloj sjednici Gradskog vijeća, komasacija u tom dijelu Livanjskog polja nikad nije službeno provedena. Kako je onda moguće da se nitko ne osporava i žali se na činjenicu da sudac dodjeljuje HEP-u 366 parcela naziva „livada Jagme“ svaka površine 8.000 m2? Ako se prisjetimo tko je tada vodio županijsko pravosuđe, nakon toga i federalno, predsjedavao Federacijom i Parlamentarnom skupštinom, vrlo lako se može doći do odgovora da je svemu kumovalo stranačko „sestrinstvo“. Očigledno je kako su lokalne, županijske i Federalne strukture uključene u cijeli proces još od 1999. godine”, zaključuju u svoj priopćenju.

BUŠKO
Obrazloženje presude Suda u Livnu

Stalno se priča kako Hrvate u Bosni i Hercegovini pomaže Zagreb, a bilo bi poštenije reći da preko Buškog jezera Livno i Tomislavgrad pomažu i Hrvatsku i bh. Hrvate.

Buško jezero, koje se nalazi u Bosni i Hercegovini, već desetljećima eksploatira Hrvatska elektroprivreda (HEP) i koristi vodu za proizvodnju električne energije u Hidroelektrani Orlovac, koja se nalazi u Hrvatskoj. I o toj eksploataciji ne postoji međudržavni sporazum, a dvije općine na jugozapadu Bosne i Hercegovine imaju vrlo malo koristi.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button