Sport

Umro je legendarni Franz Beckenbauer! ZBOGOM KAISER!

Franz Anton Beckenbauer, njemačka nogometna legenda i jedan od najboljih nogometaša svih vremena, preminuo je u nedjelju nakon teške bolesti u 78. godini života.

– S dubokom tugom javljamo da je naš otac i suprug, Franz Beckenbauer, jučer, u nedjelju, preminuo mirno u snu, okružen svojom obitelji. Molimo vas da tugujete u tišini i da se u ovom trenutku suzdržite od bilo kakvih pitanja – javlja obitelj legendarnog nogometaša.

Imao je nadimak ‘Der Kaiser‘ koji je najbolje opisivao njegovu igračku klasu. Bio je polivalentni igrač, krenuo je kao vezni, no proslavio se kao središnji branič.

Često se za njega govori da je izmislio ulogu libera, odnosno modernog čistača u zadnjoj liniji.

‘Igra kao Beckenbauer‘ je jedan od najvećih komplimenata kojeg možete dati obrambenom igraču…

Kao jedini branič koji je dvaput osvojio Ballon d’Or, Franz Beckenbauer je postavio novi standard u nogometu. Njegovo revolucionarno preuzimanje uloge libera, obrambenog igrača koji je proaktivno sudjelovao u ofenzivnoj igri, zauvijek je promijenilo način na koji se igra nogomet.

Njegov utjecaj nije bio ograničen samo na teren. Kao igrač, osvojio je Svjetsko prvenstvo 1974., a kasnije i kao trener 1990. godine. Njegova uloga u uspjehu Njemačke, ne samo na terenu nego i u domaćinstvu Svjetskog kupa 2006., bila je neizmjerna. Njegova postignuća su toliko značajna da je bivši njemački kancelar Gerhard Schröder izjavio kako je Beckenbauer igrao ključnu ulogu u povijesti njemačkog nogometa.

Ali ono što posebno odjekuje u našim srcima su njegove riječi o utjecaju hrvatskih trenera na njega i Bayern. “Hrvatski treneri stvorili su veliki Bayern”, rekao je Franz. Bez sumnje, Zlatko “Čik” Čajkovski i Branko Zebec imali su ključnu ulogu u oblikovanju kluba i stvaranju legendi poput Maiera i Müllera. “Čik je od mene napravio pravog igrača, baš kao i od Seppa Maiera i Gerda Müllera. On je imao golem utjecaj na naš klub, kao i Branko Zebec poslije njega.”, izjavio je Beckenbauer.

Danas se prisjećamo ne samo legendarnog igrača i vođe, već čovjeka koji je cijenio i poštovao doprinos svakog pojedinca u momčadi. Njegove riječi i danas odjekuju kao podsjetnik na snagu suradnje i međusobnog poštovanja u sportu.

Beckenbauer je jedan od tek devetorice igrača koji su u karijeri osvojili Svjetsko prvenstvo, Kup europskih prvaka i Zlatnu loptu.

Dvaput je proglašen europskim nogometašem godine, dok je za reprezentaciju Zapadne Njemačke nastupio 103 puta, te je igrao na tri Svjetska i dva Europska prvenstva.

Počivaj u miru, Kaiser Franz. Tvoje nasljeđe će zauvijek ostati urezano u povijest nogometa.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button