VideoDomovina

Dokumentarni film „1991 – Obrat“, priznanje svim sudionicima „bitke za Stari Grabovac“

Na tridesetu obljetnicu napada i obrane Starog Grabovca ovih je dana započelo snimanje dokumentarnog filma o događajima koji su obilježili mjesec listopad 1991. godine.

Ovim filmom želi se odati priznanje svim sudionicima „bitke za Stari Grabovac“, presudne za obranu Novske Hrvatske i u spomen na poginule hrvatske branitelje.

Povjesničar Borna Marinić, predvodi snimateljsku ekipu u kojoj su još, Igor Knežević, producent i snimatelj te Davor Šarić, redatelj.

Film je dio trilogije „1991 – Početak, Obrat i Pobjeda“. Svaki od dokumentaraca prati zbivanja na Zapadnoslavonskom ratištu, od prelaska 5. banjalučkog korpusa na hrvatski teritorij, napad na Pakrac, obranu Starog Grabovca i oslobađanje Lipika.

Uz korištenje originalnih dokumentarnih video zapisa i fotografija iz tog vremena, u filmu će govoriti neki od ključnih svjedoka ratnih događanja na novljanskoj bojišnici. Osim studijskih snimaka razgovor i sjećanje sudionika obrane snimaju se i na autentičnim lokacijama, od Rajića do Starog Grabovca, gdje su zaustavljeni tenkovi JNA i pobunjeni Srbi.

– Bitka za Stari Grabovac početkom i tijekom listopada 1991. godine bila je prekretnica u Domovinskom ratu. Hrvatski branitelji su uspješno zaustavili neprijateljsko napredovanje, krenuli u napadne operacije  i do kraja godine oslobodili više okupiranih naselja – rekao je Borna Marinić.

Bitka za Stari Grabovac

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Back to top button