PovijestSportZanimljivosti

NK Bačka – što niste znali o prvom hrvatskom nogometnom klubu i jednom od najvećih klubova Austro-Ugarske?

Prvi nogometni klub osnovan u Hrvata bio je NK Bačka iz Subotice, tada jednog od najvećih gradova Austro-Ugarske u kojem su Hrvati u to vrijeme činili 66% stanovništva.

U prvoj Jugoslaviji zbog svojih hrvatskih obilježja u grbu, NK Bačka postaje metom napada i prijetnja srpskih ekstremista. Da bi potpuno uništili ovaj hrvatski nogometni klub komunisti su 1945. osnovali konkurentski Spartak uz Subotice, a NK Bačka poput mnogih hrvatskih nogometnih klubova – ukinuli.

Zapravo, 1945. godine mogli su opstati samo nogometni klubovi koji su – podobni.

Hrvati u Subotici zauzimaju značajno mjesto u povijesti grada, te uvelike pridonose na svim poljima života. Vrijeme je da Hrvati i Subotičani postanu toga svjesni i još bolje se upoznaju sa ovim, do stvaranja Jugoslavije, najvećim hrvatskim gradom. Gradom koji je bio veći od Beograda i Zagreba, te koji je bio treći po veličini grad u Ugarskoj, iza Budimpešte i Segedina!

U Subotici je postojala škola na razini gimnazije još 1748. godine, tenis je igran još 1878., klupski nogomet i prvi nogometni klub u Hrvata 1901., a Hrvat iz Subotice Ivan Sarić je letio prije braće Wright 1910. godine.

Prvi grb NK “Bačka 1901” bio je sa hrvatskim grbom,  a osnivači ovog nogometnog kluba bili su bački Hrvati iz Subotice.

Oko NK Bačka, jednog od tada većih klubova tadašnje Srednje Europe i Austro-Ugarske, su se okupljali bački Hrvati, što je vidljivo i po tome što je klupski grb bio tradicionalni hrvatski grb u gornjem lijevom kutu. Po dijagonali je išla lenta sa tekstom “Bácska”, jer je Subotica bila dio Ugarske i u javnom životu nisu se koristili hrvatski dijakritički znakovi (č, ć, đ, dž, š i ž).

NK “Bačka” je svoj prvi susret odigrala 18. kolovoza 1901. godine s nogometnim odjelom “Hrvatskog sokola”.

Od sezone 1908./09. sudjeluje u prvenstvu južnog područja Kraljevine Ugarske. Do tada je igrala samo prijateljske utakmice, a mađarsko prvenstvo je bilo centralizirano – igrali su ga isključivo budimpeštanski klubovi. Mađarsko prvenstvo se igralo tako što se prvo igralo za prvaka četiri područja: južnog, istočnog, karpatskog i zapadnog. Prvaci svih tih područja su međusobno igrali po kup-sustavu, a pobjednik je doigravao s prvakom budimpeštanskog područja za mađarskog prvaka. Bačka je sudjelovala u svim prvenstvima od 1908./09. do 1914. i 1919. godine.

U tek nekoliko godina igranja u nogometnoj ligi Ugarske, hrvatski klub NK Bačka je čak četiri puta je pobijedila u prvenstvu južnog područja: 1908./09., 1911./12., 1912./13. i 1919. godine, te tako ušla u samu završnicu borbe za prvaka Ugarske (tada jedne od najjačih nogometnih liga). Viceprvak Ugarske je postala 1910. godine, a 1911. godine NK Bačka bila je treća u prvenstvu.

Predstavnik ovog kluba je sudjelovao na skupštini u Zagrebu 1919. godine na kojoj je utemeljen Nogometni savez Jugoslavije, a “Bačka” je kao veliki nogometni klub je dobila organizaciju jednog od šest podsaveza NSJ-a.

U svibnju 1920. godine, nakon stvaranja Jugoslavije i u cilju zatiranja hrvatskog identiteta Hrvata Bačke, klub nasilno mijenja ime u Jugoslavensko atletičko društvo “Bačka”.

Za 25. rođendan godine kluba 1926., “Bačkoj” su na proslavu došli slavni budimpeštanski “Ferencvaros” i praška “Viktorija Žiškov”, a od ondašnjih klubova iz Jugoslavije zagrebački “HAŠK” i beogradski “BSK”.

Godine 1939. NK Bačka sudjeluje u Hrvatsko-slovenskoj ligi pod imenom HŠD Bačka, a u sezoni 1940./41. igra u prvenstvu Hrvatskog nogometnog podsaveza. Godine 1941. ulaskom Horthyijevih trupa u Suboticu, Bačka vraća izvorno ime i natječe se u 3. mađarskoj ligi.

Dana 26. svibnja 1945. godine klub mijenja ime u Hrvatsko fizkulturno društvo “Građanski”, no to nije dugo potrajalo, jer ga se već u ožujku 1946. godine preimenovalo u “FD Sloboda”.

Komunističke gradske vlasti Subotice su 1949. godine ugasile klub, i to kao prvo od brojnih sportskih društava sa hrvatskim predznakom u Bačkoj i Subotici. Uskoro su prestala postojati i ostala društva i ustanove s hrvatskim predznakom. Isto su napravili i sa velikom većinom drugih hrvatskih nogometnih klubova, osobito onih koji su bili nositelji slavne hrvatske nogometne povijesti

Godine 1950. spajanjem klubova “Bratstva” i “Tekstilca” nastaje FD “Zvezda” koju su  1969. preimenovali u FK “Bačka”, no to je bilo samo vraćanje imena nekom novom klubu, dok je slavni klub Hrvata Bačke i najstariji nogometni klub Hrvata u stvarnosti nestao pod komunističkim terorom poslije II. svjetskog rata.

Danas se u Subotici tek naziru ostaci hrvatskog identiteta ovog velikog hrvatskog grada, a hrvatska vlada i hrvatski narod dužan je pomoći opstanak Hrvata Subotice i Bačke, te ponovno u prvi plan na svaki način istaknuti bogatu sportsku i drugu povijest Hrvata Bačke.

Izvor:narod.hr

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button