Izbor uredništva

JASENOVAC I POSLIJERATNI JASENOVAČKI LOGORI

Jasenovac i poslijeratni jasenovački logori” prva je ozbiljna znanstvena knjiga o jasenovačkim logorima.

O logoru Jasenovac napisane su tisuće knjiga i članaka s perspektive prosrpske, komunističke ili antifašističke ideologije, znači sve je pisano izrazito u neznanstvenom duhu (bez prava na sumnju), nedemokratski (bez prava na drugačije mišljenje) i protuhrvatski (bez prava na obranu).

Tu i tamo se pronađe neka knjiga o logoru Jasenovac koja donekle odstupa od spomenutih ideologija, no znamo da bi iznošenje drugačijeg mišljenja do 1990. rezultiralo s teškim posljedicama za autora (pokojni predsjednik Dr. Tuđman dobio je zbog toga 3 godine zatvora).

Ne sugerirajući ništa, Vjesnik (dnevne novine) je moj tekst o Jasenovcu i komunističkom skrivanju istine objavio 17.04.2012., da bi taj isti Vjesnik dva mjeseca kasnije Vlada RH ugasila. I danas, 31. godinu od uspostave RH, Vlada RH, mediji, institucije, itd. ignoriraju činjenice temeljene na dokumentima. Ministarstva vanjskih poslova i kulture po pitanju razotkrivanja mita o Jasenovcu kao da i ne postoje. Prema tome, svi spomenuti i dalje svjesno ili nesvjesno rade protiv RH i Hrvata.

dječji logor u Staklani, Sisak, 1942.

Da bi u tehničkoj znanstvenoj oblasti netko sebe smatrao autoritetom u svojoj struci (uz iskustvo u praksi) morao bi proučiti barem nekoliko stotina stručnih knjiga. Kad je u pitanju povijest, kako bi se čim više približili istini, onda treba govoriti o tisućama knjiga.

Volio bih upoznati povjesničara spomenutih ideologija koji može dokazati svoju upućenost u zbivanja u logoru Jasenovac, tijekom i poslije Drugog svjetskog rata. Izgleda da su se toj istini o Jasenovcu najbliže približili autori Stipo Pilić i Blanka Matković u njihovoj knjizi ‘Jasenovac i poslijeratni jasenovački logori’.

Inače autori su i članovi vrijedne Hrvatske družbe povjesničara ‘Dr. Rudolf Horvat’. Knjigu sam ‘u jednom dahu’ pročitao. Izuzetno zanimljiva knjiga, stručno i znanstveno pisana. Upravo onako kako bi se knjige iz povijesti trebale pisati. Prilozi u knjizi su me oduševili, na trenutke i zabavili, jer kad imate posla s osobama koje nedovoljno poznaju područje vašeg djelovanja, a istovremeno vas neobjektivno diskreditiraju, onda si možete dozvoliti i malo opuštanja.

Predstavljanje knjige Blanke Matković i Stipe Pilića u Vitezu

Ne treba sumnjati u sposobnosti naših brojnih i učenih povjesničara, jer oni koji hoće, mogu svjedočiti istinu. No, zbog robovanja komunističkoj ideologiji, mnogi su naši povjesničari izgubili svaki stručni i moralni kredibilitet, a ipak i dalje predaju na fakultetima i obmanjuju djecu, studente i javnost (neupućene) o Jasenovcu i njima nikad prežaljenoj Jugoslaviji, mrtvačnici Hrvata.

Tema o logoru Jasenovac, tj. o pet jasenovačkih logora, bila je zabranjena tema za istraživače, vrlo površno istražena i s ne uvijek dostupnom dokumentacijom, tako da se u tome krije glavni razlog zašto od uspostave RH nemamo mnogo istraživača koji bi dokumentirano obrađivali ovu tešku temu, sklonu manipulacijama i skrivanju istine.

 Što reći o literaturi spomenutih ideologija u kojoj piše ‘u NDH logorima je umlaćeno maljem, sjekirom ili zaklano nožem 800.000 ljudi’ ili ‘samo u Jasenovcu stradalo je više od milijun Srba’ ili pak ‘časne sestre katoličke crkve su ubijale djecu čekićima, toljagama, . . .’. Užas, koja komunistička i protuhrvatska propaganda, koje klevete Hrvata!

Dan sjećanja na žrtve koncentracionog logora Jasenovac - RTV-KD Kozarska  Dubica
logor Jasenovac

Za Vlade RH rezolucije Vijeća Europe ne znače ništa, pa i dalje odobravaju komunizam i njihove zločine. Dapače, ulice i trgovi po Hrvatskoj svjedoče o tome, a sad i političke ‘partije’. Sa drugim riječima, u RH koja je i članica EU-ja zakoni nisu za sve isti!

Već su se nakon smrti poznatog teroriste, a kasnije i diktatora ‘druga Tita’ (danas je zbog njega Hrvata barem za četvrtinu manje), pojavili komunistički ‘uglednici’ koji su zahtjevali da se prestane s preuveličavanjem žrtava Jasenovca. Tako je ‘narodni heroj’ Kosta Nađ iznio podatak o 7000 jasenovačkih žrtava.

No, da neduljim više, htio bih još jednom preporučit izuzetnu knjigu ‘Jasenovac i poslijeratni jasenovački logori’ Hrvatima i Srbima koje Jasenovac na ovaj ili onaj način opterećuje. Smatram da bi knjiga trebala biti temeljni udžbenik u proučavanju teme Jasenovca i hrvatsko-srpskih odnosa. Istina oslobađa i samo s poznavanjem istine Hrvati i Srbi mogu živjeti u dobrosusjedskim odnosima i u uzajamnom poštovanju.

Sve dok Srbi ne shvate destruktivnost i pogubnost velikosrpske politike za njih same (narodi koji žive s njima to su već shvatili), zbog ruskog će utjecaja Srbija uvijek biti faktor destabilizacije na ovim prostorima.

www.crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST
Izvor
projektvelebit.com

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button