Povijest

Kako je Gospa od Otoka spasila Korčulu od Turaka

Vjernici iz Korčule, Lumbarde, Orebića, ali i okolnih mjesta slave svakog 15-tog kolovoza Gospu od Otoka, koja je prema legendi 15. kolovoza 1571. godine pomogla da se Korčula obrani od napada Turaka.

Nešto prije same bitke kod Lepanta, 15. kolovoza 1571. godine, turska flota od dvadesetak brodova pod vodstvom zapovjednika Uluz Alija, uplovila je u korčulansku uvalu kako bi zauzela grad, piše nacionalno.hr.

Uznesenje Djevice (Tizian) – Wikipedija

Iako je grad u to vrijeme bio pod vlašću Mlečana, knez i plaćenici su pobjegli, pa je Korčulane u obrani predvodio svećenik Antun Rozanović.

U svome dnevniku Rozanović piše kako su se u ranu zoru na blagdan Vele Gospe zvonari popeli na vrh zvonika kako bi slavili blagdan, no tek što je zvono dvaput udarilo primijetiše kako im se približava neprijateljska flota. U gradu je tada nastala velika panika, mnogi su pobjegli kroz topovske otvore ili se bacili niz zidine, a gradom je odzvanjao plač.

Antun Rozanović i njegov brat Vicko uspjeli su zazidati otvore kroz koje su ljudi bježali, postaviti topovnike i ohrabriti preostale na borbu.

Malobrojna, ali snalažljiva obrana uspjela se oduprijeti turskom brodovlju, a u tome joj je prema legendi pomogla Gospa od Otoka.

Gospa je poslala jako nevrijeme koje je oštetilo i otpuhalo tursko brodovlje dalje od zidina pa su, unatoč njenoj snazi, malobrojni Korčulani zadali veliki gubitak turskoj floti. Ovu pobjedu Korčula smatra jednom od najvažnijih datuma u svojoj povijesti.

crodex.net

POŠALJITE NAM VAŠU VIJEST
Izvor
nacionalno.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button